Globe Latitudes and Longitudes Class 6 Important Questions and Answers

Class 6 Geography Chapter 2 Globe Latitudes and Longitudes Important Questions and answers cover these topics and help students to understand the concepts better. Students can solve these for practice. They may come across some of these questions in the final exam.

Students can clear their doubts from the chapter by solving these CBSE Class 6 Geography Important Questions and prepare well for the board exams. The links to download the PDF version of these questions are given in a link to this article.

Class 6 Geography Chapter 2 Globe Latitudes and Longitudes Important Questions

1. Fill in the blanks.

(i) The Frigid Zone lies near the _______.

(ii) The Antarctic Circle is located in the _________.

(iii) The _________ of India is 82½ degree east.

(iv) The 0° Meridian is also known as __________.

(v) The southern half is known as the ________ Hemisphere.

Answer:
(i) Poles
(ii) southern hemisphere
(iii) Standard Meridian 
(iv) Prime Meridian
(v) Southern 

2. Write True/False against each of the following statement

(i) Tropic of Capricorn in the Southern Hemisphere. 

(ii) The distance between the longitudes decreases towards the poles. 

(iii) The Arctic Circle is located in the southern hemisphere. 

(iv) The northern half of the earth is known as the Southern Hemisphere. 

(v) 90 degrees north latitude marks the North Pole and 90 degrees south latitude marks the South Pole. 

Answer:
(i) True
(ii) True
(iii) False
(iv) False
(v) True

Answer the following questions

1. How many lines of longitude are there in total?

Answer: 360

2. How many latitudes are there in total?

Answer: 180

 3. What is the value of the prime meridian?

Answer: The value of the prime meridian is zero degree.

4. What is the latitudinal value of the Tropic of Cancer?

Answer: The latitudinal value of the Tropic of Cancer is 23½ degrees north.

5. What is a grid?

Answer: Grid is a network of parallels of latitudes and meridians of longitudes.

6. What are the three heat zones of the Earth?

Answer: The three heat zones of the Earth are Torrid Zone, Temperate Zones and Frigid Zones.

7. What is the true shape of the earth?

Answer: Earth is not a sphere. It is slightly flattened at the North and the South Poles and bulge in the middle.

8. What is prime meridian?

Answer: Meridian which passes through Greenwich, where the British Royal Observatory is located is called the Prime Meridian.

9. What do you mean by the term equator?

Answer: An imaginary line running on the globe divides it into two equal parts. This line is known as the equator.

10. What is a globe?

Answer: Globe is a true model (miniature form) of the earth. On the globe, countries, continents and oceans are shown in their correct size.

11. Why is it 5.30 p.m. in India and 12.00 noon in London?

Answer: India located east of Greenwich at 82°30’E is 5 hours and 30 minutes ahead of GMT. So, it will be 5:30 p.m. in India when it is 12:00 noon in London.

12. Why does the Torrid Zone receive maximum amount of heat?

Answer: The mid-day sun is exactly overhead at least once a year on all latitudes in between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn. This area, therefore, receives the maximum heat and is called the Torrid Zone.

13. Which longitude is treated as the standard meridian for India?

Answer: In India, the longitude of 82­.50° E (82° 30’E) is treated as the standard meridian. The local time at this meridian is taken as the standard time for the whole country. It is known as the Indian Standard Time (IST).

14. How do grid of the parallels of latitude and meridians of longitude on the globe help in locating the place?

Answer: We can locate any point on the globe very easily if we know its latitude and longitude. For example, Dhubri in Assam is situated at 26° N latitude and 90° E longitude. The point where these two lines cut each other is the location of Dhubri.

15. What two imaginary lines divide the earth into hemispheres?

Answer: Any circle drawn around the Earth divides it into two equal halves called hemispheres. There are generally considered to be four hemispheres: Northern, Southern, Eastern, and Western. The Equator, or line of 0 degrees latitude, divides the Earth into the Northern and Southern hemispheres.

16. What are parallels of latitude and meridians of longitude?

Answer: Parallels of Latitude: All parallel circles from the equator up to the poles are called parallels of latitudes. Latitudes are measured in degrees.

Meridians of Longitude: Meridians of longitude are drawn from the North Pole to the South Pole and are at right angles to the Equator.

17. What are the five major parallels of latitude?

Answer: Five major parallels of latitude are:

  • The equator (0°)
  • Tropic of Cancer (23­.5° N) in the Northern Hemisphere
  • Tropic of Capricorn (23.5­° S) in the Southern Hemisphere
  • Arctic Circle at 66­.5° north of the equator
  • Antarctic Circle at 66.5­° south of the equator

18. How would you describe a globe?

Answer: Globe is a true model (miniature form) of the earth. A needle is fixed through the globe in a tilted manner, which is called its axis. Two points on the globe through which the needle passes are two poles – North Pole and South Pole. The globe can be moved around this needle from west to east just as the earth moves.

19. Write a note on Frigid Zones.

Answer: Areas lying between the Arctic Circle and the North Pole in the Northern Hemisphere and the Antarctic Circle and the South Pole in the Southern Hemisphere, are very cold. It is because here the sun does not rise much above the horizon. Therefore, its rays are always slanting and provide less heat. These are, therefore, called Frigid Zones (very cold).

20. Write a note on Temperate Zones.

Answer: The angle of the sun’s rays goes on decreasing towards the poles. As such, the areas bounded by the Tropic of Cancer and the Arctic Circle in the

Northern Hemisphere, and the Tropic of Capricorn and the Antarctic Circle in the Southern Hemisphere, have moderate temperatures. These are, therefore, called Temperate Zones.

21. Differentiate between meridians of longitude and parallels of latitude.

Answer: Difference between meridians of longitude and parallels of latitude

Meridians of LongitudeParallels of Latitude
Meridians of longitude are drawn from the North Pole to the South Pole and are at right angles to the Equator.All parallel circles from the equator up to the poles are called parallels of latitudes.
All meridians are of equal length.All parallels are not of equal length.

22. What are the advantages of globe?

Answer: Advantages of globe

  • Globes may be of varying size and type – big ones, which cannot be carried easily, small pocket globes, and globe-like balloons, which can be inflated and are handy and carried with ease.
  • The globe is not fixed. It can be rotated the same way as a top spin or a potter’s wheel is rotated.
  • On the globe, countries, continents and oceans are shown in their correct size.

23. Differentiate between north latitude and south latitude.

Answer: 

North LatitudeSouth Latitude
All parallels north of the equator are called ‘north latitude’.All parallels south of the equator are called ‘south latitude’.
2. The value of north latitude is indicated by the letter ‘N’.2. The value of south latitude is indicated by the letter ‘S’.
3. Example – Chandrapur in Maharashtra (India) is situated at 20° N latitude.3. Example – Belo Horizonte in Brazil (South America) is situated at 20° S latitude.

24. Why do we have standard time?

Answer: The local time of places which are on different meridians are bound to differ. For example, it will be difficult to prepare a time-table for trains which cross several longitudes. In India, for instance, there will be a difference of about 1 hour and 45 minutes in the local times of Dwarka in Gujarat and Dibrugarh in Assam. It is, therefore, necessary to adopt the local time of some central meridian of a country as them standard time for the country.

25. What is the significance of longitude and latitude?

Answer: To fix the position of a place, it is necessary to know something more than the latitude of that place. For example, that Tonga Islands (in the Pacific Ocean) and Mauritius Islands (in the Indian Ocean) are situated on the same latitude (i.e., 20° S). Now, in order to locate them precisely, we must find out how far east or west these places are from a given line of reference running from the North Pole to the South Pole. These lines of references are called the meridians of longitude.

26. How does the longitude affect the time?

Answer: When the Prime Meridian of Greenwich has the sun at the highest point in the sky, all the places along this meridian will have mid-day or noon. As the earth rotates from west to east, those places east of Greenwich will be ahead of Greenwich Time and those to the west will be behind it. The rate of difference can be calculated as follows. The earth rotates 360° in about 24 hours, which means 15° an hour or 1° in four minutes. Thus, when it is 12 noon at Greenwich, the time at 15° east of Greenwich will be 15/4 = 60 minutes, i.e., 1 hour ahead of Greenwich time, which means 1 p.m. But at 15° west of Greenwich, the time will be behind Greenwich time by one hour, i.e., it will be 11.00 a.m. Similarly, at 180°, it will be midnight when it is 12 noon at Greenwich.

Practice Sheet

1. How to locate a place on the globe?

2. What is the globe?

3. Explain the axis and the equator.

4. Write a short note on the heat zones of the Earth.

5. What are Longitudes?

6. Why do we have Standard Time?

7. What is the true shape of the earth?

8. What is the latitudinal value of the Tropic of Cancer?

9. What are the three heat zones of the Earth?

10. What are the parallels of latitude and meridians of longitude?

11. Why does the torrid zone receive a maximum amount of heat?

12. Why is it 5.30 p.m. in India and 12.00 noon in London?

13. The Standard Meridian of India is __________

14. Which are the two imaginary lines that divide the earth into hemispheres?

15. Describe the five major parallels of Latitude.

16. What are the advantages of a globe?

17. If the time is 12 PM at Greenwich, then find the time at 150 W?

18. Find out the time difference between the easternmost and westernmost parts of India if a standard meridian is not adopted.

19. Mention the type of climate found in the Temperate Zone.

20. Describe where the torrid zone lies.

You cannot copy content of this page