NCERT Solutions for Class 6 Civics Chapter 4 Key Elements of a Democratic Government

NCERT Solutions for Class 6 Social Science 6 Civics Chapter 4 Key Elements of a Democratic Government contains the answers to the exercise questions. These solutions are easy and accurate that helps with the questions asked in the examinations. The Class 6 Civics Chapter 4 covers all the questions of the chapter in detail. These solutions are prepared by our subject experts in very easy language. All our Class 6 NCERT solutions are updated as per the latest CBSE Syllabus and Guidelines.

NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 4

Question 1: How would Maya’s life be different in South Africa today?

Answer: South Africa is a free country today. Maya can enjoy her life there as there no discrimination now on the basis of colour. All have equal rights.

Question 2: What are the various ways in which people participate in the process of government?

Answer: People can participate in the process of government today in many ways:

  • By writing letters to editors
  • By writing on social media
  • By participating in elections
  • By participating in mass protests
  • By participating in debates on television

Question 3: Why do you think we need the government to find solutions to many disputes or conflicts?

Answer: Without the government, conflicts and disputes can result in violence and death. One group may believe that it has all the right to use force and prevent other groups from protesting. But in some cases, corrupt governments can themselves play a part in escalating these disputes and conflicts between people.

Question 4: What actions does the government take to ensure that all people are treated equally?

Answer: The government takes the following actions to ensure that all people are treated equally:

  • All citizens are equal on the basis of caste, religion, gender and economic status.
  • People of backward classes are given reservation in Govt. jobs and colleges to

make their status equal to others.

  • Any act of discrimination against the Untouchables is punishable according to the law.

Question 5: Read through the chapter and discuss some of the key ideas of a democratic government. Make a list. For example, all people are equal.

Answer: All citizens are equal on the basis of caste, religion, gender and economic status. People of backward classes are given reservation in Govt. jobs and colleges to make their status equal to others. Any act of discrimination against the Untouchables is punishable according to the law.

Extra Questions

Very Short Answer Type Questions

1. Name the various races that live in South Africa

Answer: Various races that live in South Africa Eire :

  • Black people who belong to South Africa
  • Whites who came there to settle
  • Indians who came as labourers and traders.

2. What do you mean by apartheid? [V. Imp.]
Answer: Apartheid means separation on people on the basis of race are known as apartheid laws.

3. Name one black township.
Answer: South Western Township (Soweto).

4. Who was Hector? What did he want?
Answer: Hector was a non-white. He wanted to learn his own language Zulu.

5. Name the party that fought against the system of apartheid. [V. Imp.]
Answer: The African National Congress.

6. Who is responsible for helping to resolveconflicts or differences?
Answer: The government is responsible for helping to resolve conflicts or differences.

7. What is the role of police when there is a chance of violence?
Answer: The police try their best to ensure that violence does not take place.

8. How did Dr. Ambedkar and many others like his view equality and justice?
Answer: They thought that justice can only be achieved when people are treated equally.

9. How do our society view boys and girls?  [V. Imp.]

Answer: In our society there is a general tendency to value and care for the boy children more than the girl children. Thus, the society does not keep boys and girls at the same level.

10. What does government do to promote justice among the girls?

Answer: The government provides special provisions promote justice among the girls. It may lower the school fees for girls.

Short Answer Type Questions

1. What are apartheid laws? [V. Imp.]

Answer: South Africa was earlier governed by apartheid laws. South African people were divided into white, black, Indian and coloured races. According to apartheid laws, these races were not allowed to mingle with each other, to live near each other or even to use common facilities.

2. What happened to Hector and his classmates? Why did it happen?

Answer: Hector and his classmates, because they were non-whites luring in one black township named Soweto, were being forced to learn the language of whites i.e. Afrikaans. But they wanted to learn their own language, zulu and joined the protest against learning the Afrikaans language in school. The South African police beat up the protestors ruthlessly and shot at the crowd. One of their bullets killed Hector.

3. Write a short note on ‘The African National Congress’. [Imp.]

Answer: The African National Congress, a group of people who led the struggle against the system of apartheid. Dr. Nelson Mandela was their leader. The struggle got intensified under his leadership. He fought the apartheid system for several years. Finally, the system was abolished in 1994 and South Africa became a democratic country in which people of all races were considered equal.

4. How does the power of the government got limited?

Answer: The power of the government gets limited by regular elections. Elections are usually held once in five years. Once elected, governments can stay in power only for that period. If they want to continue to be in power then they have to re-elected by the people. This is a moment when people can sense their power in a democracy.

5. When do conflicts occur? What happens afterwards? [V. Imp.]

Answer: Conflicts occur when people of different cultures, religions, regions or economic background do not get along with each other, or when some among them feel they are being discriminated against. This leads to fear and tension among others living in an area.

Long Answer Type Questions

1. One of the ways of participating is to take interest in the working of the government and to criticise it when required. Explain with an example.

Answer: It is one of the important ways of participation. We can prove it through an example. In August 2005, when a particular government increased the money people had to pay for electricity, people expressed their disapproval very sharply. They took rallies and also organised a signature campaign. The government tried to explain and defend its decision but finally listened to the people’s opinion and withdrew the increase. The government had to change its decision because it is responsible to the people.

2. How do rivers become a source of conflict between states?   [V. Imp.]

Answer: Rivers can also become a source of conflict between states. A river may begin in one state, Flow through another and end in a third. The sharing of river water between different states that the river goes through is becoming an issue of conflict. We can cite an example of Cauveiy water dispute between Karnataka and Tamil Nadu. The water stored In Krishnasagar dam in Karnataka is used for irrigating a number of districts and for meeting the needs of the city of Bangalore. The water stored in Methur dam in Tamil Nadu is used for crops grown in the delta region of that state. A conflict arises because both dams Eire on the same river. The downstream dam in Tamil Nadu can only be filled up if water is released from the upstream one located in Karnataka. Therefore, both states can’t get as much water as they need for people in their states. This leads to conflict. Now, it is the job of central government to step in and see that a fair distribution is worked out for both states.

Class 6 Civics Chapter 4 NCERT Questions and Answers

Our team works hard to keep these contents useful and up to date. We hope these solutions will help you to get good marks in the exams. For a better understanding of this chapter, you should also read the NCERT book and other resources related to Class 6 Civics Chapter 4 Key Elements of a Democratic Government.

You cannot copy content of this page