India Climate Vegetation and Wildlife Class 6 Important Questions and Answers

Class 6 Geography Chapter 8 India Climate Vegetation and Wildlife Important Questions and answers cover all the topics and help students to understand the concepts better. Students can solve these for practice. They may come across some of these questions in the final exam.

Students can clear their doubts from the chapter by solving these CBSE Class 6 Geography Important Questions and prepare well for the board exams. The links to download the PDF version of these questions are given in a link to this article.

Class 6 Geography Chapter 8 India Climate Vegetation and Wildlife Important Questions

1. Fill in the blanks.

(i) Gir forest in Gujarat is the home of _________.

(ii) Elephants and one-horned rhinoceroses roam in the forests of _________.

(iii) The ________ is our national bird.

(iv) Cold Weather Season remains from __________ to _______.

Answer:
(i) Asiatic lions
(ii) Assam
(iii) peacock
(iv) December to February

2. State True/False

(i) During the south west monsoon period, the moisture laden winds blow from sea to land. 

(ii) Coastal places like Mumbai and Kolkata experience extreme climate. 

(iii) The tiger is our national animal. 

(iv) Tropical deciduous forest is found in dry areas of the country. 

Answer:
(i) True
(ii) False
(iii) True
(iv) False

Answer the following questions

1. Write one adaptation of mountain vegetation.

Answer: Trees in mountain region are conical in shape.

2. What are called bushes?

Answer: Small plants are called bushes.

3. Where does the world’s highest rainfall occur?

Answer: The world’s highest rainfall occurs in Mawsynram.

4. Where can the mangrove forest survive?

Answer: These forests can survive in saline water.

5. Where wild goats and snow leopards are found?

Answer: Wild goats and snow leopards are found in Himalayan region.

6. Which forests are also known as monsoon forests?

Answer: Tropical deciduous forests are also known as monsoon forests.

7. What is loo?

Answer: Hot and dry winds blow during the day in summer is called loo.

8. Where mahogany and rosewood trees are found?

Answer: Mahogany and rosewood trees are found in tropical evergreen forests.

9. When do we like to eat or drink cold things?

Answer: On hot day sunny day we like to eat or drink cold things.

10. When do we wear woollen clothes?

Answer: We wear woollen clothes when we feel cold.

11. Which place in Rajasthan receives least rainfall?

Answer: Jaisalmer in Rajasthan receives least rainfall.

12. Where tropical rainforest occur?

Answer: Tropical rain forests occur in the areas which receive heavy rainfall.

13. Broadly describe the climate of India.

Answer: The climate of India has broadly been described as Monsoon type.

14. How do plants help prevent soil erosion?

Answer: The roots of the plants bind the soil; thus, they control soil erosion.

15. Which two place of Rajasthan are very hot?

Answer: Jaisalmer and Bikaner in the desert of Rajasthan are very hot.

16. Name two regions of Jammu and Kashmir which are freezing cold?

Answer: Drass and Kargil in Jammu and Kashmir are freezing cold.

17. When do we like to have something hot to eat?

Answer: When it is very windy and chilly, we would like to have something hot to eat.

18. Why do we celebrate Van Mahotsav?

Answer: We have special programmes like Van Mahotsav to involve more people in making our earth green.

19. Why have the Sunderbans been named so?

Answer: Sundari is a well-known species of trees in mangrove forests after which Sunderbans have been named.

20. What is weather?

Answer: Weather refers to day to day changes in the atmosphere such as changes in temperature, rainfall and sunshine etc.

21. Which bird migrates from Siberia and when?

Answer: Siberian Cranes migrate from Siberia. They arrive in December and stay till early March.

22. Where camel and wild asses are found in India?

Answer: Camels and wild asses are found in the Great Indian desert and the Rann of Kuchchh respectively.

23. Where is mangrove forest found in India?

Answer: They are found mainly in Sunderbans in West Bengal and in the Andaman and Nicobar Islands.

24. What is climate?

Answer: The climate is about the average weather conditions, which have been measured over many years.

25. What are the factors affecting the Climate of India?

Answer: The climate of a place is affected by its location, altitude, distance from the sea, and relief.

26. Why several species of wildlife of India are declining rapidly?

Answer: Due to cutting of forests and hunting, several species of wildlife of India are declining rapidly. Many species have already become extinct.

27. When is the world wildlife week observed every year and why?

Answer: Every year we observe wildlife week in the first week of October, to create awareness of conserving the habitats of the animal kingdom.

28. What is natural vegetation?

Answer: The grasses, shrubs and trees, which grow on their own without interference or help from human beings, are called natural vegetation.

29. Why the temperatures are quite low in northern India in winter season?

Answer: During the winter season, the sun rays do not fall directly in the region. As a result the temperatures are quite low in northern India.

30. Why the temperatures are quite high in summer season?

Answer: Temperatures are quite high in summer season because in the hot weather season sun rays more or less directly fall in the region.

31. Name some birds which migrate to our country in the winter season every year.

Answer: Some birds such as the Pelican, Siberian Crane, Stork, Flamingo, Pintail Duck and Curlew migrate to our country in the winter season every year.

32. What do you mean by moderate climate? Name two regions that experience moderate climate.

Answer: Moderate climate means the climate which is neither too hot nor too cold. Coastal places like Mumbai and Kolkata experience moderate climate.

33. During which season states of Andhra Pradesh and Tamil Nadu receive a great amount of rainfall?

Answer: In the season of the retreating monsoons the southern parts of India, particularly Tamil Nadu and Andhra Pradesh receive rainfall.

34. Which winds bring rainfall in India? Why is it so important?

Answer: The monsoon winds bring rainfall in India. Agriculture in India is dependent on rains. Good monsoons mean adequate rain and a bountiful crop.

35. Name the different types of vegetation found in India.

Answer: Vegetation of India can be divided into five types – Tropical evergreen forest, Tropical deciduous forest, Thorny bushes, Mountain vegetation and Mangrove forests.

36. What are coniferous trees? Give some examples.

Answer: At a height between 1500 metres and 2500 metres most of the trees are conical in shape. These trees are called coniferous trees. Chir, Pine and Deodar are important trees of these forests.

37. What steps government has taken to conserve wildlife?

Answer: In order to protect them many national parks, sanctuaries and biosphere reserves have been set up. The Government has also started Project Tiger and Project Elephant to protect these animals.

38. What do you mean by season of the retreating monsoons?

Answer: Winds move back from the mainland to the Bay of Bengal. This is the season of the retreating monsoons. The southern parts of India, particularly Tamil Nadu and Andhra Pradesh receive rainfall in this season.

39. Write a note on thorny bushes.

Answer: This type of vegetation is found in dry areas of the country. The leaves are in the form of spines to reduce the loss of water. Cactus, khair, babool, keekar are important and are found in the states of Rajasthan, Punjab, Haryana, Eastern slopes of Western Ghats and Gujarat.

40. Name the different seasons in India.

Answer: The major seasons in India are:

  • Cold Weather Season (Winter) December to February
  • Hot Weather Season (Summer) March to May
  • Southwest Monsoon Season (Rainy) June to September
  • Season of Retreating Monsoon (Autumn) October and November

41. Why are forests necessary?

Answer: Forests are necessary due to the following reasons.

  • Plants release oxygen that we breathe and absorb carbon dioxide.
  • The roots of the plants bind the soil; thus, they control soil erosion.
  • Forests provide us with timber for furniture, fuel wood, fodder, medicinal plants and herbs, lac, honey, gum, etc.
  • Forests are the natural habitat of wild life.

42. Write a short note on cold weather season and hot weather season.

Answer: Cold Weather Season (Winter)
During the winter season, the sun rays do not fall directly in the region. As a result the temperatures are quite low in northern India.

Hot Weather Season (Summer)
In the hot weather season sun rays more or less directly fall in this region. Temperature becomes very high. Hot and dry winds called loo, blow during the day.


43. Why do we experience regional differences in the climate of India? Explain.

Answer: The climate of a place is affected by its location, altitude, distance from the sea, and relief. Therefore, we experience regional differences in the climate of India. Jaisalmer and Bikaner in the desert of Rajasthan are very hot, while Drass and Kargil in Jammu and Kashmir are freezing cold. Coastal places like Mumbai and Kolkata experience moderate climate. Mawsynram in Meghalaya receives the world’s highest rainfall, while in a particular year it might not rain at all in Jaisalmer in Rajasthan.

44. Write about wildlife of India.

Answer: Forests are home to a variety of wild life. There are thousands of species of animals and a large variety of reptiles, amphibians, mammals, birds, insects and worms which dwell in the forest. Gir forest in Gujarat is the home of Asiatic lions. Elephants and one-horned rhinoceroses roam in the forests of Assam. Elephants are also found in Kerala and Karnataka. Camels and wild asses are found in the Great Indian desert and the Rann of Kuchchh respectively. Wild goats, snow leopards, bears, etc. are found in the Himalayan region. Besides these, many other animals are found in our country such as monkey, wolf, jackal, nilgai, cheetal, etc. India is equally rich in bird life. This includes birds are parrots, pigeons, mynah, geese, bulbul and ducks.


45. What is the difference between evergreen forest and deciduous forest?

Answer: Difference between evergreen forest and deciduous forest

Evergreen forestDeciduous forest
Tropical Rain Forests occur in the areas which receive heavy rainfall.In a large part of India we have this type of forest.
They always appear green and are called evergreen forestThese forests are also called monsoon forests.
They are so dense that sunlight doesn’t reach the ground.They are less dense.
They shed their leaves at different times of the year.They shed their leaves at a particular time of the year.
Important trees found in these forests are mahogany, ebony and rosewood.Important trees found in these forests are sal, teak, peepal, neem and shisham.
6. They are found in Andaman and Nicobar Islands, parts of North-Eastern states and a narrow strip of the Western slope of the Western Ghats6. They are found in Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, Chhattisgarh, Odisha, and in parts of Maharashtra.

46. Explain the different types of seasons found in India.

Answer: The major seasons recognized in India are:

Cold Weather Season (Winter) December to February
During the winter season, the sun rays do not fall directly in the region. As a result the temperatures are quite low in northern India.

Hot Weather Season (Summer) March to May
In the hot weather season sun rays more or less directly fall in this region. Temperature becomes very high. Hot and dry winds called loo, blow during the day.

Southwest Monsoon Season (Rainy) June to September
This season is marked by the onset and advance of monsoon. The winds blow from Arabian Sea and Bay of Bengal towards the land. They carry moisture with them. When these winds strike the mountain barriers, rainfall occurs.

Season of Retreating Monsoon (Autumn) October and November
Winds move back from the mainland to the Bay of Bengal. This is the season of the retreating monsoons. The southern parts of India, particularly Tamil Nadu and Andhra Pradesh receive rainfall in this season.

47. Write a note on different types of vegetation found in India.

Answer: Different types of vegetation found in India

Tropical Rain Forests: Tropical Rain Forests occur in the areas which receive heavy rainfall. They are so dense that sunlight doesn’t reach the ground. Many species of trees are found in these forests, which shed their leaves at different times of the year. Andaman and Nicobar Islands, parts of North-Eastern states and a narrow strip of the Western slope of the Western Ghats are home of these forests.

Tropical Deciduous Forests: In a large part of our country we have this type of forest. These forests are also called monsoon forests. They are less dense. They shed their leaves at a particular time of the year. Important trees of these forests are sal, teak, peepal, neem and shisham. They are found in Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, Chhattisgarh, Odisha, and in parts of Maharashtra.

Thorny Bushes: This type of vegetation is found in dry areas of the country. The leaves are in the form of spines to reduce the loss of water. Cactus, khair, babool, keekar are important and are found in the states of Rajasthan, Punjab, Haryana, Eastern slopes of Western Ghats and Gujarat.

Mountain Vegetation: A wide range of species is found in the mountains according to the variation in height. With increase in height, the temperature falls. At a height between 1500 metres and 2500 metres most of the trees are conical in shape. These trees are called coniferous trees. Chir, Pine and Deodar are important trees of these forests.

Mangrove Forests: These forests can survive in saline water. They are found mainly in Sunderbans in West Bengal and in the Andaman and Nicobar Islands. Sundari is a well-known species of trees in mangrove forests after which Sunderbans have been named.

Practice Sheet

1. Which are the four major seasons recognised in India?

2. Write a very short note about Sharbat.

3. Describe the terms Season and Climate.

4. What are the factors affecting the climate of a place?

5. Describe the Natural Vegetation.

6. Why are forests necessary?

7. Name our National Animal and National Bird.

8. Can you name five birds that are commonly found in your area?

9. How can you contribute to conserving wildlife? How to create awareness of conserving the habitats of the animal kingdom?

10. Name the migratory birds found in our country during winter season.

11. Which winds bring rainfall in India? Why is it so important?

12. The world’s highest rainfall occurs in Asansol. True or False?

13. Hot and dry winds known as ________________ blow during the day in the summers.

14. During which season do the states of Andhra Pradesh and Tamil Nadu receive a great amount of rainfall?

15. ________________ forest in Gujarat is the home of ________________.

16. Plants help prevent soil erosion. How? Describe.

17. Name two places in Rajasthan where it is very hot.

18. Why do poachers kill tigers? What will happen if tigers vanish from our forests?

19. Give reasons why several species of wildlife of India are declining rapidly.

20. Who started the Project Tiger and Project Elephant and Why?

You cannot copy content of this page