Rural Administration Class 6 Important Questions with Answers

Class 6 Civics Chapter 6 Rural Administration Important Questions and answers cover all the topics and help students to understand the concepts better. Students can solve these for practice. They may come across some of these questions in the final exam.

Students can clear their doubts from the chapter by solving these CBSE Class 6 Civics Important Questions and prepare well for the board exams. The links to download the PDF version of these questions are given in a link to this article.

Class 6 Civics Chapter 6 Rural Administration Important Questions

1. Fill in the blanks.

(i) Revenue Officer work under _________.

(ii) Kanungo is the other name of _________.

(iii) __________ is the person in charge of the Police Station.

(iv) The ___________ maintains and updates the records of the village.

(v) For managing matters relating to land, districts are further sub-divided into _________ or _________.

(vi) Revenue officer under District Collector is also known as ________.

(vii) Every police station has an ________ that comes under its control.

(viii) ________ keeps the Khasra records in the village.

Answer:
(i) District Collector
(ii) Patwari
(iii) Station House Officer 
(iv) Patwari 
(v) tehsil or taluka
(vi) tehsildar
(vii) area
(viii) Patwari

2. State True/False

(i) The Tehsildar’s office is where land disputes are also heard. 

(ii) Subdivisions of a district are known by different names such as tehsil, taluka, etc.

(iii) In the new law sons, daughters and their mothers can get an equal share in the land. 

(iv) Patwari rarely update the records. 

(v) Raghu’s uncle was the Sarpanch of the village. 

(vi) Measuring land and keeping land records is the main work of the Sarpanch. 

(vii) Patwari is responsible for group of villages. 

Answer:
(i) True
(ii) True
(iii) True
(iv) False
(v) True
(vi) False
(vii) True

Answer the following questions

1. How many villages are there in India?

Answer: There are more than six lakh villages in India.

2. Write the full form of S.H.O.

Answer: Full form of S.H.O is Station House Officer.

3. What was the dispute between Mohan and Raghu?

Answer: Raghu had taken over some of the Mohan’s land.

4. Who is called the administrative head of the district?

Answer: The administrative head of the district is the District Collector.

5. When was ‘Hindu Succession Amendment Act’ introduced?

Answer: Hindu Succession Amendment Act was introduced in year 2005.

6. Who is the head of the tehsildars or revenue officers?

Answer: District Collector is the head of the tehsildars or revenue officers.

7. Where should affected party register a complaint?

Answer: Affected party can register a complaint in the police station of his/her area.

8. Which amendment actually aimed in achieving gender equality in the matter of property right?

Answer: Hindu Succession Amendment Act, 2005

9. Who is the in-charge of a Police Station?

Answer: Station House Officer or S.H.O. is the in-charge of a Police Station.

10. What do you understand by a ‘Bund’?

Answer: A bund is a small boundary which separates the land.

11. Where can one register a complaint in case of dispute?

Answer: One can register a complaint in case of dispute in the Police Station of that area.

12. Who is responsible for measuring land and keeping land records?

Answer: Measuring land and keeping land records is the main work of the Patwari.

13. What are the basic needs of the village people?

Answer: The village people need water facilities, electricity, road connections, hospitals and schools etc.

14. What are the different names used for the sub-division of a district?

Answer: The subdivisions of a district are known by different names such as tehsil, taluka, etc.

15. Why Mohan’s complaint was not being recorded by the Station House Officer?

Answer: It was because Raghu’s family was very influential and would have already contacted the police station.

16. What is Khasra record? What it tells?

Answer: The Khasra record of the Patwari gives information regarding the map of land. It identifies which plot of land is owned by whom.

17. How does a Patwari measure an agricultural field?

Answer: The Patwari usually has ways of measuring agricultural fields. In some places a long chain is used to measure an agricultural field.

18. What is the need of Ration Cards?

Answer: A ration card is issued by a government to allow the holder to obtain food or other commodities at subsidized rate.

19. What is ‘Tehsil’ or ‘Taluka’?

Answer: For managing matters relating to land districts are further sub-divided. These subdivisions of a district are known by different names such as tehsil, taluka, etc.

20. Why was Mohan worried about picking a quarrel with Raghu?

Answer: Mohan was worried about picking a quarrel with Raghu because Raghu’s family owned many fields and besides, his uncle was also the Sarpanch of the village.

 21. List the different names of a Patwari.

Answer: The Patwari is known by different names in different states – in some villages such officers are called Lekhpal, in others Kanungo or Karamchari or Village Officer etc.

22. “There was a land dispute between Mohan and Raghu”. What would have the Patwari done to resolve the dispute between them?

Answer: The Patwari would have measured their lands and compared with the measurements on the map. In case of any disparity action would have been taken accordingly.

23. How women were treated in the share in the family’s agricultural land prior to the Hindu Succession Amendment Act, 2005?

Answer: Prior to the Hindu Succession Amendment Act, 2005, Hindu women did not get a share in the family’s agricultural land. After the death of the father his property was divided equally only among his sons.

24. Why do we need ‘Rural Administration’ in India?

Answer: India is said to be a country of villages. Majority of our people live in villages. Hence, village welfare is very important for the progress. ’Ruler Administration’ is needed to look after the need of ruler people.

25. What would you do if somebody claims your piece of land?

Answer: I would do the following:

  • Will file a complaint in the police station.
  • Will check the records of lands with Patwari.
  • Will consult Panchayat for suggestion.

26. Who was Mohan? What did he notice one morning?

Answer: Mohan is a farmer. His family owns a small agricultural field, which they have been farming for many years. One morning Mohan noticed that Raghu had shifted the bund by a few feet. By doing so, he had managed to take over some of Mohan’s land, and increased the size of his own field.

27. How farmers get a copy of their land records?

Answer: Farmers often require a copy of their land’s record together with map of their land. They have a right to this information. They can get the information from the district office or the panchayat office. They may have to pay small fees for this.

28. What are the responsibilities of the Tehsildar?

Answer: Responsibilities of the Tehsildar

  • They have to hear disputes.
  • They also supervise the work of the Patwaris and ensure that records are properly kept and land revenue is collected.
  • They make sure that the farmers can easily obtain a copy of their record; students can obtain their caste certificates etc.

29. What are the responsibilities of a Patwari?

Answer: Responsibilities of a Patwari:

  • He is responsible for collection of land revenue from the farmers.
  • He provides information to the government about the crops grown in the area.
  • He maintains and updates the land records.

30. What does the Revenue Department of the government do?

Answer: Farmers may change the crops grown on their fields or someone may dig a well somewhere, and keeping track of all this is the work of the revenue department of the government. Senior people in this department supervise the Patwari’s work.

31. When do you think farmers may require a copy of land record?

Answer: Farmers may require a copy of land record for the following purpose:

  • A farmer wants to buy a plot of land from another.
  • A farmer wants to sell her produce to another.
  • A farmer wants a loan from the bank to dig a well in her land.
  • A farmer wants to purchase fertilizers for his field.
  • A farmer wants to divide his property among his children.

32. Write a short note on ‘Hindu Succession Amendment Act, 2005’.

Answer: Till recently in some states Hindu women did not get a share in the family’s agricultural land. After the death of the father his property was divided equally only among his sons. Recently, the law was changed. In the new law sons, daughters and their mothers can get an equal share in the land. The same law will apply to all states and union territories of the country.

33. Why it is necessary for a Patwari to maintain an updated record?

Answer: It is necessary for a Patwari to maintain an updated record for the following reason:

  • Farmers may change the crops grown on their fields or someone may dig a well somewhere.
  • For providing information to the government about the crops grown in this area.

34. Why Mohan did not register his case at the main Police Station in town?

Answer: He did not register his case at the main Police Station in town because every police station has an area that comes under its control and all persons in that area can report cases or inform the police about any theft, accident, injury, fight, etc. It is the responsibility of the police of that station to enquire, to investigate and take action on the cases within its area.

Q37. Elucidate the role of the police department in the society.

Answer: Role of the police department
i. To maintain law and order in the society.
ii. To register cases about any theft, accident, injury, fight, etc.
iii. To enquire and to investigate and take action on the cases within its area.

38. What is the role of a Tehsildar?

Answer: Role of a Tehsildar

  • They have to hear disputes.
  • They also supervise the work of the Patwaris and ensure that records are properly kept and land revenue is collected.
  • They make sure that the farmers can easily obtain a copy of their record; students can obtain their caste certificates etc.

Practice Sheet

1. If there is a theft in your house which police station would you go to register your complaint?

2. Find out the term used for the Patwari in your state.

3. What is the work of the police?

4. List two things that the work of a Patwari includes.

5. What is the work of a tehsildar?

6. In what ways are the work of the Panchayat, that you read about in the previous chapter, and the work of the Patwari related to each other?

7. Who is in charge of all the police stations in a district?

8. How do women benefit under the new law?

9. Revenue Officer works under ____________.

10. Subdivisions of a district are known by different names such as tehsil, taluka, etc. True or False?

11. Mention the number of villages in India.

12. Name the amendment that actually aimed at achieving gender equality in the matter of property rights.

13. What is Bund?

14. Mention who is in charge at the Police Station.

15. Find out the basic needs of the village people.

16. Find out the full form S.H.O.

17. A farmer wants to buy a plot of land from another. Will farmers require a copy of their land record in this situation?

18. What is the Hindu Succession Amendment Act, 2005? Explain about the new law.

19. Who is the administrative head of the district?

You cannot copy content of this page