NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 10 A Strange Wrestling Match

Here the students can find the NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 10 A Strange Wrestling Match. The solutions contain questions, answers, explanations and images to all the questions present in the prescribed textbook of CBSE board. All the questions are solved by experts with a detailed explanation that help students to complete their assignments & homework. Students can refer to the Class 6 English NCERT solutions in order to obtain a clear idea of the type of questions that would appear in the annual exams.

NCERT Solutions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 10

Questions – I

Question 1: What was Vijay Singh’s weakness? Which awkward situation did it push him into?

Answer: Vijay Singh was a wrestler. He was proud of his physical strength. His chief weakness was that he was boastful. He wanted to meet a ghost and teach him a lesson. His weakness pushed him into a difficult situation. He was told to go to the Haunted Deserts to meet the ghost. He could not say ‘No’ to the suggestion.

Question 2: Was the old woman’s gift to Vijay Singh eccentric? Why?

Answer: The old woman’s gift to Vijay Singh was eccentric or unusual because it contained nothing but a lump of salt and an egg. Both of these were not enough for one travelling through a desert.

Question 3: Why did Vijay Singh ask the ghost disguised as Natwar to come closer?

Answer: Vijay Singh asked the ghost disguised as Natwar to come closer so that he could size up his enemy like all other good wrestlers.

Question 4: What made the ghost speechless? Why?

Answer: ‘The ghost was speechless because Vijay Singh had called him a “plain, lying ghost”. The ghost was used to people starting back in horror when they met him; but Vijay Singh had insulted him.

Question 5: Why did Vijay Singh say “Appearances can be deceptive”?

Answer: Vijay Singh said that “Appearances can be deceptive” because he wanted to insult the ghost. He wanted to show the ghost that he was very confident and strong to make the ghost lose.

Questions – II

Question 1: How did Vijay Singh use the egg? How did he use the lump of salt?

Answer: Vijay Singh challenged the ghost to squeeze a piece of rock. The ghost tried his best but could not crush the piece of rock. Vijay Singh took advantage of the darkness. He took out the egg from his pocket. Taking the rock as well as the egg, he pressed the egg and claimed victory. Next time, he picked up another piece of rock and gave it to the ghost to crush it. The ghost again tried his best to crush the stone but in vain. Meanwhile Vijay Singh took out the lump of salt from his pocket and crushed it easily. This time too, he proved himself victorious. Thus, by using the egg and the lump of salt he successfully outwitted the ghost.

Question 2: Why did Vijay Singh conclude that the ghost would not be a worthy opponent to him? Was he fair in his judgement?

Answer: Vijay Singh concluded that the ghost would not be a worthy opponent to him because the ghost was not strong enough to be able to crush the fluid-filled and salt-filled rocks. He was not fair in his judgement because he had fooled the ghost into believing that the things he had crushed were rocks.

Question 3: Why did Vijay Singh ask the ghost to accompany him to town next day?

Answer: Vijay Singh wanted to take the ghost to his town to impress his people. He wanted to present the ghost there as his prisoner.

Question 4: What made the ghost believe Vijay Singh was dead?

Answer: There was no sound or groan in response to the ghost’s beating on the bolster which he thought to be Vijay Singh. This made the ghost believe that Vijay Singh was dead.

Question 5: Vijay Singh complained of insects in the cave. What was he referring to, and why?

Answer: Vijay Singh complained of insects in the cave. He was, in fact, referring to the ghost. He compared the ghost to a hateful weakling like an insect.

Question 6: Was it really a ghost who Vijay Singh be fooled? Who do you think it was?

Answer: No, it was not really a ghost who Vijay Singh befooled. I think he was a fraudulent human who used to trick people into thinking that he was a ghost. Taking advantage of their fear, he would loot them of their possessions.

EXTRA QUESTIONS

I. SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS


Question 1: Who was Vijay Singh? What did he look like?

Answer 1: Vijay Singh was a famous wrestler. He was unbeatable. He had big shoulders and strong arms. He was so tall that he looked like a giant.

Question 2: This Pahalwan had but one shortcoming. What was that?

Answer: Vijay Singh’s one shortcoming was his habit of boasting. He wished to fight with a ghost and teach him a lesson.

Question 3: How did Vijay Singh feel when he was told to go to the Haunted Deserts?

Answer: Vijay Singh was frightened when he was asked to go to the Haunted Deserts. His heart missed a beat or two at the thought of fighting with a ghost.

Question 4: Who really helped Vijay Singh in defeating the ghost? How?

Answer:  An old woman really helped Vijay Singh against the ghost. She gave him a packet containing a piece of salt and an egg. These two things helped him befool the ghost.

Question 5: Quote words that Vijay Singh uses to insult and demoralise the ghost.

Answer: A plain, lying ghost, stupid ghost, a worthless ghost, a rascal of a ghost.

II. LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

Question 1: In what respect was the wrestling match strange? Who were the two rivals? Who was the winner?

Answer: The wrestling match was strange because it was a light between a man and a ghost. The wrestler Vijay Singh had one weakness. He was boastful of his strength. This pushed onto an awkward situation. He accepted the challenge to fight a ghost in a haunted desert. The two gifts given by an old woman proved very useful. One was an egg and the other a lump of salt. It was in fact a trial of wit and wisdom. Finally Vijay Singh won the match and returned home with lots of gold.

Question 2: Give a character sketch of Vijay Singh. How did he outwit the ghost?

Answer: Vijay Singh was a famous wrestler. He was boastful of his physical strength. He declared that he was unbeatable. His tall claim pushed him into trouble. He was challenged to fight a ghost. He went through the Haunted Desert. He carried a small packet containing an egg and a piece of salt. He used them wisely to befool and frighten the ghost. He crushed easily the lump of salt and cracked the egg. As it was dark, the ghost couldn’t understand Vijay’s trick and accepted his defeat. Thus Vijay won the match by cheating and his su​perior wit.

Question 3: How did the old woman’s little gifts help Vijay Singh in vanquishing the ghost?

Answer: Vijay Singh was a bom and unbeatable wrestler. But his one great weakness 1 was his boastfulness. Once he was called upon to prove his power and fear​lessness. He went through a haunted desert to fight the ghost. An old woman’s gift of an egg and a piece of salt helped him befool and outwit the ghost. He squeezed the egg as well as the salt to prove his prowess. In the ghost’s cot​tage too he acted wisely and saved his life.

Question 4: How did Vijay Singh outwit the ghost with his wit and wisdom?

Answer: Vijay Singh made good use of the old woman’s gift—an egg and a lump of salt. He challenged the ghost to squeeze a piece of rock. The ghost failed to do that. Vijay Singh took out the egg from his pocket and squeezed it easily. The ghost was non-plussed and he accepted defeat. Vijay Singh then threw another chal​lenge. He gave another piece of rock to the ghost to crush. The ghost failed to crush the rock. Vijay Singh took out the piece of salt from his pocket and smashed it easily. The ghost felt demoralised and again accepted his defeat.

Question 5: How did the ghost make a plan to trick Vijay Singh finally?

Answer: The ghost invited Vijay Singh to his cave. He vowed silently to kill the wrestler. He offered Vijay Singh a comfortable bed to sleep on. Vijay Singh saw through the ghost’s trick. He lay awake and at mid night, he slipped off his bed. He put a bolster in his place on the bed. Early next morning the ghost hit the bolster with his club. He took his enemy for dead. But. Vijay Singh faced the ghost who panicked. He fled from the cave leaving behind all his wealth for Vijay Singh.

A Strange Wrestling Match Class 6 English NCERT Questions and Answers

To understand this chapter in a better way, students can refer to the NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 10 A Strange Wrestling Match PDF while answering the textbook problems. You can download these NCERT Solutions for Class 6 English in PDF format through the links provided here.

You cannot copy content of this page