NCERT Solutions for Class 6 Civics Chapter 8 Rural Administration

NCERT Solutions for Class 6 Social Science 6 Civics Chapter 8 Rural Administration contains the answers to the exercise questions. These solutions are easy and accurate that helps with the questions asked in the examinations. The Class 6 Civics Chapter 8 covers all the questions of the chapter in detail. These solutions are prepared by our subject experts in very easy language. All our Class 6 NCERT solutions are updated as per the latest CBSE Syllabus and Guidelines.

NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 8

Question 1: You have probably noticed that people in Kalpattu are engaged in a variety of non-farm work. List five of these.

Answer: The various farm activities are listed below.

  • Teaching
  • Shopkeeping
  • Blacksmith
  • Making baskets, utensils
  • Trading

Question 2: List the different types of people you read about in Kalpattu who depend on farming. Who is the poorest among them and why?

Answer: Different types of people who depend on farming are:
(i) Large farmers
(ii) Small farmers
(iii) Landless farmers or agricultural labourers

Landless farmers are the poorest among them because they have no farms of their own. They get very low wages for working on the farms of other people. and landowners for the farming job. Moreover, when there is no work on farms, they have to find some low-income job outside like loading sand from the river or stone from the quarry nearby.

Question 3: Imagine you are a member of a fishing family and you are discussing whether to take a loan from the bank for an engine. What would you say?

Answer: If I were a member of fishing family I would have taken the loan from the bank for purchasing an engine that can improve my income. I would prefer bank for loan as it is a reliable source for loan and it will charge extra interest for the loan.

Question 4: Poor rural labourers like Thulasi often do not have access to good medical facilities, good schools, and other resources. You have read about inequality in the first unit of this text. The difference between her and Ramalingam is one of inequality. Do you think this is a fair situation? What do you think can be done? Discuss in class.

Answer: In our country like India our constitution says everybody is having the equality of getting the medical facility, good schools and other resources. The difference between her and Ramalingam is showing the inequality of getting the facilities. It is actually a duty of government to provide the basic facilities to all the people. Loan can be provided.

Question 5: What do you think the government can do to help farmers like Sekar when they get into debt? Discuss.

Answer: The government can help in the following ways:

  • The cultivation can be insured.
  • Free farming schools
  • Subsidy of fertilizers and pesticides
  • Low interest loans

Question 6: Compare the situation of Sekar and Ramalingam by filling out the following table:

 SekarRamalingam
Land cultivated  
Labour required  
Loan required  
Selling of harvest  
Other work done by them  

Answer:

 SekarRamalingam
Land cultivatedAbout 2 acresAbout 20 acres
Labour requiredNot requiredRequired in large numbers
Loan requiredYes for seeds and fertilizersYes for setting up for Rice mills  
Selling of harvestSell at low cost to the lenders  Sell at high cost to the traders  
Other work done by themWork as labours in Ramlingam Rice mills  Own Rice mills and several shops  

Extra Questions

Very Short Answer Type Questions

1. What is the main crop of Kalpattu village?
Answer: The main crop of Kalpattu village is paddy.

2. How is Ramalingam different from others according to Thulasi?
Answer: Unlike others, Ramalingam does not go looking for cheaper labour from other villages. Whenever there is work, he calls Thulasi.

3. What does Thulasi’s husband do when he finds no work on the farm?
Answer: In such situation he finds work outside either loading sand from the river or stone from the quarry nearby.

4. Why did Thulasi borrow from Ramalingam?
Answer: She did so for her daughter’s treatment.

5. How did she pay back the loan to Ramalingam.
Answer: She paid back her loan to Ramalingam by selling her cow.

6. Name some other activities which poor families in rural areas often do for the household apart from farming.  [V. Imp.]
Answer: Collecting firewood, getting water and grazing cattle.

7. Why do people migrate? [V. Imp.]
Answer: People migrate from rural to urban areas to find job.                           .

8. How much land does Sekar own?
Answer: Sekar owns two acres of land.

9. How does he pay back the loan to trader?
Answer: He pays back the loan to trader by selling his paddy to him at a lower price.

10. Why does Sekar need to earn some extra money?
Answer: Whatever he produces last only eight months. So, he needs to earn some extra money.

11. What work does Sekar do at Ramalingam’s rice mill?
Answer: He helps Ramalingam collect paddy from other farmers in the neighbouring villager.

12. Why do farmers like Sekar need to borrow money?
Answer: They need to borrow money to purchase basic things like seeds, fertilizers and pesticides.

13. Why do fishermen go far into the sea?
Answer: They go far into the sea to get a better catch.

14. During which period do fish breed?
Answer: They breed during the monsoon.

15. How do fishermen manage during the monsoon period?
Answer: During the monsoon period fishermen survive by borrowing from the trader.

Short Answer Type Questions

1. Describe different types of work that Sekar do for a living. [Imp.]

Answer: Sekar is a small farmer having only two acres of land. He grows paddy in his field with the help of his family members. He also works in Ramalingam’s rice milk. He helps him collect paddy from other farmers is the neighbouring villages. He also has a hybrid cow, whose milk he sells in the local milk cooperative.

2. List the three situations in which crops can be ruined.  [V. Imp.]

Answer: The three situations in which crops can be ruined are :

  • If the seeds are not of good quality.
  • If pests attack the crop.
  • If the monsoon does not bring enough rain.

3. Write a brief note on the lifestyle of the people of Chizami.

Answer: Chizami is a village in Phek district in Nagaland. The people of this village do terrace farming. They have their own individual fields. But, they also work collectively in each other’s fields. They form groups of six or eight and take an entire mountain side to clean the needs on it. Each group eats together once their work for the day is over.

Long Answer Type Questions

1. Write a short note on the lives of fishing families. [V. Imp.]

Answer: Fishing families usually live close to the sea. Their lives revolve around the sea and fish. One can find rows of catamarans and nets lying around their houses. Their day usually starts from 7 O’clock in the morning. This is the time when there is a lot of activity on the beach. After catching fish the fishermen return with their catamarans. Women then gather to buy and sell fish. They do not go to the sea for at least four months during the monsoon because this is when the fish breed.

During these months they survive by borrowing from the trader. And thus, they are forced to sell the fish to that trader later on.The lives of fisherfolk are full of risks. Whenever there is a storm, they have to suffer a lot. In 2004, the tsunami hit them badly. They were the worst sufferers.

2. What different activities are done by the people of Kalpattu village?

Answer: Kalpattu is coastal village in Tamil Nadu. As the village is surrounded by low hills, paddy is the main crop here. Most of the families earn a living through agriculture. Besides agriculture, people do many non-farm activities such as making baskets, utensils, pots, bricks, bullock carts, etc. The village has no dearth of service providers like blacksmiths, nurses, teachers, washermen, weavers, barbers, cycle repair mechanics and so on.

One can find here shopkeepers and traders too. There is a bazaar where a variety of small shops such as tea shops, grocery shops, a tailor, seed shop etc. can be found. There are some coconut groves around the village. A group of people earn their living by working in mango orchards. In the village, there are small farmers as well as big farmers. There are landless labourers too who work in other’s field.

3. Under which circumstances poor farmers find themselves unable to pay back their loans? What happens after that?

Answer: Poor farmers are bound to take loans for agriculture purpose. Sometimes they successfully pay back the loans but there are also moments when they fail to do that in time because of crop failure. This is a very tough time for them. For the family to survive, they have to borrow more money. Soon the loan becomes so large that no matter what they earn, they are unable to repay. This is when we can say they are caught in debt. Whenever this situation occurs, farmers become helpless. Their helplessness to repay the loan sometimes compel them to commit suicide.

Class 6 Civics Chapter 8 NCERT Questions and Answers

Our team works hard to keep these contents useful and up to date. We hope these solutions will help you to get good marks in the exams. For a better understanding of this chapter, you should also read the NCERT book and other resources related to Class 6 Civics Chapter 8 Rural Administration.

You cannot copy content of this page