Urban Administration Class 6 Important Questions with Answers

Class 6 Civics Chapter 6 Urban Administration Important Questions and answers cover all the topics and help students to understand the concepts better. Students can solve these for practice. They may come across some of these questions in the final exam.

Students can clear their doubts from the chapter by solving these CBSE Class 6 Civics Important Questions and prepare well for the board exams. The links to download the PDF version of these questions are given in a link to this article.

Class 6 Civics Chapter 6 Urban Administration Important Questions

1. Fill in the blanks.

(i) People who own homes have to pay a __________.

(ii) Municipal _________ functions in small towns.

(iii) In a municipal corporation the elected members are called __________.

(iv) Commissioner and the administrative staff are appointed by the _________.

Answer:
(i) property tax
(ii) Council
(iii) ward councilors
(iv) government

2. State True/False

(i) Yasmin Khala worked on accounts in the sanitation department. 

(ii) Municipal Corporation builds hotels and restaurant.

(iii) Property taxes form only 25-30 per cent of the money that a Municipal Corporation earns. 

(iv) The city of Surat had a plague scare in 2014. 

Answer:
(i) True
(ii) False
(iii) True
(iv) False

Answer the following

1. Who broke the street light?

Answer: Rehana hit the ball so hard and so high that the street light broke.

2. Specify what an urban local body found in a big city is called?

Answer: Municipal Corporation

3. Who has the responsibility of replacing the street light?

Answer: Municipal Corporation

4. Who decides where a park or a new hospital should go?

Answer: Ward Councillors

5. Who are responsible for preparing the budget for a city?

Answer: Ward Councillors are responsible for preparing the budget for a city.

 6. How is a ward councilor elected?

Answer: The city is divided into different wards and ward councillors get elected.

7. What was the result of plague in Surat?

Answer: In Surat, several people lost their lives, and over 300,000 deserted the city.

8. What do you understand by term ‘Tax’?

Answer: A tax is a sum of money that people pay to the government for the services the government provides.

9. What was Gangabai protesting about?

Answer: Gangabai was protesting because garbage was not been collected in her locality.

10. Why were children worried?

Answer: Children were worried because they broke the street light and they may have to dish out money again from their pockets.

11. All cities have Municipal Corporation. Comment

Answer: No, not all the cities have Municipal Corporations; big cities have Municipal Corporation while smaller towns have Municipal Council.

12. What did Gangabai do and why?

Answer: Gangabai along with other women went to the Ward Councillor to protest against the situation of sanitation in the area.

13. Why children went to Yasmin Khala’s house?

Answer: Children went to Yasmin Khala’s house because they broke the street light and wanted to know whom did the lights on the streets belong to.

14. Who was Yasmin Khala?

Answer: Yasmin Khala was friend of Rehana’s mother who had just retired from the Municipal Corporation.

15. What did Gangabai say when the Commissioner said that there were not enough trucks in the city?

Answer: Gangabai smartly replied, “But you seem to have enough trucks to collect garbage from the rich localities”.

16. Why do you think Gangabai decided to approach the Ward Councillor?

Answer: Gangabai decided to approach the Ward Councillor because they are the ones who elected him.

17. What could be the effects of garbage lying all over the streets?

Answer: Garbage lying all over the streets attracts dogs, rats and flies. Also, people may get ill from the smell.

18. What steps have been taken by Municipal Corporation of Surat for the control of plague?

Answer: Municipal Corporation completely cleaned up the city. The grand makeover of the city made it one of the cleanest cities in India.

19. List the types of taxes collected by Municipal Corporation.

Answer: Municipal Corporation collects property tax, taxes for water and other services, taxes for education and other amenities and entertainment tax.

20. Surat came in notice earlier in 1990’s. Why?

Answer: Surat came in notice earlier in 1990’s because the city of Surat had a plague scare in 1994 and Surat was one of the dirtiest cities in India.

21. Name the local governing body that replaces the broken street lights, collects the garbage, provides water supply and keeps the market clean.

Answer: Municipal Corporation of the city replaces the broken street lights, collects the garbage, provides water supply and keeps the market clean.

22. Describe ‘a city’.

Answer: A city is much bigger than a village and more spread out. A city has crowded markets, many buses and cars, water and electricity facilities, traffic control and hospitals.

23. Who sent children to Yasmin Khala’s house and why?

Answer: Rehana’s mother sent children to Yasmin Khala’s house because Rehana’s mother thought that she would be the best person to guide them as she had just got retired from the Municipal Corporation.

24. Who takes care of street lights, garbage collection, water supply, keeping the streets and the market clean in big city?

Answer: There is a big organisation called the Municipal Corporation that takes care of street lights, garbage collection, water supply, keeping the streets and the market clean.

25. The work in the city is divided into different departments. Write few departments of the Municipal Corporation.

Answer: The work in the city is divided into different departments. So there is the water department, the garbage collection department, a department to look after gardens, another to look after roads.

26. What was suggested by Ward Councillor to Gangabai?

Answer: He asked Gangabai to get a petition signed by all of the adults in the locality saying that garbage was not being collected. He suggested that taking the local sanitation engineer with them the next day might be a good idea.

27. When do the local people contact their councillors?

Answer: When the problems are within a ward then the people who live in the ward can contact their councillors. For example, if there are dangerous electrical wires hanging down then the local Councillor can help them get in touch with the electricity authority.

28. Differentiate between the Ward Commissioner and Ward Councillors.

Answer: While the Councillor’s Committees and the councillors decide on issues, the Commissioner and the administrative staff implement these. The Commissioner and the administrative staff are appointed. Councillors are elected.

29. How does the Municipal Corporation get its money?

Answer: The Municipal Corporation collects money in different ways.

  • Collect property tax as well as taxes for water and other services.
  • Collect taxes for education and other amenities.
  • Collect entertainment tax such as tax on cinema tickets.

30. Describe the role of Ward Councillors. 

Answer: All of the Ward Councillors meet and they make a budget and the money is spent according to this. The Ward Councillors try and ensure that the particular demands of their wards are placed before the entire council. These decisions are then implemented by the administrative staff.

31. Write a short note on contract workers who work for Municipal Corporation.

Answer: These contract workers get paid less and their jobs are temporary. Collecting garbage is also quite a dangerous job and often these contract workers do not have any access to safety measures and are not taken care of if they are injured while working.

32. Write a short note on ‘Sub-Contracting’.

Answer: In order to save money the Commissioners of several municipalities across the country had hired private contractors to collect and process garbage. This is called Sub-Contracting. This means that the work that was earlier being done by government workers is now being done by a private company.

33. Explain who is a ‘Municipal Councillor’?

Answer: A Municipal Councillor is directly elected by the people and serves the people of his ward. He remains in touch with the key issues in his area, understand the crucial problems and monitor its development. He is the direct link between the council and the people. People can also bring their problems to him and he deals with the problem in a suitable way.

34. What were the reasons for the spread of plague in Surat?

Answer: Houses, hotels and restaurants would dump their garbage into the nearest drain or street which made it very difficult for sweepers to collect and transfer the garbage into selected dumps. In addition to this, the Municipal Corporation did not collect the garbage as often as it should have and this led to the situation getting worse. This condition caused spread of plague in Surat.

35. What types of decisions are taken by Councillor’s Committees?

Answer: The complicated decisions that affect the entire city are taken by groups of councillors who form committees to decide and debate issues. For example, if bus stands need to be improved or a crowded market-place needs to have its garbage cleared more regularly, or there is a ‘nala’ or drain that cuts through the city that needs cleaning etc. It is these committees for water, garbage collection, street lighting etc. that decide on the work to be done.

36. How can we keep our surrounding clean?  

Answer: We can keep our surrounding clean by doing the following:

  • Don’t Litter, throw waste in dustbin only.
  • Don’t encourage spitting, immediately condemn people if found doing so.
  • Avoid usage of Plastic covers, plastic disposables.
  • Teach others about Cleanliness and Sanitation.
  • Separate Dry waste and wet waste in your house, ease the work of municipality workers.

37. How the work of Municipal Corporation affects the life of a city dweller?

Answer: Municipal Corporation affects the life of a city-dweller in the following ways:

  • It takes care of street lights, garbage collection, water supply etc.
  • It keeps the streets and the market clean.
  • It ensures that diseases do not break out in the city.
  • It runs schools, hospitals and dispensaries.
  • It makes gardens and maintains them.

Practice Sheet

1. List at least four different tasks that the Municipality does.

2. In a panchayat the elected members are called ___________.

3. How does the Municipal Corporation get its money?

4. What is called Sub-Contracting?

5. List four ways in which the work of the Municipal Corporation affects the life of a city-dweller.

6. Who is a Municipal Councillor?

7. How does the Municipal Corporation earn the money to do its work?

8. Several poor people in the city work as domestic servants as well as work for the Corporation, keeping the city clean. Yet the slums in which they live are quite filthy. This is because these slums seldom have any water and sanitation facilities. The reason often given by the Municipal Corporation is that the land in which the poor have set up their homes does not belong to them and that slum-dwellers do not pay taxes. However, people living in middle-class neighbourhoods pay very little in taxes compared to the amount of money the corporation spends on them in setting up parks, street lighting facilities, regular garbage collection etc. Also as you read in this chapter, the property taxes collected by the Municipality makes up only 25-30 per cent of its money. Why do you think it is important that the Corporation should spend more money on slum localities? Why is it important that the Municipal Corporation provide the poor in the city with the same facilities that the rich get?

9. Why did the children go to Yasmin Khala’s house?

10. What did Gangabai do and why?

11. A contract worker is not a permanent employee of a company. He is hired for a specific task or project. True/False?

12. How does a District Collector administer Jail?

13. What are the functions of a Chief Executive Officer in a Municipal Corporation?

14. Mention the features of the Municipal Corporation.

15. Define why Urban Administration is important.

16. Why do all cities not have a municipal corporation? Give reasons.

17. What is the relation between the local bodies and the state government?

18. Mention the different types of urban local bodies. Describe.

19. What is the Plague? Give a reason for the spread of plague in Surat. Mention the lessons learnt from this epidemic.

20. Name the public amenities.

You cannot copy content of this page