Panchayati Raj Class 6 Important Questions with Answers

Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati Raj Important Questions and answers cover all the topics and help students to understand the concepts better. Students can solve these for practice. They may come across some of these questions in the final exam.

Students can clear their doubts from the chapter by solving these CBSE Class 6 Civics Important Questions and prepare well for the board exams. The links to download the PDF version of these questions are given in a link to this article.

Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati Raj Important Questions

1. Fill in the blanks.

(i) _________ prevents the Panchayat from misusing the village money.

(ii) The secretary of the Gram Panchayat is not an elected person but is appointed by the _____________.

(iii) ‘BPL’ stands for ___________.

(iv) The work of Gram Panchayat has to be approved by the ___________.

(v) The Panchayat Raj System is the _______ level of democratic government.

(vi) Every village Panchayat is divided into _________.

(vii) There is a ________ between Gram Panchayat and Gram Sabha.

(viii) __________ keeps control on Gram Panchayat.

(ix) ___________ is the President of the Gram Panchayat.

(x) The Panchayat Samiti has many ___________ under it.

(xi) ___________ presides the meeting of the Gram Sabha.

Answer:
(i) The Gram Sabha 
(ii) Government
(iii) Below Poverty Line
(iv) Gram Sabha
(v) first
(vi) wards
(vii) link
(viii) Gram Sabha 
(ix) Sarpanch
(x) Gram Panchayats 
(xi) The Panchayat President or the Sarpanch 

2. State True/False

(i) The secretary of the Gram Panchayat is responsible for keeping a record of the Gram Panchayat and the Gram Sabha. 

(ii) Panchayati Raj system is third level of a democratic government. 

(iii) The Panchs and the Gram Panchayat are answerable to the Gram Sabha. 

(iv) The members of Gram Sabha must be of 18years or above. 

(v) The people of Hardas Village were facing the problem of electricity. 

(vi) Gram Panchayat is elected for 3 years.

(vii) The people of Hardas Village suggested watershed development programme for the permanent solution of the water shortage. 

(viii) The Secretary of the Gram Panchayat and Gram Sabha is an elected person. 

(ix) Gram Panchayat collects local taxes. 

(x) Gram Sabha finalizes and approves the list of the people below the poverty line in rural areas.

Answer:
(i) True
(ii) False
(iii) True
(iv) True
(v) False
(vi) False
(vii) True
(viii) False
(ix) True
(x) True

Answer the following questions

1. Who suggested watershed development programme?

Answer: Anwar suggested watershed development programme.

2. Write the different types of committees formed by Gram Sabha.

Answer: Gram Sabha form committees like construction and development committees.

3. What was the next item on the agenda for the Gram Sabha?

Answer: The next item on the agenda for the Gram Sabha was the finalization of the list of people below the poverty line (BPL).

4. What is Nirmal Gram Puraskar?

Answer: Nirmal Gram Puraskar is awarded to panch/panchs for their excellent work in panchayat.

5. What do you understand by Panchayati Raj System?

Answer: The Panchayati Raj System is a process through which people participate in their own government.

6. Who is responsible for calling the meeting of the Gram Sabha and Gram Panchayat and keeping a record of the proceedings?

Answer: The Secretary is responsible for calling the meeting of the Gram Sabha and Gram Panchayat and keeping a record of the proceedings.

7. Why the Panchs and the Gram Panchayat are answerable to the Gram Sabha?

Answer: The Panchs and the Gram Panchayat are answerable to the Gram Sabha because it is the members of the Gram Sabha who elected them.

8. Why Tijia was looking for some permanent solution to the problem of water shortages?

Answer: Tijia was looking for some permanent solution to the problem of water shortages because groundwater levels seem to be going down every year.

9. Which is the third level of Panchayati Raj System?

Answer: The Zila Panchayat or District Council or Zila Parishad or District Panchayat, is the third tier of the Panchayati Raj system.

12. How are decisions made by Gram Panchayat?

Answer: All problems are kept before the people of the village and the Panchs. Problems are then discussed and finally decisions are taken by the Sarpanch.

13. What problem did the women of Hardas village was facing?

Answer: The water problem in Hardas has become very acute. There was hardly any water in the taps. Women have to go to the Suru River which is 3km. away to get water.

14. What do you mean by Gram Sabha? Who is the member of the Gram Sabha?

Answer: The Gram Sabha is a meeting of all adults who live in the area covered by a Panchayat. This could be only one village or a few villages. Anyone who is 18 years old or more and who has the right to vote is a member of the Gram Sabha.

15. What are the main functions of the Zila Parishad?

Answer: The main functions of the Zila Parishad are:

  • It makes developmental plans at the district level.
  • With the help of Panchayat Samitis, it also regulates the money distribution among all the Gram Panchayats.

16. Describe the importance of the local government.

Answer: It is through these local self-governments that the local problems can be considered and solved effectively. It also lessens the heavy responsibilities of the central and the state governments and establishes democracy in a wider context.

17. Write the composition of a village Panchayat.

Answer: Gram Panchayat is the organization of elected panchs (ward members) by the members of Gram Sabha of the village. It is a self-government organization. The head of the Panchayat is known as “Sarpanch”. The Gram Panchayat has a Secretary who is also the Secretary of the Gram Sabha.

18. What is the need of Village Panchayat?

Answer: The main objective behind the Panchayati Raj is that the people in the village should undertake the responsibilities of governing themselves. People in the villages should actively participate in the development activities regarding agriculture, irrigation, animal husbandry, public health, education, etc.

19. Why committees are formed by Gram Sabha in some villages?

Answer: In some states, Gram Sabha form committees like construction and development committees for the purpose of implementing certain schemes or programmes efficiently. These committees include some members of the Gram Sabha and some from the Gram Panchayat who work together to carry out specific tasks.

20. What are the functions of the Gram Panchayat?

Answer: Functions of the Gram Panchayat:

  • The construction and maintenance of water sources, roads, drainage, school buildings and other common property resources.
  • Levying and collecting local taxes.
  • Executing government schemes related to generating employment in the village.

21. What are the sources of funds for the Gram Panchayat?

Answer: Sources of funds for the Gram Panchayat:

  • Collection of taxes on houses, market places etc.
  • Government scheme funds received through various departments of the government – through the Janpad and Zila Panchayats.
  • Donations for community works etc.

22. What problems were discussed in the meeting of the Gram Sabha?

Answer: The Gram Sabha meeting begins with presenting a plan on repairing the road that connects the village to the main highway. After this, the discussion moves to the subject of water and water shortages. Finally, they discuss about the finalization of the BPL list, which has to be approved by the Gram Sabha.

23. Write a short note on Panchayati Raj System.

Answer: Panchayati Raj System is a process through which people participate in their own government. The Panchayati Raj system is the first tier or level of democratic government. It extends to two other levels. One is the Block level, which is called the Janpad Panchayat or the Panchayat Samiti. The Panchayat Samiti has many Gram Panchayats under it. Above the Panchayat Samiti is the District Panchayat or the Zila Parishad. Zila Parishad actually makes developmental plans at the district level.

24. How is Gram Panchayat formed?

Answer: Every village Panchayat is divided into wards, i.e. smaller areas. Each ward elects a representative who is known as the Ward Member (Panch). All the members of the Gram Sabha also elect a Sarpanch who is the Panchayat President. The Ward Panchs and the Sarpanch form the Gram Panchayat. The Gram Panchayat is elected for 5 years. The Gram Panchayat has a Secretary who is also the Secretary of the Gram Sabha.

25. What is the role of the Gram Sabha?

Answer: Role of Gram Sabha

  • The Gram Sabha is a key factor in making the Gram Panchayat play its role and be responsible.
  • It is the place where all plans for the work of the Gram Panchayat are placed before the people.
  • The Gram Sabha prevents the Panchayat from doing wrong things like misusing money or favouring certain people.
  • It plays an important role in keeping an eye on the elected representatives and in making them responsible to the persons who elected them.

26. Differentiate between Gram Sabha and Gram Panchayat.

Answer: Difference between Gram Sabha and Gram Panchayat

Gram SabhaGram Panchayat
The Gram Sabha is a meeting of all adults who live in the area covered by a Panchayat.Gram Panchayat is the organization of elected panchs by the members of Gram Sabha of the village. The head of the Panchayat is known as “Sarpanch”.  
Anyone who is 18 years old or more and who has the right to vote is a member of the Gram Sabha.  The Ward Panchs and the Sarpanch form the Gram Panchayat.
Gram Sabha is permanent body.The Gram Panchayat is elected for five years.

27. Write short notes on:
a. Secretary
b. Sarpanch

Answer:
(a) Secretary

  • The Gram Panchayat has a Secretary who is also the Secretary of the Gram Sabha.
  • This person is not an elected person but is appointed by the government.
  • The Secretary is responsible for calling the meeting of the Gram Sabha and Gram Panchayat and keeping a record of the proceedings.

(b) Sarpanch

  • The head of the Gram Panchayat is the Sarpanch.
  • He is also known as Panchayat President.
  • All members of the Gram Sabha elect the Sarpanch.
  • He coordinates the activities of Gram Panchayat.

28. Do you think the Gram Sabha and Gram Panchayat play an important role in the Government? Give reason to support your answer.

Answer: Panchs (ward members) and Sarpanch are elected by the members of Gram Sabha. The Ward Panchs and the Sarpanch form the Gram Panchayat. The Gram Panchayat is elected for five years. The Gram Panchayat meets regularly to implement development programmes for all villages that come under it. The work of the Gram Panchayat has to be approved by the Gram Sabha. Gram Sabha and Gram Panchayat are at village level and are capable of taking a more informed decision in favor of the people of their village.

29. There is Central and State Government in our country. What is the need for Panchayati Raj institution? Justify your answer.

Answer: The Panchayati Raj system bridges the gap between the central government and the people in the rural areas. Each village has its own set of issues, which only the locals can understand. Members of a Panchayat are far more familiar of the region-specific problems, and thus they are capable of taking a more informed decision in favor of the people of their village. Moreover, this mechanism of local self-governance acts as a force to counter the dominance of a particular group or caste in a village.

Q30. Explain the relationship between Gram Sabha and Gram Panchayat.

Answer: Relationship between Gram Sabha and Gram Panchayat:

  • Gram Panchayat is elected by Gram Sabha.
  • The work of the Gram Panchayat has to be approved by the Gram Sabha.
  • Gram Panchayat is answerable to the members of Gram Sabha.
  • Gram Sabha keeps watch on the working of elected representatives of Gram Panchayat.
  • In some states, Gram Sabhas form committees like construction and development committees. These committees include some members of the Gram Sabha and some from the Gram Panchayat who work together to carry out specific tasks.

Practice Sheet

1. What is a Grama Sabha? Write a short note on it.

2. In the meeting of the Gram Sabha so far what are the problems that are being discussed? What sort of solution is being suggested?

3. Was there a problem with the BPL list that the Gram Sabha was finalising? What was this problem?

4. How can the Gram Sabha prevent the Panchayat from doing what it likes?

5. What is the work of a Gram Panchayat?

6. Mention the sources of funds for the Panchayat.

7. What decisions were taken by the Gram panchayat? Do you think it was necessary for them to take these decisions? Why?

8. Describe the three levels of Panchayat.

9. What problem did the villagers in Hardas village face? What did they do to solve this problem?

10. What, in your opinion, is the importance of the Gram Sabha? Do you think all members should attend Gram Sabha meetings? Why?

11. What is the link between a Gram Sabha and a Gram Panchayat?

12. What is the difference between a Gram Sabha and a Gram Panchayat?

13. What is the significance of a local government?

14. Mention the objectives of the “watershed development programme.”

15. Describe the role of a Sarpanch in a Gram Panchayat.

17. Name the different types of committees formed by Gram Sabha.

18. Who is a Sarpanch?

19. Mention the criterion for making the BPL list.

20. What are the functions of the Zila Parishad?

You cannot copy content of this page