NCERT Solutions for Class 6 Civics Chapter 3 What is Government

NCERT Solutions for Class 6 Social Science 6 Civics Chapter 3 What is Government contains the answers to the exercise questions. These solutions are easy and accurate that helps with the questions asked in the examinations. The Class 6 Civics Chapter 3 covers all the questions of the chapter in detail. These solutions are prepared by our subject experts in very easy language. All our Class 6 NCERT solutions are updated as per the latest CBSE Syllabus and Guidelines.

NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 3

Question 1: What do you understand by the word ‘government’? List five ways in which you think the government affects your daily life.

Answer: Government can be defined as a group of people that governs a community. It makes decisions and enforces laws for the welfare of all citizens of the country.

Government affects our daily lives in the following different ways:

  • It protects our boundaries.
  • It runs our railway system
  • It provides health facilities
  • It solves our social issues
  • It provides us water supply

Question 2: Why do you think the government needs to make rules for everyone in the form of laws?

Answer: It is necessary to make rules in the form of laws as:

  • It prevents the misuse of their power.
  • It ensures the security of the nation.
  • It helps the people to lead a normal life
  • It helps in proper functioning of the Government

Question 3: Name two essential features of a democratic government.

Answer: The two essential features of a democratic government:

(i) All adult citizens elect their representatives, who make and enforce laws on their behalf.

(ii) The elected representatives explain their actions and defend their decisions before the people who elected them.

Question 4: What was the suffrage movement? What did it accomplish?

Answer: Suffrage means Right to Vote Earlier women and poor of USA and Europe did not have this right to vote. They fought for this and ultimately during First World War this movement got strengthened and known as suffrage movement. And women of USA got succeed in 1920 and Europe in 1928.

Question 5: Gandhiji strongly believed that every adult in India should be given the right to vote. However, a few people don’t share his views. They feel that illiterate people, who are mainly poor, should not be given the right to vote. What do you think? Do you think this would be a form of discrimination? Give five points to support your view and share these with the class.

Answer: The thought of not giving the right to vote to the poor and illiterate people is absolutely wrong and unfair. This would be clearly a form of discrimination.

Following are the five points to support these views:

  • A true democracy supports equality and justice for all.
  • All citizens must be granted the right to vote.
  • Constitution does not discriminate people on the basis of their gender, caste, colour and economic status.
  • An illiterate or a poor person is also a citizen of India. So, he/she cannot be debarred from voting right on the basis of his/her personal condition.

Extra Questions

Very Short Answer Type Questions

1. Name some institutions that are part of the government.
Answer: The Supreme Court, the Indian Railways, Bharat Petroleum.

2.List any two functions of the government.
Answer: (i)The government protects the boundaries of the country.
(ii)It maintains peaceful relations with other countries.

3. What happens when someone commits a crime?   [Imp.]
Answer: He/She finds himself/herself in court in such a situation.

4. Why is there a need to control resources and protect the territory of a country?
Answer: It is important so that people can feel secure.

5. At which three levels does the government work?
Answer: The government works at the local level, at the state level and at the national level.

6. Under which circumstances a person may approach the court? [V. Imp.]
Answer: If a person feels that a particular law is not being followed he/she may approach the court.

 7. What does the court do in such a situation?
Answer: The court gives orders to the government about what should be done.

8. What do you mean by monarchy?
Answer: Monarchy is a form of government in which the monarch (king or queen) has the power to make decisions and run the government.

9. What do you mean by representative democracies?  [V. Imp.]
Answer: In representative democracies, people do not participate directly but, instead, choose their representatives through an election process. These representatives meet and make decisions for the entire population.

10. What do you mean by universal adult franchise?
Answer: Universal adult franchise means that all adults in the country are allowed to vote.

 11. What was the unfair practice in Gandhi’s eyes?
Answer: In pre-independent India, only a small minority was allowed to vote. It is they who determined the fate of the majority. This very practice was seen as an unfair practice by Gandhiji.

12. What did Gandhiji demand?
Answer: Gandhiji demanded that all adults whether rich or poor, educated or literate have the right to vote.

Short Answer Type Questions

1. How does the government manage so many different things?   [V. Imp.]

Answer: The government has a variety of works to do. To discharge each and every responsibility smoothly, it works at three different levels, at the local level, at the level of the state, and at the national level. The local level means in your village, town or locality. The state-level would mean the entire state and the national level relates to the entire country.

2. How is democracy different from the monarchy?

Answer: Democracy is a government of the people, by the people and for the people. In this type of government, people are supreme because it is they who give the government power. The government has to explain its actions and defend its decisions to the people.

In a monarchy, it is the King or queen who has the power to make decisions and run the government. The monarch may have a small group of people to discuss matters with, but the final decision-making power remains with the monarch. Unlike in a democracy, kings and queens do not have to explain their actions or defend the decisions they make.

3. Can you say the earliest forms of government democratic? If not, why?[V. Imp.]

Answer: We can not say the earliest forms of government democratic because these governments did not allow women and the poor to participate in elections. In their earliest forms governments allowed only men who owned property and were educated, to vote. This meant that women, the poor, the property-less, and the uneducated were not allowed to vote. The country was governed by the rules and regulations that these few men made.

Long Answer Type Questions

1. What does the government do for the welfare of its citizens? [V. Imp.]

Answer: The government does a variety of works for the welfare of its citizens:

  • It makes decisions and gets things done.
  • It builds roads and schools.
  • It takes decisions about how to reduce the price of essential goods when they get too expensive or ways to increase the supply of electricity.
  • It supervises postal and railway services.
  • At the time of natural calamities, it organizes aid and assistance for the affected people.
  • It makes laws for the safety of its citizens. For example, there is a law that says that all persons driving a two-wheeler must wear a helmet.

2. What was the voting system in India before Independence? What ideas did Gandhiji express in the journal Young India about the voting system?

Answer: In India, before Independence, only a small minority enjoyed the voting right. This was shocking for Gandhiji. He firmly disapproved this system and advocated for the universal adult franchise which gives all adults the right to vote.

Expressing his ideas in the journal Young India in 1931 Gandhiji said that it is discriminating to deprive poor and illiterate people of voting rights. Snatching the right to vote from a person simply because he is poor or illiterate is in no way justified. A poor or illiterate is also a citizen of the country and he has every right to enjoy all privileges existing in the country. Thus, Gandhiji was very much fair and favoured the system that would provide the equal voting rights to all.

Class 6 Civics Chapter 3 NCERT Questions and Answers

Our team works hard to keep these contents useful and up to date. We hope these solutions will help you to get good marks in the exams. For a better understanding of this chapter, you should also read the NCERT book and other resources related to Class 6 Civics Chapter 3 What is Government.

You cannot copy content of this page