NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 8 A Pact with the Sun

Here the students can find the NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 8 A Pact with the Sun. The solutions contain questions, answers, explanations and images to all the questions present in the prescribed textbook of CBSE board. All the questions are solved by experts with a detailed explanation that help students to complete their assignments & homework. Students can refer to the Class 6 English NCERT solutions in order to obtain a clear idea of the type of questions that would appear in the annual exams.

NCERT Solutions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 8

Question 1. What did the physicians ask Saeeda’s mother to do to get well? Did their advice help her? If not, why?

Answer: The physicians asked Saeeda’s mother to avoid normal food. She was given strict orders to stay confined to her small room with doors and windows fastened, in the lack of sunshine and fresh air to breathe.

Question 2. What did the specialist prescribe in addition to medicine?

Answer: In addition to medicine, the specialist prescribed Saeeda’s mother to sit in the sun from eight to nine in the morning. He said that sunshine and fresh air are more important than medicine.

Question 3. What did Saeeda tell the sunrays to do?

Answer: Saeeda made a special request to the sunrays to help her mother get well. She asked them to come the next day with lots of warmth and brightness.

Question 4. Why were the sunrays keen to go down to the earth the next day?

Answer: The sunrays had promised to help Saeeda. They had made a pact with her that they would bring down warmth and brightness. So they were keen to go down to the earth the next day.They forced their way through the dark, dirty clouds.

EXTRA QUESTIONS

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

Question 1. Who made the pact with the sun? What was it about?

Answer: The small girl Saeeda made a pact with the sun. Her mother was not well. She needed the warmth of the sun and fresh air. So, in her mysterious language, she requested the rays of the sun to come the next day with lots of warmth.

Question 2. What assurance did the sunrays give to Saeeda?

Answer: The sunrays granted Saeeda’s request. They promised to reach the earth at the fixed hour the next morning.

Question 3. Why did the sun ask the rays to stay up in the sky?

Answer: The pathway to the earth was blocked by thick, dark clouds. The sun warned the rays to keep clear of the dark clouds. But all the rays refused to obey their father’s command. They got through the clouds and thus, kept their word to Saeeda.

Question 4. How did Saeeda’s mother feel on that sunny day?

Answer: Saeeda’s mother felt the sun on her face and she breathed in fresh air. She thought she was in a new world. Her eyes shone bright and she started recovering speedily.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

Question 1. Comment on the aptness of the title of the story, ‘A Pact with the Sun’. What message or idea does the story bring home to you?

Answer: ‘A Pact with the Sun’ is an educative story. It tells us that fresh air, and sunshine in the open are the key to sound health. Even the sick people need these two things. They must not be kept confined in dark room. They should get normal food. The story tells us Saeeda’s mother was denied healthy food, sunshine and fresh air. She remained sick. But her daughter made a pact with the sunrays to warm up the ailing old woman. And the results were wonderful.

Question 2. Who made the pact with the Sun and why? How did the pact prove fruitful?

Answer: Saeeda’s mother had been ailing for quite some time. No medicine proved effective. She was shut up in a small dark room. The cloudy weather continued for a few days. So Saeeda, the little girl, made a request to the rays of the sun to come down to the earth and give warmth to the ailing woman. The sunrays agreed and also kept their word. They came down in large numbers and gave ‘new life to Saeeda’s mother. In this way Saeeda’s pact with the sunrays helped her mother get well.

A Pact with the Sun Class 6 English NCERT Questions and Answers

To understand this chapter in a better way, students can refer to the NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 8 A Pact with the Sun PDF while answering the textbook problems. You can download these NCERT Solutions for Class 6 English in PDF format through the links provided here.

You cannot copy content of this page