Our Country India Class 6 Important Questions and Answers

Class 6 Geography Chapter 7 Our Country India Important Questions and answers cover all the topics and help students to understand the concepts better. Students can solve these for practice. They may come across some of these questions in the final exam.

Students can clear their doubts from the chapter by solving these CBSE Class 6 Geography Important Questions and prepare well for the board exams. The links to download the PDF version of these questions are given in a link to this article.

Class 6 Geography Chapter 7 Our Country India Important Questions

1. Fill in the blanks.

(i) The southernmost Himalayas are known as _______.

(ii) Sahyadris is also known as _________.

(iii) The Palk Strait lies between the countries __________.

(iv) The Indian islands in the Arabian Sea are known as ___________.

(v) The largest state in India in terms of area is ________.

Answer:
(i) Shiwalik
(ii) Western Ghats
(iii) India and Sri Lanka
(iv) Lakshadweep Islands
(v) Rajasthan

2. State True/False

(i) Aravali hill is one of the oldest ranges of the world. 

(ii) India has an area of about 1.28 million sq. km.

(iii) The Greater Himalayas are also known as Himadri. 

(iv) The Tropic of Cancer (23°30’N) passes almost halfway through the country. 

(v) India is located in the southern hemisphere. 

Answer:
(i) True
(ii) False
(iii) True
(iv) True
(v) False

Answer the following questions

1. How many time zones are there in USA?

Answer: There are seven time zones in USA.

2. How many time zones are there in Canada?

Answer: There are six time zones in Canada.

3. In which hemisphere India is located?

Answer: India is located in the northern hemisphere.

4. Which is the smallest state in terms of area?

Answer: Goa is the smallest state in terms of area.

5. What is the other name of Middle Himalaya?

Answer: Himachal is the other name of Middle Himalaya.

6. Which two major rivers fall into the Arabian Sea?

Answer: The rivers Narmada and Tapi fall into the Arabian Sea.

7. Which is the second most populous country of the world after China?

Answer: India is the second most populous country of the world after China.

8. In how many parallel ranges The Himalayan Mountains are divided?

Answer: The Himalayan Mountains are divided into three main parallel ranges.

9. Where is the Great Indian Desert located?

Answer: The Great Indian Desert lies in the western part of India.

10. Where is Lakshadweep Island located?

Answer: Lakshadweep Islands are located in the Arabian Sea

11. What was the basis of formation of states?

Answer: The states have been formed mainly on the basis of languages.

12. Where are the world’s highest peaks located?

Answer: The world’s highest peaks are located in Great Himalaya or Himadri.

13. Name two important ranges of Peninsular plateau?

Answer: Vindhyas and the Satpuras are the important ranges of Peninsular plateau.

14. What is a mouth of the river?

Answer: Where rivers enter the sea, that point is called the mouth of the river.

15. What are Polyps?

Answer: Tiny marine animals are called Polyps.

16. Which rivers drain into the Bay of Bengal?

Answer: The rivers Mahanadi, Godavari, Krishna and Kaveri drain into the Bay of Bengal.

17. How does the local time change?

Answer: The local time changes by four minutes for every one degree of longitude.

18. What is approximate time difference between sunrise in Arunachal Pradesh and Gujarat?

Answer: The sun rises about two hours earlier in the east (Arunachal Pradesh) than in the west (Gujarat).

19. What are alluvial deposits?

Answer: These are very fine soils, brought by rivers and deposited in the river basins.

20. Name the delta formed by the Ganga and the Brahmaputra.

Answer: The Ganga and the Brahmaputra form the world’s largest delta, the Sundarbans delta.

21. What is delta?

Answer: The delta is triangular in shape. It is an area of land formed at the mouth of the river.

22. What do you understand by peninsula?

Answer: The peninsula is a piece of land that is surrounded by water on three sides.

23. Which rivers drain into the Bay of Bengal?

Answer: The rivers Mahanadi, Godavari, Krishna and Kaveri drain into the Bay of Bengal.

24. Write a short note on the Great Indian Desert?

Answer: In the western part of India lies the Great Indian Desert. It is a dry, hot and sandy stretch of land. It has very little vegetation.

25. What is a Tributary?

Answer: A river or stream which contributes its water to a main river by discharging it into main river from either side.

26. Why is Lakshadweep known as a coral island?

Answer: Lakshadweep is known as a coral island because it is formed from skeletons of tiny marine animals called Polyps.

27. India shares its land boundaries with seven countries. Name them.

Answer: India shares its land boundaries with seven countries i.e. Pakistan, Nepal, China, Afghanistan, Bhutan, Bangladesh, Myanmar.

28. Write one point of difference between the western Coastal plains and the eastern Coastal plains.

Answer: The western coastal plains are very narrow whereas the eastern Coastal plains are much broader.

29. What is the north-south and east-west extent of India?

Answer: The north-south extent from Kashmir to Kanyakumari is about 3,200 km. And the east-west extent from Arunachal Pradesh to Kuchchh is about 2,900 km.

30. What is the latitudinal and longitudinal extent of India?

Answer: From south to north, main land of India extends between 8°4’N and 37°6′ N latitudes. From west to east, India extends between 68°7′ E and 97°25′ E longitudes.

31. How Coral islands are formed?

Answer: Corals are skeletons of tiny marine animals called Polyps. When the living polyps die, their skeletons are left. Other polyps grow on top of the hard skeleton which grows higher and higher, thus forming the coral islands.

32. Write about the geographical boundaries of India.

Answer: India is a country of vast geographical expanse. In the north, it is bound by the lofty Himalayas. The Arabian Sea in the west, the Bay of Bengal in the east and the Indian Ocean in the south, wash the shores of the Indian peninsula.

33. How many States and Union Territories are there in India? Which states have a common capital?

Answer: India is a vast country. For administrative purposes, the country is divided into 28 States and 7 Union Territories. Delhi is the national capital. Punjab and Haryana have a common capital i.e. Chandigarh.

34. Why do a large number of people live in the Northern plains?

Answer: Northern plains are generally level and flat. These are formed by the alluvial deposits laid down by the rivers– the Indus, the Ganga, the Brahmaputra and their tributaries. These river plains provide fertile land for cultivation. That is the reason for high concentration of population in these plains.

35. Name the major physical divisions of India.

Answer: The major physical divisions of India are:

  • The Himalayas
  • The Northern Indian plains
  • The Great Indian dessert
  • The Peninsular plateau
  • The Coastal plains
  • Two groups of islands –
    • Lakshadweep Islands
    • The Andaman and the Nicobar Islands

36. Differentiate between Western Ghats and Eastern Ghats.

Answer: Difference between Western Ghats and Eastern Ghats

Western GhatsEastern Ghats
1. The Western Ghats or Sahyadris border the plateau in the west.1. The Eastern Ghats provide the eastern boundary.
2. The Western Ghats are almost continuous.2. The Eastern Ghats are broken and uneven.

37. Differentiate between Lakshadweep Island and Andaman and Nicobar Islands.

Answer: Difference between Lakshadweep Island and Andaman and Nicobar Islands

Lakshadweep IslandsAndaman and Nicobar Islands
Lakshadweep Islands are located in the Arabian Sea. These are coral islands located off the coast of Kerala.The Andaman and the Nicobar Islands lie to the southeast of the Indian mainland in the Bay of Bengal.

38. What is the implication of longitudinal extent of India?

Answer: Due to great longitudinal extent of about 29°, there could be a wide difference in local time of places located at two extreme points of India. As such, the difference between these two points would be of about two hours. The local time changes by four minutes for every one degree of longitude. Therefore, the sun rises about two hours earlier in the east (Arunachal Pradesh) than in the west (Gujarat).

39. Write a note on political and administrative divisions of India.

Answer: India is a vast country. For administrative purposes, the country is divided into 28 States and 7 Union Territories. Delhi is the national capital. The states have been formed mainly on the basis of languages. Rajasthan is the largest state and Goa is the smallest state in terms of area. The states are further divided into districts.

40. Write about coastal plains of India.

Answer: To the West of the Western Ghats and the East of Eastern Ghats lie the Coastal plains. The western coastal plains are very narrow. The eastern Coastal plains are much broader. There are a number of east flowing rivers. The rivers Mahanadi, Godavari, Krishna and Kaveri drain into the Bay of Bengal. These rivers have formed fertile deltas at their mouth.


41. Describe the major physical division of India.

Answer: The major physical divisions of India are:

Himalayan Mountains – The Himalayan Mountains are divided into three main parallel ranges. The northernmost is the Great Himalaya or Himadri. The world’s highest peaks are located in this range. Middle Himalaya or Himachal lies to the south of Himadri. Many popular hill stations are situated here. The Shiwalik is the southernmost range.

Northern Indian plains – The Northern Indian plains lie to the south of the Himalayas. They are generally level and flat. These river plains provide fertile land for cultivation.

Peninsular plateau – To the south of northern plains lies the Peninsular plateau. It is triangular in shape. The relief is highly uneven. This is a region with numerous hill ranges and valleys.

Coastal Plains – To the West of the Western Ghats and the East of Eastern Ghats lie the Coastal plains. The western coastal plains are very narrow. The eastern Coastal plains are much broader.

Islands – Lakshadweep Islands are located in the Arabian Sea. These are coral islands located off the coast of Kerala. The Andaman and the Nicobar Islands lie to the southeast of the Indian mainland in the Bay of Bengal.

Practice Sheet

1. Which is the second-most populous country in the world after China?

2. What is the peninsula?

3. Describe the locational setting of India.

4. Which are the seven countries that share the boundaries with India? Name them.

5. What are alluvial deposits?

6. Name the delta formed by the Ganga and the Brahmaputra

7. Name the major physical divisions of India.

8. Which two major rivers fall into the Arabian Sea?

9. How many States and Union Territories are there in India? Which states have a common capital?

10. Why do a large number of people live in the Northern Plains?

11. Why is Lakshadweep known as a coral island?

12. The southernmost Himalayas are known as Shiwaliks. True or False?

13. The Greater Himalayas are also known as_________________.

14. The Indian islands in the Arabian Sea are known as Lakshwadeep Islands. True or False?

15. Name the latitude that runs almost halfway through India.

16. How many time zones are there in the US and Canada?

17. Which are the two important ranges of Peninsular plateau?

18. Find out the approximate time difference between sunrise in Arunachal Pradesh and Gujarat.

19. Name the rivers that drain into the Bay of Bengal.

20. Where does the Great Indian Desert lie? Describe it in very few lines.

You cannot copy content of this page