NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Women in Space: Kalpana Chawla

Here the students can find the NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Women in Space – Kalpana Chawla. The solutions contain questions, answers, explanations and images to all the questions present in the prescribed textbook of CBSE board. All the questions are solved by experts with a detailed explanation that help students to complete their assignments & homework. Students can refer to the Class 6 English NCERT solutions in order to obtain a clear idea of the type of questions that would appear in the annual exams.

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 4

Working with the Text

A: Answer the following questions.

Question 1. Where was Kalpana Chawla born? Why is she called an Indian-American?

Answer: Kalpana Chawla was born in Karnal, Haryana. She was called an Indian-American because she was a naturalised U.S. citizen, married to flight instructor Jean-Pierre Harrison.

Question 2. When and why did she go to the U.S? Who did she marry?

Answer: She went to the U.S. for studies in aeronautical engineering. She married flight instructor Jean-Pierre Harrison.

Question 3. How did she become an astronaut? What gave her the idea that she could be an astronaut?

Answer: After qualifying as a pilot, Kalpana began to consider another challenge: applying to NASA’s space shuttle program. She was first hired as a research scientist at NASA. In 1994, she was selected by NASA for training as an astronaut. The idea that she could be an astronaut came from her desire to follow her dreams.

Question 4. What abilities must an astronaut have, according to the journalist?

Answer: According to the journalist, one needs to know a lot about everything- biology, astrophysics, aeronautical engineering to be an astronaut.

Question 5. Describe Kalpana Chawla’s first mission in space.

Answer: Kalpana’s first space mission was in the space shuttle Columbia. It lasted for 15 days, 16 hours, and 34 minutes. During this time she went around the Earth 252 times, travelling 10.45 million kilometres. The crew included a Japanese and a Ukrainian astronaut. The crew performed experiments such as pollinating plants to observe food growth in space, and tests for making stronger metals and faster computer chips.

Question 6. What does Kalpana Chawla say about pursuing a dream? Do you agree with her that success is possible?

Answer: Kalpana Chawla, a girl from a small town, touched the skies. In her message to collegestudents of Chandigarh, from space she said that it was always possible to realise one’s dream. One could certainly get success provided one had the vision and the courage. Yes, I do agree with her on this point.

B. Read the newspaper report to find the following facts about the Columbia’s ill- fated voyage.

1. Date and place of lift off: ______________________________

2. Number of astronauts on board: _____________________

3. Number of days it stayed in space: ___________________

4. Number of experiments done by scientists: _________

5. Date of return journey: _______________________________

6. Height at which it lost contact: _______________________

Answer: 1. Date and place of lift off: 16 January 2003

2. Number of astronauts on board: 7

3. Number of days it stayed in space: About 16 days (15 days, 16 hours & 34 minutes)

4. Number of experiments done by scientists: 80 experiments

5. Date of return journey: 1 February 2003

6. Height at which it lost contact: 200,000 feet

Working with Language

Question A. Match the following

unprecedented space tragedysomething that causes feelings of respect and wonder
certified flight instructorhaving knowledge of a wide variety of subjects
space missionnowadays, in these times
super specialisationa set of jobs to be done in space by a group
encyclopedic knowledgea person with the correct qualification to teach people to fly planes
awe-inspiringa sad accident of a kind that has never happened before in space
in this agegreat expertise in a limited field or a particular subject

Answer:

unprecedented space tragedya sad accident of a kind that has never happened before in space
certified flight instructora person with the correct qualification to teach people to fly planes
space missiona set of jobs to be done in space by a group
super specialisationgreat expertise in a limited field or a particular subject
encyclopedic knowledgehaving knowledge of a wide variety of subjects
awe-inspiringsomething that causes feelings of respect and wonder
in this agenowadays, in these times

Question B. Use these phrases in sentences of your own, after finding out their meanings.

1. broke apart            
2. streaked over                 
3. spread across
4. lifted off                     
5. blast off                 
6.  went on
7. cheered along          
8. on board
9. carry on

Answer:

1. broke apart– (parted, separated): The two wheels of my bicycle broke apart suddenly.

2. streaked over– (left a thin line or work): The jet plane streaked over our house high in thesky.

3. spread across– (became widely known or felt): The flu spread across the whole locality.

4. lifted off– (rose from the launching site): The helicopter lifted off the helipad with only twopassengers.

5. blast off– (take off noisily): The spaceship blasted off at 2.30 a.m. sharp.

6. went on– (continued): The discussion went on the whole night.

7. cheered along– (encouraged): All the runners were cheered along by their fans.

8. on board– (inside the plane): The huge ship had nearly 500 passengers on board.

9. carry on– (continue doing something): She decided finally to cany on with her boss.

Question C. We add ‘un-’ to make opposites.

For example, true – untrue

Add ‘un-’ to the words below to make their opposites. Then look up the meanings of the words you have formed in the dictionary.
1. Identified                                    
2. Controlled                                  
3. attended                                   
4. successful                      
5. important                                            
6.  educated
7.  Interesting
8.  Qualified
9.   trained
10.  Answerable

Answer:

1. Identified – unidentified                  
Meaning:  Not recognised   

2. Controlled – uncontrolled               
Meaning: Lawless        

3. attended – unattended                     
Meaning: Not looked after     

4. successful – unsuccessful                
Meaning: Failed      

5. important – unimportant               
Meaning: Not necessary      

6. educated – uneducated                    
Meaning: Illiterate    

7. Interesting – uninteresting             
Meaning: Boring     

8. Qualified – unqualified                     
Meaning: Failed to clear criterion     

9. Trained – untrained                          
Meaning: without experience     

10. Answerable – unanswerable       
Meaning: Failed to reply    

Speaking

Question 1: In her message to students of her college, Kalpana Chawla said, “May you have the vision to find the path from dreams to success … wishing you a great journey. ”

Form pairs. Use “May you …” and “I wish you /Wishing you” to wish your partner good luck and success in

(i) a sport event
(ii) a quiz or a competition, and
(iii) a test or examination.

Answer: (i) Wishing you a great success in the sports event.

(ii) Wishing you a glorious success in the quiz competition.

(iii) May you climb to the top in the test!

Be sure to thank your partner when he/she wishes you in turn. You may also look up a telephone directory, or go to a post office, and get a list in English and Hindi of standard phrases that can be sent in greeting telegrams anywhere in India. Discuss​ which of these you might use, and when. Compare the English and Hindi phrases for expressing good wishes. Do you know such phrases in any other language?​

Answer:  (i) Wishing you a great score in this cricket match.

(ii) Have a great success in this quiz competition.

(iii) Have a success with flying colours in this test.

2. Given below are some words that are spelt differently in British and American English. Fill in the blanks accordingly.

1. colour —————
2. ————— labor
3. ————— traveler
4. counsellor —————
5. centre ——————
6. ————— theater
7. ————— organize
8. realise —————
9. ————— defense
10. offence —————

Answer:    
     British           American
1. Colour              color
2. Labour             labor
3. Traveller          traveler
4. Counsellor      counsellor
5. Centre             center
6. Theatre            theater
7. Organise          organize
8. Realise             realize
9. Defence           defense
10. Offence          offense

EXTRA QUESTIONS

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

1. What was Kalpana Chawla’s great achievement?

Answer: Kalpana Chawla’s great achievement was that she was selected to go into space. Herachievement was awe-inspiring.

2. What is a space shuttle? Name the shuttle which took Kalpana in space.

Answer: Space shuttle is a spacecraft. It can be used for space travel more than once. It is unlike arocket. Kalpana took in space the shuttle named Columbia.

3. How did Kalpana Chawla meet her end? When did this tragedy in space take place?

Answer: Kalpana Chawla went up in a space shuttle along with six other astronauts. On Saturday,February 1, 2003 the shuttle Columbia broke apart. All the seven on board were killed.

4. What do you know about Kalpana Chawla’s education? How did she become an American citizen?

Answer: Science degree inaeronautical engineering. She then went to the USA to earn her Ph.D. She became a naturalised U.S. citizen after her marriage with Harrison, an American.

5. What do you learn about Columbia from the lesson you have read? What was its final fate?

Answer: Columbia was a space shuttle. It carried Kalpana and six other astronauts. It went up inflames over Texas on return journey. On February 1, 2003 all the seven on board lost their lives.

6. ‘Kalpana Chawla was a heroine’. How did a journalist support his statement?

Answer: Kalpana was a heroine. She was born in the small town of Karnal. But she was a genius. She became an astronaut. She had encyclopaedic knowledge of so many subjects. She made a great achievement.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

1. What do you know about Kalpana Chawla’s birth, education, great achievement and tragic end?

Answer: Kalpana Chawla was born in Kamal, Haryana. She got a degree in aeronauticalengineering in India and earned her doctorate in the USA. She made a historic achievement when she blasted off from Florida in a space mission. She became a naturalised American citizen after her marriage with an American flight instructor, Harrison. She met her tragic end on February 1, 2003 when Columbia broke apart and caught fire. All the seven members on board met a tragic end.

2. The story of Kalpana Chawla has become an inspiration for millions of young Indians. How? What message did she send from the space shuttle to students of her college?

Answer: Kalpana Chawla, an Indian-American woman, made history when she went up in a spaceshuttle Columbia. It had a great achievement but she met with a tragic end. Columbia went up in flames and she lost her life. In a message she sent from Columbia to students of her college in Chandigarh she told them that with courage they too can fulfil their dreams. She wished them all a great journey.

An Indian-American Women in Space: Kalpana Chawla Class 6 English NCERT Questions and Answers

To understand this chapter in a better way, students can refer to the NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Women in Space – Kalpana Chawla PDF while answering the textbook problems. You can download these NCERT Solutions for Class 6 English in PDF format through the links provided here.

You cannot copy content of this page