Major Landforms of the Earth Class 6 Important Questions and Answers

Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth Important Questions and answers cover all the topics and help students to understand the concepts better. Students can solve these for practice. They may come across some of these questions in the final exam.

Students can clear their doubts from the chapter by solving these CBSE Class 6 Geography Important Questions and prepare well for the board exams. The links to download the PDF version of these questions are given in a link to this article.

Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth Important Questions

1. Fill in the blanks.

(i) ________, _________ and _________ are mountain ranges of Asia, Europe and South America, respectively.

(ii) The Jog falls in ________.

(iii) The __________ in India is one of the oldest plateaus.

(iv) As we go higher, the climate becomes _________.

(v) The __________ in North America have rounded features and low elevation.

(vi) ____________ in the Pacific Ocean is an undersea mountain.

Answer:
(i) The Himalayas, the Alps and the Andes 
(ii) Karnataka
(iii) Deccan plateau 
(iv) colder
(v) Appalachians 
(vi) Mauna Kea (Hawaii) 

2. True/False

(i) Mt.Kilimanjaro is in Africa.

(ii) The Hundru Falls is in the Chhotanagpur plateau on the river Subarnarekha.

(iii) Many of the mining areas in the world are located in the plains areas.

(iv) Mountains vary in their heights and shape.

(v) Volcanic mountains are formed due to erosion.

(vi) The river valleys and terraces are ideal for cultivation of crops.

Answer:
(i) True
(ii) True
(iii) False
(iv) True
(v) False
(vi) True

Answer the following questions

1. Which is the oldest plateau in India?

Answer: Deccan Plateau

2. What do you mean by horsts?

Answer: The uplifted blocks are termed as horsts.

3. Define mountain range.

Answer: Mountains may be arranged in a line known as range.

4. What do you mean by graben?

Answer: The lowered blocks are called graben.

5. Name the old fold mountain of Russia.

Answer: The Ural Mountain

6. Name the river on which Hundru falls is located.

Answer: River Subarnarekha

7. Which is the highest peak in the world?

Answer: Mount Everest is the highest peak in the world.

8. Where is Jog Falls located?

Answer: Karnataka

9. Name the place where Rope Bridge is situated.

Answer: Arunachal Pradesh

10. Write one mountain range of Europe.

Answer: The Alps

11. How are Volcanic Mountains formed?

Answer: Volcanic Mountains are formed due to volcanic activity.

12. Write one important feature of young fold mountains.

Answer: They have rugged relief and high conical peaks.

13. Where is Mauna Kea (Hawaii)?

Answer: Mauna Kea (Hawaii) is in the Pacific Ocean.

14. Which plateau is famous for gold and diamond mining?

Answer: African plateau is famous for gold and diamond mining.

15. Which is the India’s most densely populated plain?

Answer: Indo-Gangetic plains are the most densely populated plain of the India.

16. Less land is available for farming on mountains. Give reason.

Answer: As slopes are steep on mountains, less land is available for farming.

17. Write few examples of young fold mountains.

Answer: Examples of young fold mountains: The Himalayan Mountains and The Alps.

18. Which is one of the oldest fold mountain systems in the world?

Answer: The Aravali range in India is one of the oldest fold mountain systems in the world.

19. Write examples of Block Mountains.

Answer: The Rhine valley and the Vosges Mountain in Europe are examples of such mountain systems.

20. What are glaciers?

Answer: In some mountains, there are permanently frozen rivers of ice. They are called glaciers.

21. Write examples of volcanic mountains.

Answer: Mt.Kilimanjaro in Africa and Mt.Fujiyama in Japan are examples of volcanic mountains.

22. Name some natural calamities which cause widespread destruction.

Answer: Natural calamities such as earthquakes, volcanic eruption, storms and floods cause widespread destruction.

23. Which is the highest plateau in the world?

Answer: The Tibet plateau is the highest plateau in the world with a height of 4,000 to 6,000 metres above the mean sea level.

24. Name some sports that are popular in mountains.

Answer: Several sports like paragliding, hang gliding, river rafting and skiing are popular in the mountains.

25. Less people live in the mountain areas. Give reason.

Answer: Due to harsh climate less people live in the mountain areas. Since the slopes are steep, less land is available for farming.

26. Write about Mauna Kea (Hawaii) in the Pacific Ocean.

Answer: Mauna Kea (Hawaii) in the Pacific Ocean is an undersea mountain. It is higher than Mount Everest being 10,205 metres high.

27. What are Volcanic Mountains? Give examples.

Answer: Volcanic Mountains are formed due to volcanic activity. Mt.Kilimanjaro in Africa and Mt.Fujiyama in Japan are examples of such mountains.

28. What leads to upliftment and sinking of the earth’s surface at several places?

Answer: Continuous movement within the earth leads to upliftment and sinking of the earth’s surface at several places.

29. Write the names of old fold mountains that have rounded features and low elevation.

Answer: The Appalachians in North America and the Ural mountains in Russia have rounded features and low elevation. They are very old fold mountains.

30. Which two processes lead to the formation and development of landforms?

Answer: Internal and external processes are the two processes that lead to the formation and development of landforms.

31. Define internal process.

Answer: Internal process is type of a continuous movement taking place within the earth that leads to the upliftment and sinking of the earth’s surface at several places.

32. Differentiate between erosion and deposition.

Answer:

ErosionDeposition
The wearing away of the earth’s surface is called erosion.The surface is being lowered by the process of erosion and rebuilt by the process of deposition.

33. How Block Mountains are formed?

Answer: Block Mountains are created when large areas are broken and displaced vertically. The uplifted blocks are termed as horsts and the lowered blocks are called graben.

34. “Quite often we use the land in a wasteful manner”. Explain the statement.

Answer: Quite often we use the land in a wasteful manner, for example constructing houses on a fertile land. Similarly we throw garbage on land or in water making them dirty. We should avoid using such important gifts of nature in a careless manner. The available land is not only for our use. It is our duty to leave the earth a better place for future generations as well.


35. Write some important features of mountains?

Answer: Features of mountains

  • Mountains are any natural elevation of the earth surface.
  • The mountains may have a small summit and a broad base.
  • It is considerably higher than the surrounding area. Some mountains are even higher than the clouds.
  • The slopes are steep; less land is available for farming.
  • Climate of mountains is harsh.

36. What are Block Mountains? Give examples

Answer: Block Mountains are created when large areas are broken and displaced vertically. The uplifted blocks are termed as horsts and the lowered blocks are called graben. The Rhine valley and the Vosges Mountain in Europe are examples of such mountain systems.

37. How plains are useful?

Answer: Importance of plains

  • Plains are very fertile.
  • Construction of transport network is easy.
  • More flat land is available for building houses, as well as for cultivation.

38. Discuss the processes which lead to formation of landforms.

Answer: Landforms are a result of two processes. Within the earth, a continuous movement is taking place. The first or the internal process leads to the upliftment and sinking of the earth’s surface at several places. The second or the external process is the continuous wearing down and rebuilding of the land surface.

39. How are plains formed?

Answer: Most of the plains are formed by rivers and their tributaries. The rivers flow down the slopes of mountains and erode them. They carry forward the eroded material. Then they deposit their load consisting of stones, sand and silt along their courses and in their valleys. It is from these deposits that plains are formed.

40. Write some important features of plains?

Answer: Important features of plains

  • Plains are large stretches of flat land.
  • They are, generally, not more than 200 metres above mean sea level.
  • Most of the plains are formed by rivers and their tributaries.
  • Generally, plains are very fertile.
  • Construction of transport network is easy.
  • Plains are very thickly-populated.

41. How plateaus are useful to us?

Answer: Plateaus are very useful because they are rich in mineral deposits. African plateau is famous for gold and diamond mining. In India huge reserves of iron, coal and manganese are found in the Chhotanagpur plateau. In the plateau areas, there may be several waterfalls as the river falls from a great height. The lava plateaus are rich in black soils that are fertile and good for cultivation. Many plateaus have scenic spots and are of great attraction to tourists.


42. List some important features of plateaus?

Answer: Features of plateaus

  • A plateau is an elevated flat land.
  • It is a flat-topped table land standing above the surrounding area.
  • A plateau may have one or more sides with steep slopes.
  • The height of plateaus often varies from few hundred metres to several thousand metres.
  • Plateaus, like mountains may be young or old.
  • The Deccan plateau in India is one of the oldest plateaus.
  • The Tibet plateau the highest plateau in the world with a height of 4,000 to 6,000 metres above the mean sea level.
  • Plateaus are rich in mineral deposits.

43. How mountains are useful?

Answer: Importance of mountains

  • The mountains are a storehouse of water.
  • Many rivers have their source in the glaciers in the mountains.
  • Reservoirs are made and the water is harnessed for the use of people.
  • Water from the mountains is also used for irrigation and generation of hydro-electricity.
  • Mountains have a rich variety of flora and fauna.
  • The forests provide fuel, fodder, shelter and other products like gum, raisins, etc.
  • Mountains provide an idyllic site for tourists.
  • Several sports like paragliding, hang gliding, river rafting and skiing are popular in the mountains.

44. Write a short note on types of mountains.

Answer: There are three types of mountains- Fold Mountains, Block Mountains and the Volcanic Mountains.

Fold Mountains – The Himalayan Mountains and the Alps are young fold mountains with rugged relief and high conical peaks. The Aravali range in India is one of the oldest fold mountain systems in the world. The range has considerably worn down due to the processes of erosion. The Appalachians in North America and the Ural mountains in Russia have rounded features and low elevation. They are very old fold mountains.

Block Mountains – Block Mountains are created when large areas are broken and displaced vertically. The uplifted blocks are termed as horsts and the lowered blocks are called graben. The Rhine valley and the Vosges Mountain in Europe are examples of such mountain systems.

Volcanic Mountains – Volcanic Mountains are formed due to volcanic activity. Mt.Kilimanjaro in Africa and Mt.Fujiyama in Japan are examples of such mountains.

45. Explain the major landforms of India?

Answer: We can group different landforms depending on elevation and slope as mountains, plateaus and plains.

Mountains – A mountain is any natural elevation of the earth surface. The mountains may have a small summit and a broad base. It is considerably higher than the surrounding area. Some mountains are even higher than the clouds. In some mountains, there are permanently frozen rivers of ice. They are called glaciers. There are some mountains you cannot see as they are under the sea. Because of harsh climate, less people live in the mountain areas. Since the slopes are steep, less land is available for farming.

Plateau – A plateau is an elevated flat land. It is a flat-topped table land standing above the surrounding area. A plateau may have one or more sides with steep slopes. The height of plateaus often varies from few hundred metres to several thousand metres. Plateaus, like mountains may be young or old. The Deccan plateau in India is one of the oldest plateaus. The Tibet plateau is the highest plateau in the world with a height of 4,000 to 6,000 metres above the mean sea level. Plateaus are very useful because they are rich in mineral deposits.

Plains – Plains are large stretches of flat land. They are, generally, not more than 200 metres above mean sea level. Some plains are extremely level. Others may be slightly rolling and undulating. Most of the plains are formed by rivers and their tributaries. Generally, plains are very fertile. Construction of transport network is easy. Thus, these plains are very thickly-populated regions of the world.

Practice Sheet

1. The earth has an infinite variety of landforms. Some parts of the lithosphere may be rugged and some flat. These landforms are a result of two processes. What are these processes?

2. Explain erosion and deposition.

3. What is the mountain?

4. What are glaciers?

5. Name the three types of mountains.

6. Write a short note on block mountains.

7. What is a plateau? Explain.

8. Elaborate about the Plains.

9. Write about the Swachh Bharat Mission.

10. What are the major landforms?

11. What is the difference between a mountain and a plateau?

12. How are mountains useful to man?

13. How are plains formed?

14. Why are the river plains thickly populated?

15. Why are mountains thinly populated?]

16. The mountains differ from the hills in terms of elevation. True or False?

17. Which areas are rich in mineral deposits?

18. Name the highest plateau in the world.

19. Which are some of the natural calamities that have caused widespread destruction?

20. Give some examples of Volcanic Mountains.

You cannot copy content of this page