NCERT Solutions for Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System

NCERT Solutions for Class 6 Social Science 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System contains the answers to the exercise questions. These solutions are easy and accurate that helps with the questions asked in the examinations. The Class 6 Geography Chapter 1 covers all the questions of the chapter in detail. These solutions are prepared by our subject experts in very easy language. All our Class 6 NCERT solutions are updated as per the latest CBSE Syllabus and Guidelines.

NCERT Solutions for Class 6 Social Science Geography Chapter 1

Question 1: Answer the following questions briefly.
(a) How does a planet differ from a star?
(b) What is meant by the ‘Solar System’?
(c) Name all the planets according to their distance from the sun.
(d) Why is the Earth called a unique planet?
(e) Why do we see only one side of the moon always?
(f) What is the Universe?

Answer: (a) Difference between star and planet:

PlanetStar
1. They are celestial bodies that do not have their own light. They reflect the light from the sun.1. They are celestial bodies that have their own light and heat.
2. They are usually smaller than the stars.2. They are very big in size.
3. There are eight planets in our solar system.3. There are uncountable starts in our galaxy.
Example: Earth, Mercury, Mars, etc.Example: Sun

(b) The sun, eight planets, satellites and some other celestial bodies known as steroids and meteoroids form the solar system.

(c) In order of their distance from the sun, the eight planets are: Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune.

(d) The earth is neither too hot nor too cold. It has water and air, which are very essential for our survival. The air has life-supporting gases like oxygen. Because of these reasons, the earth is a unique planet in the solar system.

(e) The moon moves around the earth in about 27 days. It takes exactly the same time to complete one spin. As a result, only one side of the moon is visible to us on the earth.

(f) Universe is the collection of millions of galaxies.

Question 2: Tick the correct answer.

(a) The planet known as the “Earth’s Twin” is
(i) Jupiter
(ii) Saturn
(iii) Venus

(b) Which is the third nearest planet to the sun?
(i) Venus
(ii) Earth
(iii) Mercury

(c) All the planets move around the sun in a
(i) Circular path
(ii) Rectangular path
(iii) Elongated path

(d) The Pole Star indicates the direction to the
(i) South
(ii) North
(iii) East

(e) Asteroids are found between the orbits of
(i) Saturn and Jupiter
(ii) Mars and Jupiter
(iii) The Earth and Mars

Answer: (a) (iii) Venus
(b) (ii) Earth
(c) (iii) Elongated path
(d) (ii) North
(e) (ii) Mars and Jupiter

Question 3: Fill in the blanks.

(a) A group of _________ forming various patterns is called a _________

(b) A huge system of stars is called _________

(c) ________ is the closest celestial body to our earth.

(d) _______ is the third nearest planet to the sun.

(e) Planets do not have their own _______ and _________

Answer: (a) A group of stars forming various patterns is called a constellation.

(b) A huge system of stars is called a galaxy.

(c) Moon is the closest celestial body to our earth.

(d) Earth is the third nearest planet to the sun.

(e) Planets do not have their own heat and light.

Extra Questions

Very Short Answer Type Questions

1. Name two celestial bodies visible only in the night sky.
Answer: The moon and the stars are celestial bodies visible in the night sky.

2. Why do we not feel the heat and light of the stars, even though they are so big and hot?
Answer: We do not feel the heat and light of the stars since they are very far away.

3. From which Greek word is the word ‘planet’ derived?
Answer: The word ‘planet’ is derived from the Greek word ‘Planetai’.

4. What does the solar family consist of? [V. Imp.]
Answer:  The solar family consists of the sun, planets, their satellites, and asteroids and meteoroids.

5. What is the shape of the orbits in which planets revolve around the sun?
Answer: The orbits of planets are elliptical (Le. elongated) in shape.

6. Which planet is called “Earth’s twin” and why?
Answer: Venus is called “Earth’s twin” because it is similar to Earth in its shape and size.

7. What is “Geoid”?
Answer: A sphere with its ends flattened at poles (just like earth) is called the geoid.

8. Why is earth called “blue planet”? [V. Imp.]
Answer: Earth appears blue from when seen from the outer space since it has over 2/3rd water. So it is called the blue planet.

9. How much time does the moon take to revolve once around the earth?
Answer: The moon takes approximately 27 days to revolve once around the earth.

10. What is the difference between the moon and INSAT? [V. Imp.]
Answer: The moon is a natural satellite of the earth while INSAT is an artificial satellite.

11. What are asteroids?
Answer: Asteroids are the numerous tiny celestial bodies which revolve around the sun and are mainly found between the orbits of Mars and Jupiter.

12. What is a meteoroid?
Answer: Small pieces of rocks which move around the sun are called meteoroids.

Short Answer Type Questions

1. Name the two extreme shapes of the moon. When and at what intervals do they occur?

Answer: The moon is seen in its two extreme shapes on the Full Moon night arid the New Moon night. The Full Moon. The Full Moon means the moon in its full circular shape. The New Moon. The New Moon means the moon that can not be a seer. The New Moon occurs on the fifteenth day and the Full Moon occurs on the last day of the Hindi calendar month.

2. What is the Pole Star? How can the Saptarishi be used to locate it?  [Imp.]

Answer: The Pole Star is the star that is known to retain its position in the sky always. We can locate the position of the Pole Star with the help of the constellation Saptarishi. If an imaginary line is drawn joining the “pointer stars” of the Saptarishi and extended further, it will point to the Pole Star.

NCERT Solutions for Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System image 1

In the above figure shown, 1 and 2 represent the “pointer stars”. The Pole Star and the pointer stars lie on the same line.

3. Write a short note on the two planets nearest to the sun.

Answer: Mercury: It is the nearest planet to the sun. It takes just about 88 earth days to revolve once around the sun. It is extremely hot since it is close to the sun. It is also the smallest planet.

Venus: It is the second closest planet to the sun. It is similar to earth in shape and size. It is called “Earth’s twin”.

4. How does earth support life?   [V. Imp.]

Answer: The earth has conditions that support life. It is neither too hot nor too cold. It has both water and air, which are both indispensable for life. Presence of oxygen in the air in an appropriate proportion supports life. These factors make the earth a unique planet.

Long Answer Type Questions

1. Write short notes on the following:
(a) The sun
(b) The moon
(c) Galaxy.  [V. Imp.]

Answer:
(a) The sun is considered the “head” of the solar system. It is a star, although it is smaller and less bright than most other stars. It is a huge celestial body made up of extremely hot gases. It provides heat and light for the whole of the solar system. Life on earth depends on many factors, and the sunlight is one of them. The sun is about 150 million kilometers away from the earth.

(b) The moon is the only natural satellite of our planet earth. Its diameter is just about a quarter of the earth’s diameter. It is comparatively closer (3,84,400 kilometers away) to earth than all other celestial bodies. It does not support life. It revolves around the earth and rotates about its own axis in about the same time, due to which only one side of the moon is visible to us.

(c) Galaxy is a term that refers to billions of stars, clouds of dust and gases, and other celestial bodies considered as a single unit. The only bigger unit in the universe, galaxies make up the universe. The galaxy we live in is called the Milky Way.

Class 6 Geography Chapter 1 NCERT Questions and Answers

Our team works hard to keep these contents useful and up to date. We hope these solutions will help you to get good marks in the exams. For a better understanding of this chapter, you should also read the NCERT book and other resources related to Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System.

You cannot copy content of this page