NCERT Solutions for Class 6 Civics Chapter 6 Rural Administration

NCERT Solutions for Class 6 Social Science 6 Civics Chapter 6 Rural Administration contains the answers to the exercise questions. These solutions are easy and accurate that helps with the questions asked in the examinations. The Class 6 Civics Chapter 6 covers all the questions of the chapter in detail. These solutions are prepared by our subject experts in very easy language. All our Class 6 NCERT solutions are updated as per the latest CBSE Syllabus and Guidelines.

NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 6

Question 1: What is the work of the police?

Answer: The works of a police are:

  • Listen to the public complaints.
  • Maintenance of public safety
  • Investigation of the cases
  • Maintenance of law and order

Question 2: List two things that the work of a Patwari includes.

Answer: The works of a Patwari are:

  • Measuring land and keeping land records
  • Maintaining and updating the records of the village.

Question 3: What is the work of a tehsildar?

Answer: Works of a Tehsildar are:

  • Ensuring a proper collection of land revenue
  • Provides caste certificates to the students
  • Ensuring that land records are kept safely.
  • Supervising the works of Patwari.

Question 4: What issue is the poem trying to raise? Do you think this is an important issue? Why?

Answer: The poem is trying to raise the issue of gender discrimination against women. When women cannot inherit their father’s property, it always goes to the sons. It is a very important issue, because in the eyes of the constitution all are equal. Hence, they should be given equal rights over their parents’ property.

Question 5: In what ways are the work of the Panchayat, that you read about in the previous chapter and the work of the Patwari related to each other?

Answer: The difference between Panchayat and Patwari are:

  • Panchayat solve the land dispute but Patwari keeps the land records and land dispute record.
  • Panchayat imply the tax and revenue but Patwari organizes the collected revenue.

Question 6: Visit a police station and find out the work that the police have to do to prevent crime and maintain law and order in their area especially during festivals, public meetings etc.

Answer: To prevent crime and maintain law and order during festivals the police take the following steps:

  • Spread awareness among people in many ways.
  • Prepare for any emergency.
  • Enquire about the amount of crowd to be gathered in the local areas.
  • According to the crowd they prepare the setup of the police on duty.

Question 7: Who is in charge of all the police stations in a district? Find out.

Answer: SP (Superintendent of Police) is the in charge of the police stations in a district.

Question 8: How do women benefit under the new law?

Answer: Under the new law, sons, daughters and their mothers can get an equal share in the property. Thus, if a woman has any problem, she can always use her share instead of being dependent on others. This has brought about a sense of security in the minds of women.

Question 9: In your neighbourhood are there women who own property? How did they acquire it?

Answer: Yes, in our neighborhood there are so many women having own property, some have got it from their father while some have purchased by own.

Extra Questions

Very Short Answer Type Questions

1. What is called bund?
Answer: The boundary that separates one land from another is called ‘bund’,

2. What did Mohan notice one morning?
Answer: One morning Mohan noticed that Raghu had shifted the bund by a few feet.

3. How can you say that Raghu was an influential person in the village?

Answer: Raghu’s family-owned in many fields. His uncle was also the Sarpanch of the village.

 4. Where can one register the case?  [V. Imp.]
Answer: One can register a case in the police station which comes under his/her area or locality.

5. Why do you think the Station House Officer (SHO) did not want to entertain Mohan?
Answer: It was because Mohan was not an influential person but a small farmer.

6. What are the different names of the Patwari?
Answer: Lekhpal, Kanungo, Karamchari, Village Officer.

7. Mention one responsibility of the Tehsildar? [Imp.]
Answer: He supervises the work of the Patwaris and ensures that records are properly kept and land revenue is collected.

Short Answer Type Questions

1. What is the work of the revenue department of the government? {V. Imp.]

Answer: The revenue department of the government supervises the work of the Patwari. It ensures that records are properly kept and land revenue is collected. It also ensures that farmers can easily obtain a copy of their land records. It is the revenue department that makes the students obtain their caste certificates. It also resolves revenue disputes.

2. What would have the Patwari done to resolve the dispute between Mohan and Raghu?

Answer: The Patwari would have measured both Mohan’s and Raghu’s fields and compared them with the measurements on the map. If they did not match then it would be clear that the boundary of the fields has been changed.

Long Answer Type Questions

1. Enumerate various works of a Patwari. [V. Imp.]

Answer: A Patwari does various types of works:

  • He measures land keeps land records.
  • He is responsible for a group of villages.
  • He maintains and updates the records of the village.
  • He is responsible for organising the collection of land revenue from the farmers and providing information to the government about the crops grown in the area.

2. Write a brief note on the ‘Hindu Succession Amendment Act, 2005’. [V. Imp.]

Answer: Hindu Succession Amendment Act, 2005 brought females on the same level as males. Till recently, prior to the new law Hindu women did not get a share in the family’s agricultural land. After the death of the father his property was divided equally only among his sons. But now the situation has been changed. In the new law sons, daughters and their mothers can get an equal share in the land. The same law will apply to all states and union territories of the country. The new law will benefit a large number of women. Now they can enjoy their independent status with equal rights.

Class 6 Civics Chapter 6 NCERT Questions and Answers

Our team works hard to keep these contents useful and up to date. We hope these solutions will help you to get good marks in the exams. For a better understanding of this chapter, you should also read the NCERT book and other resources related to Class 6 Civics Chapter 6 Rural Administration.

You cannot copy content of this page