NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 6 The Monkey and the Crocodile

Here the students can find the NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 6 The Monkey and the Crocodile. The solutions contain questions, answers, explanations and images to all the questions present in the prescribed textbook of CBSE board. All the questions are solved by experts with a detailed explanation that help students to complete their assignments & homework. Students can refer to the Class 6 English NCERT solutions in order to obtain a clear idea of the type of questions that would appear in the annual exams.

NCERT Solutions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 6

Question 1: The monkey was happy living in the fruit tree, but his happiness was not complete. What did he miss?

Answer: The monkey was happy in his fruit tree home. He had plenty to eat, but he had no company. He felt lonely. He needed a companion to talk to and also to share his fruits.

Question 2: What did the two friends generally talk about?

Answer: The two friends generally talked about birds and animals, about the villages nearby and the difficulties the villagers faced in raising good crops for lack of rain.

Question 3: Why was the crocodile’s wife annoyed with her husband one day?

Answer: Crocodile’s wife was annoyed with her husband one day because that day the crocodile came home very late and she had to manage the little crocodiles all by herself.

Question 4: Why was the crocodile unwilling to invite his friend home?

Answer: The crocodile’s wife wanted to eat the heart of the monkey. The crocodile refused to oblige her. He could not betray his fast friend. He shouted at her angrily.

Question 5: What did the crocodile tell the monkey midstream?

Answer: The crocodile could not displease his wife for the sake of his friend. One day he let the monkey sit on his back, and sailed out. He reached the midstream. Then he revealed his evil plan. He admitted that he meant to kill him and take his heart to his wife.

Question 6: How did the monkey save himself?

Answer: The monkey was sad and terrified. But he was clever enough to make a plan to save his life. He said that he would gladly give away his heart to his friend’s wife. But unfortunately he had left his heart on the tree. The stupid crocodile swam back to the tree to collect the heart. The monkey jumped on to the tree and thus saved himself.

Question 7: What does the last sentence of the story suggest? What would the crocodile tell his wife?

Answer: The last sentence of the story suggests that the crocodile had realised his mistake. The crocodile would tell his wife how foolish he had been in listening to her, and thus losing a good friend and a supply of good fruits.

EXTRA QUESTIONS


SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

Question 1: Why was the monkey happy/unhappy?

Answer: The monkey was happy because he had plenty of sweet fruits to eat. He was unhappy because he was alone. He had no friend to talk to and share the fruits with.

Question 2: How did the monkey and the crocodile become good friends?

Answer: Both of them missed a friend to talk to. So they came close. Secondly, the monkey had lots of tasty fruit to give to the crocodile.

Question 3: Why did the crocodile’s wife want to eat the monkey’s heart?

Answer: The crocodile’s wife was annoyed with him for spending a lot of time with the monkey. She was fed up with managing the young ones alone. So she planned to get rid of the monkey once for all.

Question 4: Why did the crocodile agree to fulfil his wife’s demand?

Answer: The crocodile loved his wife. He was also very fond of his friend, the monkey. He, finally, decided to betray his friend and please his life partner.

Question 5: How did the monkey respond to crocodile’s invitation?

Answer: The monkey readily agreed to go with his friend. But he was not a swimmer. He rode on the crocodile’s back. And they set out.

Question 6: ‘The monkey was scared and depressed’. Why?

Answer: The monkey saw the danger to his life. The thought of his sure death made him sad and afraid.

Question 7: What did the monkey do as he reached the tree?

Answer: The clever monkey climbed the tree. He offered some fruit to his friend. He declared that they won’t meet again.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

Question 1: Narrate the story of the friendship between the monkey and the crocodile in about 80 words.

Answer: A monkey lived in a fruit tree on the river bank. But he was unhappy because he had no companion. He made friends with a crocodile and sent fruits for his wife. One day, the crocodile’s wife expressed her wish to eat the monkey’s heart. The crocodile persuaded his friend to accompany him. But the monkey was not a swimmer and therefore he rode on the crocodile’s back. They set out. When they came in midstream the crocodile disclosed his evil plan. The monkey was taken aback to hear the crocodiles’s plan. He said he had left his heart behind on the tree. As he returned to the river bank, he climbed up the
tree.

Question 2: How did the crocodile plan to please his wife? How did the monkey use his wits and save his life?

Answer: The crocodile was a good friend of the monkey who gave him lot of fruits for him as well as his wife. One day the crocodile returned home late. The wife was annoyed. She wanted him to break up with his friend. So she washed to eat the monkey’s heart. The crocodile carried his friend on his back. In midstream he disclosed his wife’s plan. The monkey was clever enough to save his life. He said he had left his heart behind on the tree. As the two came back to the tree, the monkey climbed up

The Monkey and the Crocodile Class 6 English NCERT Questions and Answers

To understand this chapter in a better way, students can refer to the NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 6 The Monkey and the Crocodile PDF while answering the textbook problems. You can download these NCERT Solutions for Class 6 English in PDF format through the links provided here.

You cannot copy content of this page