NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 5 A Different Kind of School

Here the students can find the NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 5 A Different Kind of School. The solutions contain questions, answers, explanations and images to all the questions present in the prescribed textbook of CBSE board. All the questions are solved by experts with a detailed explanation that help students to complete their assignments & homework. Students can refer to the Class 6 English NCERT solutions in order to obtain a clear idea of the type of questions that would appear in the annual exams.

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 5

Working with the Text

Question A. Put these sentences from the story in the right order and write them out in a paragraph. Don’t refer to the text.

  • I shall be so glad when today is over
  • Having a leg tied up and hopping about on a crutch is almost fun, I guess.
  • I don’t think I’ll mind being deaf for a day—at least not much.
  • But being blind is so frightening.
  • Only you must tell me about things.
  • Let’s go for a little walk.
  • The other bad days can’t be half as bad as this.

Answer: Let’s go for a little walk. Only you must tell me about things. I shall be so glad when todayis over. The other bad days can’t be half as bad as this. Having a leg tied up and hopping about on a crutch is almost fun, I guess. I don’t think I’ll mind being deaf for a day, at least not much. But being blind is so frightening.

B. Answer the following questions:

Question 1. Why do you think the writer visited Miss Beam’s school?

Answer: The writer had heard much about Miss Beam’s new teaching method. So he visited herschool to see the new play-way method personally.

Question 2. What was the ‘game’ that every child in the school had to play?

Answer: The ‘game’ that every child in the school had to play was that each term every child had one blind day, one lame day, one deaf day, one injured day and one dumb day. This was done to make the children appreciate and understand misfortune.

Question 3. “Each term every child has one blind day, one lame day …”. Complete the line. Which day was the hardest? Why was it the hardest?

Answer: “Each term every child has one blind day, one lame day, one deaf day, one injured day and one dumb day”. Among all the days, the blind day was the hardest day because that day students had to act blind without peeping from their blindfolds. They felt as though they were going to be hit or would bump into things every moment.

Question 4. What was the purpose of these special days?

Answer: The purpose of these special days was to give the children personal taste of misfortune. They learnt to help the needy in the society. Such training made them good citizens.

Working with language

Question A. Match the words and phrases with their meanings in the box below:

WordsParagraph numbers
1. homesick(3)
2. practically(4)
3. it pains me(7)
4. appreciate(9)
5. thoughtless(10)
6. exercise(11)
7. relief(13)
8. ghastly(14)
almostit hurts meterribletest the strength of
understanding the difficultieswanting to be homea welcome changenot very caring

Answer:

1. homesickwanting to be home
2. practicallyalmost
3. it pains meit hurts me
4. appreciateunderstanding the difficulties
5. thoughtlessnot very caring
6. exercisetest the strength of
7. reliefa welcome change
8. ghastlyterrible

Question B. Re-word these lines from the story:

1. I had heard a great deal about Miss Beam’s school.

2. Miss Beam was all that I had expected – middle-aged, full of authority.

3. I went to the window which overlooked a large garden.

4.“We cannot bandage the children’s mouths, so they really have to exercise their will-power”.

Answer: 1. The writer had heard people praising the teaching methods at Miss Beam’s school.

2. The writer found Miss Beam a middle aged and dominating woman.

3. The author looked out of the window and saw a large garden.

4. The children had to use their will power to keep quiet.

EXTRA QUESTIONS

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

1. Describe the appearance of Miss Beam.

Answer: Miss Beam was middle-aged, dominating, yet kindly. Her hair was turning grey and shewas a little fat.

2. What did Miss Beam teach the children at her school?

Answer: The children were taught simple spelling, adding, subtracting, multiplying and writing.

3. What was the real aim of Miss Beam’s school?

Answer: The real aim of Miss Beam’s school was not to teach so many subjects to make themthoughtful. They were trained to be kind to others and become responsible citizens. The school aimed at teaching ‘thoughtfulness’.

4. What did the author point out about the children in the playground?

Answer: The author complained that not all children were healthy and active-looking. Some wereblind or lame and crippled.

5. What did Miss Beam tell the author about the game being played among the friends?

Answer: Miss Beam explained to the author that no child was lame, blind or crippled. They were, infact, being made to understand misfortune. Every child had one blind day. one lame day and one dumb day. They were helped by other children.

6. How did the little bandaged girl make the author much more thoughtful than he ever thought?

Answer: The bandaged girl asked the author to describe things to her. The author had to observeplaces and persons very carefully. He noticed the colour of the hair or skirt. He discovered after a while that he had become thoughtful.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

1. In what respect was Miss Beam’s school different from others?

Answer: Miss Beam ran a school. But it was very different from others. The children were taughthow to spell words, do sums and write. The teacher taught to them interesting lessons. But the real aim of the school was to make children sensitive and good citizens, kind and responsible. They were given practical training to develop such a character.

2. What did Beam’s school aim to teach? Why?

Answer: Miss Beam’s school was a training ground to turn out good citizens. Bookish knowledgeintends to know what is right and what is wrong. But Miss Beam’s school aimed at developing the habit to help the blind, the lame and the needy

3. Which incident made the visitor to the school ten times more thoughtful than ever?

Answer: The narrator had heard a lot about the unique method of teaching in Beam’s school. Atfirst he saw a blind girl being led out. Then he saw a lame boy. He thought that the students were not at all healthy and active. But soon he came to know that that they were just acting to be blind, lame, crippled etc. Meanwhile, he was asked to lead a blind girl around. The blind girl asked him many questions. And he had to apply his brain to describe people and things. He realised that he had become ten times more thoughtful than ever.

A Different Kind of School Class 6 English NCERT Questions and Answers

To understand this chapter in a better way, students can refer to the NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 5 A Different Kind of School PDF while answering the textbook problems. You can download these NCERT Solutions for Class 6 English in PDF format through the links provided here.

You cannot copy content of this page