NCERT Solutions for Class 6 Civics Chapter 2 Diversity and Discrimination

NCERT Solutions for Class 6 Social Science 6 Civics Chapter 2 Diversity and Discrimination contains the answers to the exercise questions. These solutions are easy and accurate that helps with the questions asked in the examinations. The Class 6 Civics Chapter 2 covers all the questions of the chapter in detail. These solutions are prepared by our subject experts in very easy language. All our Class 6 NCERT solutions are updated as per the latest CBSE Syllabus and Guidelines.

NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 2

Question 1: Match of following statements in a way that challenges stereotypes.

a. Two surgeons were sitting down to
lunch when one of them made a call on
the mobile phone
1. suffers from chronic asthma.
b. The boy who won the drawing
competition went to the dias
2. to become an astronaut which she did.
c. One of the fastest athletes in the world3. to speak with her daughter who had
just returned from school.
d. She was not that well-off but had a
dream
4. on a wheelchair to collect his prize

Answer:

a. Two surgeons were sitting down to
lunch when one of them made a call on
the mobile phone
3. to speak with her daughter who had
just returned from school.
b. The boy who won the drawing
competition went to the dias
4. on a wheelchair to collect his prize
c. One of the fastest athletes in the world1. suffers from chronic asthma.
d. She was not that well-off but had a
dream
2. to become an astronaut which she did.

Question 2: How can the stereotype that girls are a burden on their parents affect the life of a daughter? Imagine this situation and list at least five different effects that this stereotype can have on the way daughters get treated in the house.

Answer: The stereotype that girls are a burden on their parents can affect their life in the worst manner and shatter all their dreams and goals. This has a negative effect on them. They feel discouraged at every point of life.

Five different effects that this stereotype can have on the way daughters get treated in the house are:

  • They do not receive proper love, care and attention from the family.
  • They do not get quality education.
  • They do not get proper healthcare and nutrition.
  • They are expected to learn all household works.
  • They do not get proper resources to become independent.

Question 3: What does the Constitution say with regard to equality? Why do you think it is important for all people to be equal?

Answer:  Our Constitution say with regard to Equality:

  • All are equal in choosing the Kind of work
  • All are equal to compete for Government jobs
  • Untouchability is crime and is legally abolished
  • Everyone has equal rights and opportunities

It is very important for people to be equal as this gives freedom to speak their language, to celebrate their festivals and express them freely

Question 4: Sometimes people make prejudiced comments in our presence. We are often not in a position to do anything about this because it is difficult to say something right then and there. Divide the class into groups and each group discuss what they could do in one of the following situations:

a. A friend teases classmate because he is poor.

b. You are watching tv with your family and one of them makes a prejudicial comment about a particular religious community.

c. Children in your class refuse to share their food with a particular person because they think she is dirty.

d. Someone tells you a joke that makes fun of a community because of their accent.

e. Some boys make remarks about girls not being able to play games as well as them.

Discuss in class what the different groups have suggested for the above situations, and also talk about the problems that can come up when raising the issue.

Answer: a) We should respect the background of others we should tease a person because of his appearance.

b) India is our country and is famous for diversity in religions. We should respect each and every religion and this will be our strength.

c) No one is superior and No one is inferior everyone is a child of God.

d) Our country is rich in different types of com munities and every community is having its own language and accent. We should respect them.

e) Everyone is his/her own physique someone is good at sports, someone in arts and someone in dance. We should not make fun of them because they cannot play sports.

Extra Questions

Very Short Answer Type Questions

1. How do we feel in the company of the people who are very much like us?
Answer:  We feel safe and secure in the company of such people.

2. Define the term ‘prejudice’ with an example.
Answer:  Prejudice means to judge other people negatively or see them as inferior. For example, if we think that Hindi is the best language and other languages are not important, we are judging these other languages negatively.

3. How do parents often console boys when they fall and hurt themselves?
Answer:  Parents say, “Boys are brave, they don’t cry”. ‘

4. Mention one drawback of stereotypes. [Imp.]
Answer:  Stereotypes prevent us from doing certain things that we might otherwise be good at.

5. ‘Some people may experience both kinds of discrimination. ’ What do you mean by ‘both kinds of discrimination’? . [V. Imp.]
Answer:  Some people are poor and they belong to groups whose culture is not valued.

6. Mention some activities which are considered less valued.
Answer: Activities like cleaning, washing, cutting hair, picking garbage are considered less valued.

7. Who was Bhim Rao Ambedkar?
Answer:  He was a noted Dalit leader. He himself was a Dalit and fought for the rights of the Dalits.

8. What is it that can unite all Indians? [V. Imp.]
Answer:  It is equality of all persons that can unite all Indians.

9. What responsibility has been placed on the government by the Constitution?
Answer:  It is the responsibility of the government to take specific steps to realise the right to equality for poor and other marginal communities.

10. ‘India is a secular country’. What does this mean?

Answer:  This means that people of different religions and faiths have the freedom to practise and follow their religion without any fear of discrimination.

11. What does the first page of our Constitution proclaim?
Answer:  All Indians are entitled to equality of status and opportunity.

Short Answer Type Questions

1. What do you mean by difference and prejudice? [V. Imp.]

Answer:  Difference is the variation in the use of language, status, religion, educational background or geographical setting. It is natural. Prejudice is an idea which is affected with a negative feeling for those who are different from us.

2. What is the demerit of the ‘stereotype’ view?

Answer:  Stereotype is a negative quality. It does not allow us to think or view a person as a unique individual. We ignore all his good qualities. We don’t think about that individual beyond the set image otherwise he/she is good.

3. How does discrimination occur? [V. Imp.]

Answer:  Discrimination is a negative aspect in a social set up. It occurs if we act on prejudices or stereotypes. It promotes ignorance of a particular class or individual in society. Such class or individual is debarred from all opportunities.

Long Answer Type Questions

1. Differentiate between inequality and discrimination. [V. Imp.]

Answer: Inequality and discrimination are the two different concepts. But they are related closely to each other. Inequality may be the difference between caste, creed, culture, language, region, economic status, educational background, etc. Every one differs from the other in society. Discrimination takes place when one acts against an individual or a community on the basis of difference.

A whim or a prejudice works behind it. If one tries to exploit the other’s individual who is down in status in any way it is called discrimination. That discriminated individual or community is devoid of the common opportunity or facility provided by the society. It is not at all healthy for a good society.

2. What are the Constitutional provisions for establishing equality in Indian society? Do you think these are enough?  

Answer:  Right from the beginning of the social set-up, India has been a victim of inequality and discrimination. Society was divided into four main castes. All the opportunities were confined to the upper class. Some of the castes were considered so low that people even scared of their shadow. It created a great disparity in society. With the spread of education, a consciousness against this evil system was aroused. After getting independence the Constitution makers had strong arguments against this system. So, it was declared a crime in our Constitution.

It was declared that the Constitution would provide equality and right against discrimination to the citizens of India. The reservation was provided for those discriminated people in every field of life. But still, it is a fact the system persists. Only Constitutional provisions are not enough. It is observed that even after reservation, these people lay behind. They prefer earning their livelihood than going to school. A compulsory educational system should be developed. Mass consciousness is needed otherwise, we can’t hope more.

Class 6 Civics Chapter 2 NCERT Questions and Answers

Our team works hard to keep these contents useful and up to date. We hope these solutions will help you to get good marks in the exams. For a better understanding of this chapter, you should also read the NCERT book and other resources related to Class 6 Civics Chapter 2 Diversity and Discrimination.

You cannot copy content of this page