NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 3 The Shepherd’s Treasure

Here the students can find the NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 3 The Shepherd’s Treasure. The solutions contain questions, answers, explanations and images to all the questions present in the prescribed textbook of CBSE board. All the questions are solved by experts with a detailed explanation that help students to complete their assignments & homework. Students can refer to the Class 6 English NCERT solutions in order to obtain a clear idea of the type of questions that would appear in the annual exams.

NCERT Solutions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 3

Question 1. The shepherd hadn’t been to school because
(i) he was very poor.
(ii) there were very few schools in those days.
(iii) he wasn’t interested in studies.
Choose the right answer.

Answer: (ii) There were very few schools in those days.

Question 2. Who visited the shepherd one day and why?

Answer: The shepherd soon became famous for his wisdom and friendly nature. The king of Iran heard about him and visited him. He was riding a mule and dressed like a shepherd.

Question 3. Why did the other governors grow jealous of the shepherd?

Answer: The people loved and honoured the shepherd for his wisdom, sympathy and goodness. His fame as a fair and wise governor soon spread throughout the country. This was why the other governors grew terribly jealous of him.

Question 4. Why was the new governor called to the palace?

Answer: The jealous governors poisoned the king’s ears against the new shepherd-governor. They reported that the new governor was dishonest, and he always carried his ill-gotten treasure in an iron chest. So, the king called him to the palace to see that treasure.

Question 5. Why was everyone delighted to see the iron chest on the camel’s back?

Answer: Everyone was delighted to see the iron chest on the camel’s back because they thought it contained the treasure that the shepherd had secretly collected, and finally, the shepherd’s dishonesty would be revealed in front of the king.

Question 6. (i) What did the iron chest contain?
(ii) Why did the shepherd always carry it?
(iii) Is it an example of the shepherd’s humility or wisdom or both?

Answer: (i) The iron chest contained only an old blanket.

(ii) The shepherd always carried his blanket in the box because it was his oldest and tested friend. It would protect him in case the king took away his post and power.

(iii) Yes, it is an example of the shepherd’s humility as well as wisdom.

Question 7. How did the king reward the new governor?

Answer: The king was highly pleased with the new governor’s humility and honesty. He rewarded him with a promotion. He made him the governor of a much bigger province the same day.

EXTRA QUESTIONS

I. SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

Question 1. What were the notable qualities of the shepherd?

Answer: The shepherd was poor and uneducated. But he was wise and friendly. He lived in a cave.

Question 2. What led the king of Iran to the cave of the shepherd?

Answer: The stories of the wisdom and friendly nature of the shepherd led the king of Iran to his cave.

Question 3. What impressed the king when he spent a night in the cave?

Answer:  The king was greatly impressed by the shepherd’s hospitality and wise talks.

Question 4. Why did the shepherd always carry his old blanket with him?

Answer: The old blanket was the shepherd’s oldest and the best friend. It could protect him when the king wished to take away his position, power and cloaks.

Question 5. What is the moral/message of the story?

Answer: The moral of the story is that honesty, humility and wisdom are great virtues. These are recognised and rewarded by everybody sooner or later.

II. LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

Question 1. The king rewarded the shepherd twice. How and why?

Answer: The king was greatly pleased with the shepherd’s gentleness and intelligence. So he appointed him the governor of a small district. Later on, the king rewarded the shepherd for his honesty, humility and wisdom. He made the shepherd the governor of a much bigger district.

Question 2. Give a character sketch of the shepherd. What qualities pleased the king?

Answer: The poor shepherd lived in a village in Iran. He was illiterate. But he was wise, and noble. He helped the people in trouble. He solved their problems with courage and common sense. The king was impressed by the shepherd’s hospitality and gentleness. He appointed the humble shepherd the governor of a district. The new governor always carried an iron-box. The jealous governors thought that there was gold inside the chest. The king examined the box and
found only an old blanket in it.

Question 3. How did the other governors try to humiliate the new governor (the shepherd)?

Answer: The shepherd was poor but humble, honest and hospitable. The king was pleased with the shepherd’s goodness and wisdom. His wisdom, common sense and above all, honesty were his real wealth. But wherever he went, he carried with him an iron chest. The envious governors poisoned the king’s ears against him. The king agreed to see for himself the jewels in the iron-box. But he found only an old and ordinary blanket. That was his only treasure. This inci​dent enhanced the shepherd’s dignity. The other governors felt embarrassed

The Shepherd’s Treasure Class 6 English NCERT Questions and Answers

To understand this chapter in a better way, students can refer to the NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 3 The Shepherd’s Treasure PDF while answering the textbook problems. You can download these NCERT Solutions for Class 6 English in PDF format through the links provided here.

You cannot copy content of this page