Major Domains of the Earth Class 6 Important Questions and Answers

Class 6 Geography Chapter 5 Major Domains of the Earth Important Questions and answers cover all the topics and help students to understand the concepts better. Students can solve these for practice. They may come across some of these questions in the final exam.

Students can clear their doubts from the chapter by solving these CBSE Class 6 Geography Important Questions and prepare well for the board exams. The links to download the PDF version of these questions are given in a link to this article.

Class 6 Geography Chapter 5 Major Domains of the Earth Important Questions

1. Fill in the blanks.

(i) Life exists in the _________.

(ii) _______ is the only continent through which the tropic of Cancer, the Equator and the Capricorn pass.

(iii) ______ is the world’s longest mountain range.

(iv) _________ is called an island country.

(v) The world’s longest river the _______ flows through Africa.

(vi) The Arctic Ocean is connected with the Pacific Ocean by a narrow stretch of shallow water known as ________.

(vii) Europe lies to the ______ of Asia.

Answer:
(i) biosphere zone
(ii) Africa 
(iii) The Andes 
(iv) Australia
(v) Nile
(vi) Berring Strait

(vii) west 

2. State True/False

(i) The Atlantic Ocean is ‘S’ shaped.

(ii) Biosphere is one of the layers of the Atmosphere. 

(iii) The South Pole lies almost at the centre of Antarctica. 

(iv) Africa is the second largest country after Asia. 

(v) Pacific Ocean is ‘L’ in shape. 

(vi) The coastline of Atlantic Ocean is highly indented. 

(vii) The atmosphere is composed mainly of nitrogen and argon. 

Answer:
(i) True
(ii) False
(iii) True
(iv) True
(v) False
(vi) True
(vii) False

Answer the following questions

1. Why nitrogen considered as a significant gas?

Answer: Nitrogen is considered as a significant gas because it helps in the growth of living organisms.

2. Name the three main components of the environment.

Answer: The three main components of the environment are lithosphere, atmosphere and hydrosphere.

3. Name the oceans that surround the continent North America.

Answer: Oceans that surround the continent North America are Pacific Ocean, Atlantic Ocean and Arctic Ocean.

4. Which two oceans surround South America on the east and the west?

Answer: On the east –Atlantic Ocean and on the west – Pacific Ocean

5. Why Carbon dioxide (CO2) is considered as an important constituent of air?

Answer: Carbon dioxide (CO2) is important as it absorbs heat radiated by the earth, thereby keeping the planet warm. It is also essential for the growth of plants.

6. Why oxygen is so important?

Answer: Oxygen is essential for our survival because oxygen is the breath of life.

7. Write the name of Indian research stations in Antarctica.

Answer: Maitri and Dakshin Gangotri are the Indian research stations in Antarctica.

8. State the percentage of the earth which is covered with water.

Answer: More than 71 percent of the earth is covered with water.

9. What percentage of earth’s water found in oceans?

Answer: More than 97% of the Earth’s water is found in the ocean.

10. Which is the world’s longest river?

Answer: The world’s longest river is Nile which flows through Africa.

11. Name the world’s largest river.

Answer: Amazon is the world’s largest river.

12. Which is the world’s largest hot desert and where is it located?

Answer: The Sahara Desert, the world’s largest hot desert, is located in Africa.

13. In which hemisphere does Asia lie?

Answer: The continent Asia lies in the Eastern Hemisphere.

14. Which two oceans surround South America on the East and the West?

Answer: Atlantic Oceans surrounds South America on the East and Pacific Ocean surrounds on the West.

15. Write the names of the continents that surround the Pacific Ocean.

Answer: Asia, Australia, North and South Americas surround it.

16. What happened to Andaman & Nicobar Islands during Tsunami?

Answer: Parts of Andaman & Nicobar islands were submerged under water during Tsunami.

17. How is elevation of land measured?

Answer: Elevation of land is measured from the level of the sea, which is taken as zero.

18. Write the major divisions of the earth’s surface.

Answer: The major divisions of the earth’s surface are continents and ocean basins.

19. Which is considered as busiest ocean from the point of view of commerce?

Answer: The Atlantic Ocean is considered as busiest ocean from the point of view of commerce.

20. What makes water of lakes and rivers unsuitable for human use?

Answer: Discharge of waste material into lakes and rivers makes the water unsuitable for human use.

21. What links North America to South America?

Answer: North America is linked to South America by a very narrow strip of land called the Isthmus of Panama.

22. What is ‘Global Warning’?

Answer: Increase in the amount of CO2 leads to increase in global temperatures. This is termed as global warming.

23. What are the major components of the Lithosphere?

Answer: It comprises the rocks of the earth’s crust and the thin layers of soil that contain nutrient elements which sustain organisms.

24. Why the earth is called a blue planet?

Answer: The earth is called the blue planet because more than 71 percent of the earth is covered with water and 29 percent is with land.

25. What are the chief movements of the ocean water?

Answer: The chief movements of ocean waters are the waves, the tides and the ocean currents.

26. Name the five major oceans of the world.

Answer: The five major oceans are the Pacific Ocean, the Atlantic Ocean, the Indian Ocean, the Southern Ocean and the Arctic Ocean, in order of their size.

27. Why do the climbers experience problems in breathing at high altitudes?

Answer: The climbers experience problems in breathing due to decrease in the density of air at high altitudes.

28. What are the components of the Hydrosphere?

Answer: Running water in oceans and rivers and in lakes, ice in glaciers, underground water and the water vapor in atmosphere, all comprise the hydrosphere.

29. What causes fast removal of soil from slopes?

Answer: Cutting of forests for fulfilling our needs of wood, or clearing land for agriculture causes fast removal of soil from slopes.

30. Write a short note on the continent – Australia.

Answer: Australia is the smallest continent that lies entirely in the Southern Hemisphere. It is surrounded on all sides by the oceans and seas. It is called an island continent.

31. Name the different layers of the atmosphere.

Answer: The atmosphere is divided into five layers: troposphere, the stratosphere, the mesosphere, the thermosphere and the exosphere.

32. Which two continents lie entirely in the Southern and Northern Hemisphere?

Answer: Two continents lying entirely in northern hemisphere are North America and Europe. Two continents lying entirely in southern hemisphere are South America and Australia.

33. How many continents are there on the earth? Name them.

Answer: There are seven major continents separated by large water bodies. These continents are – Asia, Europe, Africa, North America, South America, Australia and Antarctica.

34. Write is the main reason of air pollution.

Answer: Emission from industries, thermal power plants and vehicles, pollutes the air. Carbon dioxide (CO2) is an important constituent of air but increase in the amount of CO2 leads to global warming.

35. What is ‘Atmosphere’? Why atmosphere is so important?

Answer: The earth is surrounded by a layer of gas called the atmosphere. This thin blanket of air is an integral and important aspect of the planet. It provides us with the air we breathe and protects us from the harmful effects of sun’s rays.

36. Why do mountaineers carry oxygen cylinders with them?

Answer: The climbers experience problems in breathing as density of air decreases rapidly as we go up. That’s why they carry oxygen cylinders with them to be able to breathe at high altitudes.

37. Write a short note on the continent – Antarctica.

Answer: Antarctica, completely in the Southern Hemisphere, is a huge continent. The South Pole lies almost at the centre of this continent. As it is located in the South Polar Region, it is permanently covered with thick ice sheets. There are no permanent human settlements. Many countries have research stations in Antarctica.

38. What is the height of the Mt Everest? Who were the first men to climb the highest mountain peak Mt. Everest on the planet earth on 29th May, 1953?

Answer: The highest mountain peak Mt. Everest is 8,848 metres above the sea level. Edmund Hillary (New Zealand) and Tenzing Norgay Sherpa (India) were the first men to climb the highest mountain peak Mt. Everest on the planet earth on 29th May, 1953.

39. Write about Pacific Ocean.

Answer: The Pacific Ocean is the largest ocean. It is spread over one-third of the earth. Mariana Trench, the deepest part of the earth, lies under the Pacific Ocean. The Pacific Ocean is circular in shape. Asia, Australia, North and South Americas surround it.

40. What is the composition of the Atmosphere?

Answer: The atmosphere is composed mainly of nitrogen and oxygen, which make up about 99 per cent of clean, dry air. Nitrogen 78 per cent, oxygen 21 per cent and other gases like carbon dioxide, argon and others comprise 1 per cent by volume.

41. Distinguish between the lithosphere and the hydrosphere.

Answer:

LithosphereHydrosphere
The solid portion of the earth on which we live is called the Lithosphere.Water covers a very big area of the earth’s surface and this area is called the Hydrosphere
It comprises the rocks of the earth’s crust and the thin layers of soil that contain nutrient elements which sustain organisms.Water in oceans and rivers and in lakes, ice in glaciers, underground water and the water vapor in atmosphere, all comprise the hydrosphere.

42. Why air temperature decreases with increase in height?

Answer: Air temperature decreases with increase in height because Earth’s atmosphere is heated upward from the lowest level. Though sunlight passes through the higher altitudes before reaching the earth’s surface but the earth surface is much better at absorbing the solar heat.

43. Give reason why biosphere is important for living organisms?

Answer: The biosphere is the narrow zone of contact between the land, water and air. It is this zone where life exists. There are several species of organisms that vary in size from microbes and bacteria to huge mammals. All the living organisms including humans are linked to each other and to the biosphere for survival.

44. Write a short note on continent Asia.

Answer: Important fact about Asia

  • Asia is the largest continent.
  • It covers about one third of the total land area of the earth.
  • The continent lies in the Eastern Hemisphere.
  • The Tropic of Cancer passes through this continent.
  • Asia is separated from Europe by the Ural mountains on the west
  • The combined landmass of Europe and Asia is called the Eurasia (Europe + Asia).

45. Write some characteristics of the continent – Africa.

Answer: Following are the characteristics of the continent – Africa.

  1. Africa is the second largest continent after Asia.
  2. The Equator runs almost through the middle of the continent. A large part of Africa lies in the Northern Hemisphere.
  3. It is the only continent through which the Tropic of Cancer, the Equator and the Tropic of Capricorn pass.
  4. The Sahara Desert, the world’s largest hot desert, is located in Africa.
  5. The continent is bound on all sides by oceans and seas.
  6. The world’s longest river the Nile flows through Africa.

46. List some features of the Europe continent.

Answer: Here are some features of the Europe continent:

  • Europe is much smaller than Asia.
  • The continent lies to the west of Asia.
  • The Arctic Circle passes through it.
  • It is bound by water bodies on three sides.

47. How is the continent of North America different from that of South America?

Answer: 

North America

  • North America is the third largest continent of the world.
  • It is linked to South America by a very narrow strip of land called the Isthmus of Panama.
  • The continent lies completely in the Northern and Western Hemisphere.
  • Three oceans surround this continent are Pacific Ocean, Atlantic ocean and arctic Ocean.

South America

  • South America lies mostly in the Southern Hemisphere.
  • The Andes, world’s longest mountain range, runs through its length from north to south.
  • South America has the world’s largest river, the Amazon.

48. Write short note on
Atlantic Ocean, Artic Ocean and Indian Ocean

Answer: Atlantic Ocean: The Atlantic Ocean is the second largest Ocean in the world. It is ‘S’ shaped. It is flanked by the North and South Americas on the western side, and Europe and Africa on the eastern side. The coastline of Atlantic Ocean is highly indented which provides ideal location for natural harbours and ports.

Arctic Ocean: The Arctic Ocean is located within the Arctic Circle and surrounds the North Pole. It is connected with the Pacific Ocean by a narrow stretch of shallow water known as Bering strait. It is bound by northern coasts of North America and Eurasia.

Indian Ocean: The Indian Ocean is the only ocean named after a country, that is, India. The shape of ocean is almost triangular. In the north, it is bound by Asia, in the west by Africa and in the east by Australia.

Practice Sheet

1. Explain the terms, Lithosphere, Atmosphere, Hydrosphere and Biosphere.

2. What are the four major domains of the earth?

3. What are the two main divisions of the earth’s surface?

4. Write a short note on the Hydrosphere.

5. Name the major continents of the earth. Write a short note on the seven major continents.

6. Name the two continents that lie entirely in the Southern Hemisphere.

7. Why is the earth called the ‘blue planet’?

8. Why is the Northern Hemisphere called the Land Hemisphere?

9. Why is the Biosphere important for living organisms?

10. The mountain range that separates Europe from Asia is the Urals. True or False?

11. The deepest point on the earth is _____________ in the Pacific Ocean.

12. Who were the first men to climb the highest mountain peak Mt. Everest? Mention the date.

13. Carbon dioxide (CO2) is considered as an important constituent of air. Explain.

14. Mention the five major Oceans in the order of their size.

15. The atmosphere is divided into five layers based on composition, temperature and other properties. Name these layers.

16. What are the uses of Nitrogen and Oxygen gases?

17. Why is Carbon Dioxide considered important?

18. What makes the water from rivers unsuitable for human use?

19. What is termed as Global Warming?

20. Which are the Indian Research Stations of Antarctica? Name them.

You cannot copy content of this page