NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 1 Who Did Patrick’s Homework

Here the students can find the NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 1 Who Did Patrick’s Homework. The solutions contain questions, answers, explanations and images to all the questions present in the prescribed textbook of CBSE board. All the questions are solved by experts with a detailed explanation that help students to complete their assignments & homework. Students can refer to the Class 6 English NCERT solutions in order to obtain a clear idea of the type of questions that would appear in the annual exams.

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 1

Working with the Text

Answer the following questions (Refer to that part of the text whose number is given against the question. This applies to the comprehension questions throughout the book.)

Question 1: What did Patrick think his cat was playing with? What was it really? (2)

Answer: Patrick thought that his cat was playing with a little doll. In reality it was an elf i.e., a man of the tiniest size.

Question 2. Why did the little man grant Patrick a wish? (2)

Answer: Patrick had saved the tiny man’s life from the cat by not handing him back to the cat. So he promised to fulfil one wish of Patrick.

Question 3. What was Patrick’s wish? (3)

Answer: Patrick hated doing homework. His greatest wish was that the little man should do all his homework till the end of the session.

Question 4. In what subjects did the little man need help, to do Patrick’s homework? (5, 6)

Answer: To do Patrick’s homework, the little man needed help in English, Maths and human history.

Question 5. How did Patrick help him? (7)

Answer: Patrick sat beside the little man and guided him. He brought books from the library and read out to him.

Question 6. Who do you think did Patrick’s homework – the little man, or Patrick himself? Give reasons for your answer. (9, 10)

Answer: In reality, Patrick did all the homework by himself. He had to help the little man over and again with proper guidance and brought books from the library to do the homework.

Working with Language

Question A. Fill in the blanks in the sentences below with the words or phrases from the box. (You may not know the meaning of all the words. Look such words up in a dictionary, or ask your teacher.)

out of luckmysterytrue to his wordchores
semesterbetween you and melook up

1. Some people find household ————— bore, but I like to help at home.
2. Who stole the diamond is still a —————
3. This ———— we are going to have a class exhibition.
4. —————, the elf began to help Patrick.
5. Can you ————— this word in the dictionary
6. I started early to be on time, but I was ————. There was a traffic jam!
7. She says she’s got a lot of books, but ———  I think most of them are borrowed

Answer: 1. Some people find household chores a bore, but I like to help at home.

2. Who stole the diamond is still a mystery.

3. This semester we are going to have a class exhibition.

4. True to his word, the elf began to help Patrick.

5. Can you look up this word in the dictionary?

6. I started early to be on time, but I was out of luck. There was a traffic jam!

7. She says she’s got a lot of books, but between you and me I think most of them are borrowed.

Question B. Use the clues given below to complete this crossword puzzle.

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 1 Who Did Patricks Homework image 1

Across
1. Very tired
2. had an angry look on the face
3. short trousers
4. a fault in a machine that prevents it from working properly
5. a small and naughty boy-fairy

Down
6. work that must be done everyday, often boring
7. a basket with a lid
8. ave a short, high-pitched cry

Answer:

Across
1. Weary     
2. Scowled  
3. Breeches   
4. Glitch
5. Elf

Down
6. Chores
7. Hamper
8. Shrieked

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 1 Who Did Patricks Homework image 2

Speaking

Question 1. In the story Patrick does difficult things he hates to do, because the elf pretends he needs help. Have you ever done something difficult or frightening, by pretending about it in some way? Tell your classmates about it.

Or

Say what you feel about homework. (The words and phrases in the boxes may help you.) Do you think it is useful, even though you may not like it? Form pairs, and speak to each other.

For example:

You may say, “I am not fond of homework.”

Your partner may reply, “But my sister helps me with my lessons at home, and

that gives a boost to my marks.”

(not) be fond of(not) take to(not) develop a liking for
(not) appeal to(not) be keen on(not) have a taste for
supportassistwith the aid of
helpbe a boongive a boost to

Answer:

  • I am not very fond of keeping my room clean and tidy.
  • But my sister does all this for me.
  • I have not developed a liking for non veg.
  • But my elder brother does not support me.
  • I have taken to playing football.
  • I have developed a liking for chess also.
  • I appeal to my friends to play some game.
  • Sports can be a boon in career making.
  • They give a boost to my confidence.
  • My classmate is keen on getting ‘A’ grade.
  • I hope he will assist me also in preparing my lessons.

Writing

Question A. This story has a lot of rhyming words, as a poem does. Can you write out some parts of it like a poem, so that the rhymes come at the end of separate lines? For example: Patrick never did homework. ‘Too boring”, he said. He played baseball and Hockey and Nintendo instead.

Answer:

  • The man was too small in size
    He was true and wise.
  • The elf promised to do all that
    As Patrick saved the elf from the cat.
  • Patrick love to play not work. 
    Always keep pending homework.

Question B. Look at these sentences.

1.‘Too boring,” he said.

2. Cleaned his room, did his chores.

When we speak we often leave out words that can easily be guessed.
We do not do this when we write, unless we are trying to write as we speak (as in the story).

So, if we were to write carefully, we would say:

  • Homework is too boring, he said.
  • He cleaned his room and did his chores.

Answer: Read the sentences carefully.

Question C. Rewrite the following incomplete sentences carefully, so that the reader does not have to guess what is left out.
1. more and more books.
2. too difficult.
3. got up late, missed the bus.
4. solved the mystery.

Answer:
1. The writers and poets read more and more books.
2. This personal question is too difficult to answer.
3. When I got up late yesterday morning, I missed the school bus.
4. Lord Krishna solved the mystery of life after death.

Question D:  Look at this cartoon by R. K. Laxman. Read the sentence given below the cartoon. Discuss the following questions with your partner.

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 1 Who Did Patricks Homework image 3
  • What is it about?
  • Do you find it funny? If so, why?
  • Do you think a cartoon is a serious drawing? Why or why not?

Answer:
1. It is about a father’s concern for the betterment of his child.

2. Yes, the cartoon is really funny. Father orders the child to labour (to work hard) with his studies. But he forbids the boy to read the laws against child labour.

3. A cartoon is chiefly meant to make us laugh. It is also a serious drawing in one sense. It draws our attention to some problem that affects us all.

EXTRA QUESTIONS

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

Question 1. What was Patrick’s chief interest?

Answer: Patrick’s chief interest was to play hockey, football and video games.

Question 2. What warning did the teachers give to Patrick?

Answer: The teachers noticed that Patrick never did his homework. So they warned him that he would remain a fool, an illiterate person.

Question 3. How did Patrick get his wish granted by the elf?

Answer: Patrick saved the life of the elf from a cat. So the elf promised to fulfil one wish of his saviour.

Question 4. What made Patrick believe that he was lucky?

Answer: Patrick hated homework and loved sports. He called himself lucky when the tiny man agreed to do all his homework.

Question 5. Why did the little man’s face wrinkle and frown?

Answer: The little man was an elf. He had not studied maths or English. So he was angry when called upon to do Patrick’s homework.

Question 6. The little man kept his word. But there was one glitch. What was it?

Answer: The little man did not go back on his promise. But his problem was that he did not know maths, English or human history.

Question 7. The little elf was a nag. How did it tell upon Patrick’s health?

Answer: The little elf agreed to do Patrick’s homework. But he had a problem. He was always seeking Patrick’s help. Over work tired him and caused swelling in his eyes.

Question 8. What changes came in Patrick’s behaviour in the end?

Answer: In the end, Patrick became a model boy. He cleaned his room, did all his daily work, became cheerful and polite.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

Question 1. Who did Patrick’s homework? Why and how?

Answer: Patrick had no interest in studies. He hated doing homework. He was lucky to get a helper. It was an elf. He had saved the elf from a cat and the elf promised to do all Patrick’s homework for 35 days. But the poor elf was blank in English and maths. He sought Patrick’s help and guidance. Patrick brought books from the library and worked hard to solve all sums. He got good marks. Actually it was Patrick himself who did all his homework.

Question 2. How did Patrick get supernatural help? Was the elf intelligent enough to answer questions in all the subjects?

Answer: One day Patrick found his cat playing with a doll. He rescued the tiny doll, who in fact was an elf. He promised to grant his saviour one wish. Patrick told him to do all his homework for 35 days. The elf had to keep his word. But he was quite ignorant of language and maths and even other subjects. He called out to Patrick to come and guide him.

Question 3. Give the characteristic features of the elf which helped Patrick.

Answer: Patrick saved a little doll from his cat. That doll was, in fact, a very small sized man, an elf. He was timid. He felt grateful to his saviour. In return he promised to grant Patrick a wish. He could not say ‘no’ to any of Patrick’s requests. He agreed to do Patrick’s homework. But he was illiterate. He sought Patrick’s guidance at every step.

Who Did Patrick’s Homework Class 6 English NCERT Questions and Answers

To understand this chapter in a better way, students can refer to the NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 1 Who Did Patrick’s Homework PDF while answering the textbook problems. You can download these NCERT Solutions for Class 6 English in PDF format through the links provided here.

You cannot copy content of this page