NCERT Solutions for Class 6 Civics Chapter 9 Urban Livelihoods

NCERT Solutions for Class 6 Social Science 6 Civics Chapter 9 Urban Livelihoods contains the answers to the exercise questions. These solutions are easy and accurate that helps with the questions asked in the examinations. The Class 6 Civics Chapter 9 covers all the questions of the chapter in detail. These solutions are prepared by our subject experts in very easy language. All our Class 6 NCERT solutions are updated as per the latest CBSE Syllabus and Guidelines.

NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 9

Question 1: Read and discuss the following description of the living conditions of workers who come to the labour chowk. Most workers that we find at the labour chowk cannot afford permanent accommodation and so sleep on pavements near the chowk, or they pay ₹ 6 a night for a bed at a nearby night shelter run by the Municipal Corporation. To compensate for the lack of security, local tea and cigarette shops function as banks, moneylenders and safety lockers, all rolled into one. Most workers leave their tools at these shops for the night for safekeeping, and pass on any extra money to them. The shopkeepers keep the money safely and also offer loans to labourers in need.

Answer: The above paragraph describes the poor living conditions of the workers who come to the labour chowk.

  • They do not have access to the basic facilities like proper shelter, adequate food, water, etc.
  • In the absence of basic facilities, they may suffer from serious diseases.
  • Their financial condition does not allow them to afford good medical treatments.
  • Government should take the necessary steps to help these people improve their living condition.

Question 2: Complete the following table and discuss how their work is different:

NCERT Solutions for Class 6 Civics Chapter 9 Urban Livelihoods image 1

Question 3: In what ways is a permanent and regular job different from a casual job? Discuss.

Answer: Permanent job is different from casual job as

Permanent jobCasual job
Working hours are fixed.Working hours are not fixed.
Job is secured.Job is not secured.
They receive a regular and fixed salary.They do not get a fixed salary.
They get paid leaves.They do not get paid leaves.
They get extra benefits like medical facilities, pension scheme, etc.They do not get any extra benefits.
They earn good amounts.Their earn low income.

Question 4: What benefits does Sudha get along with her salary?

Answer: Apart from a regular salary every month, Sudha gets the following benefits.

(i) Savings for old age: A part of her salary is kept in a government fund on which she earns regular interest. She can utilise this money when she retires.

(ii) Paid holidays: She gets leave on Sundays and national holidays. She also gets some days as annual leave. She gets medical leave if she falls ill.

(iii) Medical facilities: Her company pays the medical expenses up to a certain amount for her and her family members.

Question 5: Fill in the following table to show the services provided by people in the markets which you visit frequently.

Name of the shop or officeNature of the service provided
1. Kurana MedicoseMedicines
2. Patanjali StoreKirana items & daily needs items
3. JMD storeConfectionary items
4. Roll-E RollsFast/Junk food Items

Answer:

Name of the shop or officeNature of the service provided
1. Kurana MedicoseMedicines
2. Patanjali StoreKirana items & daily needs items
3. JMD storeConfectionary items
4. Roll-E RollsFast/Junk food Items

Extra Questions

Very Short Answer Type Questions

1Name some activities which are carried out on the streets.
Answer: Vending, hair-cutting, shoe-repairing, flower-selling etc.

2What was found in a Survey of Ahmedabad city? 
Answer: In a survey of Ahmedabad city it was found that 12 percent of all the workers in the city were people working on the street.

3What types of things do vendors usually sell?
Answer: Vendors usually sell things that are often prepared at home by their families who purchase, clean, sort and make them ready to sell.

4. How was street vending looked upon till recently?
Answer: Street vending was till recently looked upon only as an obstruction to traffic and to people walking.

5.How is it looked upon now?
Answer: It is now looked upon as a general benefit and as a right of people to earn their livelihood.

6. Mention two features of business persons.
Answer: (i)They own their own shops or business.
(ii)They employ a number of workers as supervisors and helpers.

7. What is essential for the permanent shops?
Answer: They must have a licence to do business.

8. Define ‘labour chowk’.
Answer: 
Labour chowk is a place where daily wage labourers wait with their tools for people to come and hire them for work.

9.What is the normal working day in a garment factory?
Answer: In a garment factory a normal working day begins at 9 a.m. and finishes only by 10 p.m.

10. What is a Call Centre? [V. Imp.]
Answer: A Call Centre is a centralised office that deals with problems and questions that consumers / customers have regarding goods purchased and services like banking, ticket booking, etc.

11. Mention two features of permanent jobs.

Answer:

  • Men having permanent jobs get a regular salary with perks and other benefits eveiy month.
  • They can expect their job to continue for a long period of time.

Short Answer Type Questions

1. How do hawkers manage their work? [V. Imp.]

Answer: Hawkers work on their own. They organise their own work. They know how much to purchase, as well as where and how to set up their shops. Their shops are usually temporary structures. Sometimes just some boards or papers spread over discarded boxes or may be canvas sheet hung up on a few poles. They may also use their own carts or simply a plastic sheet spread on the pavement. They can be asked to dismantle their shops at any time by the police.

2. Mention some drawbacks of casual jobs. [V. Imp.]
Answer:

  • In casual jobs, workers are not expected to complain about their pay or working conditions. If they dare to do this, they are instantly asked to leave.
  • Casual jobs do not provide security protection if there is ill-treatment.
  • Casual workers are expected to do work for long hours.
  • Even if they don’t complain, they can be asked to leave when workload is less.

3. What works does Sudha do?

Answer: Sudha works as a Marketing Manager in a company which manufactures biscuits. The factoiy where the biscuits are made is outside the city. Sudha supervises the work of 50 salespersons who travel to different parts of the city. They get orders from shopkeepers and collect payments from them. She has divided the city into six regions and once a week she meets the salespersons of each region. She checks their progress report and discusses problems they face. She has to plan the sales in the entire city and often has to work late and travel to different places.

Long Answer Type Questions

1. What are various ways of earning livelihood in the urban areas? Discuss. [V. Imp.]

Answer: People in urban areas are engaged in a variety of activities in order to earn their living. Some are doing the work of a cobbler while some are barbers busy with their work. A number of people earn their livelihood by pulling rickshaw. Vendors are also seen here and there selling household articles. In urban areas showrooms of different items can be seen. These showrooms are run by businesspersons. These people employ a number of workers as supervisors and helpers for their showrooms. Several urban people are engaged in Factories where they work for long hours. They don’t have job security still they continue their work because they don’t have other option. But there are also people who do office work with full job security. They get regular salary and enjoy other benefits of job like savings for old age, holidays, medical facilities etc.

Working in Call Centres is a new form of employment in big cities. It has attracted a large number of young men and women. Thus, we see that with a growing population, job opportunities have also increased and people are availing these opportunities according to their talent and aptitude.

2. Write in brief on ‘Call Centres’.

Answer: Call Centres in big cities are providing new job opportunities to young and enthusiastic men and women. A Call Centre is a centralised office that deals with problems and questions that consumers/customers have regarding goods purchased and services like banking, ticket booking, etc. Call Centres are generally set up as large rooms with work stations that include a computer, a telephone set and supervisor’s stations.

India has become a major centre not only for Indian companies but also foreign companies. They set up Call Centres here as they can get people who can speak english and will work for lower wages.

Class 6 Civics Chapter 9 NCERT Questions and Answers

Our team works hard to keep these contents useful and up to date. We hope these solutions will help you to get good marks in the exams. For a better understanding of this chapter, you should also read the NCERT book and other resources related to Class 6 Civics Chapter 9 Urban Livelihoods.

You cannot copy content of this page