NCERT Solutions for Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati Raj

NCERT Solutions for Class 6 Social Science 6 Civics Chapter 5 Panchayati Raj contains the answers to the exercise questions. These solutions are easy and accurate that helps with the questions asked in the examinations. The Class 6 Civics Chapter 5 covers all the questions of the chapter in detail. These solutions are prepared by our subject experts in very easy language. All our Class 6 NCERT solutions are updated as per the latest CBSE Syllabus and Guidelines.

NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 5

Question 1: What problem did the villagers in Hardas village face? What did they do to solve this problem?

Answer: The problems faced by the villagers of Hardas are:

  • Shortage of water
  • Women had to go to 3 Km away from the village to river Suru to get water
  • Hand pump water level has gone down regular level

The solutions they found are:

  • Piping water from the River Suru
  • Deepen the Handpumps
  • Final solution they found of conserving the water

Question 2: What, in your opinion, is the importance of the Gram Sabha? Do you think all members should attend Gram Sabha meetings? Why?

Answer: A Gram Sabha is important in the following ways:

  • Gram Sabha is very important as it plays an important role in the development of the villages under it.
  • It keeps a check on the activities of gram panchayat and makes sure that all the funds are utilised in the right way.
  • It helps to resolve all the issues and problems in the right manner and at the right time.

Yes, all members should attend the Gram Sabha meetings so that everyone can have participation in the development programmes of the village. They can discuss the problems faced by their areas and seek the proper solutions for them.

Question 3: What is the link between a Gram Sabha and a Gram Panchayat?

Answer:

  • Gram Sabha elect the members of Gram Panchayat.
  • Gram Panchayat is answerable to Gram Sabha.
  • Gram Sabha keep a check on the deeds of the members of Gram Panchayat.

Question 4: Take an example of any one task done by a Panchayat in your area/nearby rural area and find out the following:

a. Why it was taken up
b. Where the money came from
c. Whether or not the work has been completed.

Answer: Students need to do this task keeping in mind the respective areas where they live.

Question 5: What is the difference between a Gram Sabha and a Gram Panchayat?

Answer: Gram Panchayat: Its members are elected be the people of the village.

Gram Sabha: It is the meeting of Gram Panchayat. All adults are the members of Gram Sabha.

Or

Gram SabhaGram Panchayat
1. It is a meeting of all adults who live in the area covered by a panchayat.1. Gram Panchayat is elected by the members of the Gram Sabha for a period of five years.
2. It covers one or a few villages.2. It is divided into wards. Each ward is represented by an elected representative known as Ward Member (Panch).
3. There is no concept of reservation.3. A few seats are reserved for women and the people belonging to the scheduled caste and scheduled tribes.
4. It is a permanent body.4. It is elected for a term of 5 years.

Question 6: Read the following news item.

Nimone is a village on the Chauphula-Shirur Road. Like many others, this village has also been facing a severe water shortage for the last few months and villagers depend on tankers for all their needs. Bhagvan Mahadeo Lad (35) of this village was beaten with sticks, iron rods and axes by a group of seven men. The incident came to light when some villagers brought a badly injured Lad to hospital for treatment. In the FIR recorded by the police Lad said that he was attacked when he insisted that the water in the tanker must be emptied into the storage tanks constructed as part of the water supply scheme by Nimone Gram Panchayat so that there would be equal distribution of water. However, he alleged that the upper caste men were against this and told him that the tanker water was not, meant for the lower castes.

a. Why was Bhagvan beaten?
b. Do you think that the above is a case of discrimination? Why?

Answer: a. Bhagvan was beaten as he has told to empty the tanker in the storage tank.

b. Yes, it is the clear cut case of discrimination as the higher caste people do not want to give the comfort to the lower caste people. They do not want to give even the basic need i.e. water to the lower caste people.

Question 7: Find out more about watershed development and how it benefits an area.

Answer: Watershed development refers to the process of creating and implementing plans, programs, and projects that help in the conservation, recharging and judicious use of the water resources like, underground water, rivers, etc. 

Benefits of watershed development in an area are: 
(i) It makes the land fertile and supports the growth of plants and trees. 
(ii) It helps in the preservation of water and its resources. 
(iii) It helps in checking soil erosion.
(iv) It helps in recharging groundwater levels

Extra Questions

Very Short Answer Type Questions

1. Who calls the meeting of the Gram Sabha and Gram Panchayat? [V. Imp.]
Answer: It is the Secretary who calls the meeting of the Gram Sabha and Gram Panchayat.

2. What problems do the women of Hardas village face?
Answer: The women of Hardas village have to go to the Suru River which is 3 km away to fetch water.

3. Why is Tijia in favour of some permanent solution to the problem of water shortages?
Answer: Because groundwater levels seem to be going down every year.

4.What does Anwar suggest?
Answer: Anwar suggests for watershed development programme.

5.What was the next agenda for the Gram Sabha?
Answer: The finalisation of the list of people below the poverty line (BPL).

6. Why is the Nirmal Gram Puruskar awarded and to whom?
Answer: The Nirmal Gram Puruskar is awarded to the village Panch/panchs for the excellent work done by him/them in the Panchayat.

7. What is the Panchayati Reg System? [V. Imp.]
Answer: Panchayati Raj System is a process through which people participate in their own government.

8. Why are the Panchs and the Gram Panchayat answerable to Gram Sabha?
Answer: Because the members of the Gram Sabha elect them.

Short Answer Type Questions

1. What various works does a Gram Panchayat do? [V. Imp.]

Answer: A Gram Panchayat does various works. These works include

  • The construction and maintenance of water sources, roads, drainage, school buildings, and other common property resources.
  • Levying and collecting local taxes.
  • Executing government schemes related to generating employment in the village.

2. What are the sources of funds for the Gram Panchayat? [V. Imp.]

Answer: The sources of funds for the Gram Panchayat are:

  • Collection of taxes on houses, market places etc.
  • Government scheme funds received through various departments of the government through the Janpad and Zila Panchayats.
  • Donations for community works etc.

3. What are the functions of the Zila Parishad?

Answer: The functions of the Zila Parishad Eire :

  • It makes developmental plans at the district level.
  • With the help of Panchayat Samitis, it also regulates the money distribution among all the Gram Panchayats.

4. Write a brief note on the three levels of Panchayats. [V. Imp.]

Answer: The Panchayati Raj System is a process through which people participate in their own government. The Panchayati Raj System is the first tier or level of democratic government. It extends to two other levels. One is the Block level, which is called the Janpad Panchayat or the Panchayat Samiti. Above the Panchayat Samiti is the District Panchayat or the Zila Parishad.

5. Why do Gram Sabhas in some states from committees?  [Imp*]

Answer: In some states, Gram Sabhas from committees like construction and development committees. These committees include some members of the Gram Sabha and some from the Gram Panchayat who work together to carry out specific tasks.

6. Write a short note on the Gram Sabha.

Answer: The Gram Sabha is a meeting of all adults who live in the area covered by a Panchayat. This could be only one village or a few villages. In some states, a village meeting is held for each village. Anyone who is 18 years old or more and who has the right to vote is a member of the Gram Sabha.

Long Answer Type Questions

 1. Describe the composition of a Vintage Panchayat.  [V. Imp.]

Answer: A Village Panchayat is divided into wards. Each ward elects a representative who is known as the Ward Member, also called Panch. All the members of the Gram Sabha also elect a Sarpanch who is called Panchayat President. The Ward Panchs and the Sarpanch from the Gram Panchayat. The tenure of the Gram Panchayat is five years.

The Gram Panchayat and Gram Sabha have a common Secretary. He is a person whom the government appoints. Thus, he is not an elected person. The Secretary is responsible for calling the meeting of the Gram Sabha and Gram Panchayat. He also keeps records of the proceedings of the meeting.

2. Describe the Functions of the Gram Sabha.  [V. Imp.]

Answer: The Gram Sabha performs various tasks:

  • It keeps control of the Gram Panchayat. It makes the Gram Panchayat play its role and be responsible.
  • It is the place where all plans for the work of the Gram Panchayat are placed before the people.
  • The Gram Sabha prevents the Panchayat from doing wrong things which may include misusing money or favouring certain people.
  • It keeps an eye on the elected representatives and in making them responsible to the persons who elected them.

Class 6 Civics Chapter 5 NCERT Questions and Answers

Our team works hard to keep these contents useful and up to date. We hope these solutions will help you to get good marks in the exams. For a better understanding of this chapter, you should also read the NCERT book and other resources related to Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati Raj.

You cannot copy content of this page