NCERT Solutions for Class 6 Geography Chapter 2 Globe Latitudes and Longitudes

NCERT Solutions for Class 6 Social Science 6 Geography Chapter 2 Globe Latitudes and Longitudes contains the answers to the exercise questions. These solutions are easy and accurate that helps with the questions asked in the examinations. The Class 6 Geography Chapter 2 covers all the questions of the chapter in detail. These solutions are prepared by our subject experts in very easy language. All our Class 6 NCERT solutions are updated as per the latest CBSE Syllabus and Guidelines.

NCERT Solutions for Class 6 Social Science Geography Chapter 2

Question 1: Answer the following questions briefly.
(a) What is the true shape of the earth?
(b) What is a globe?
(c) What is the latitudinal value of the Tropic of Cancer?
(d) What are the three heat zones of the Earth?
(e) What are parallels of latitude and meridians of longitude?
(f) Why does the torrid zone receive maximum amount of heat?
(g) Why is it 5.30 p.m. in India and 12.00 noon in London?

Answer: (a) The Earth is not a sphere. It is slightly flattened at the North and the South Poles and bulge in the middle.

(b) Globe is the true model of the Earth.

(c) Latitudinal value of Tropic of cancer is 23½ ° N.

(d) The three heat zones are:

  • Torrid Zone
  • Temperate Zone
  • Frigid Zone

(e) Parallels of Latitude: These are all the imaginary parallel circles from the equator to the poles.

Meridian of Longitude: These are the imaginary semi-circle lines running from the North Pole to the South Pole.

(f) The torrid zone lies between the Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn. The sun is exactly over the head once a year, on all the latitudes between these two tropics. The sun rays falling exactly overhead gives out more heat than slanting sun rays. Therefore, the torrid zone receives the maximum amount of heat.

(g) India is located east of Greenwich at 82°30’E. It is 5 hours and 30 minutes ahead of GMT. So, it will be 5:30 p.m. in India, when it is 12:00 noon in London.

Question 2: Tick the correct answer.

(a) The value of the prime meridian is
(i) 90 °
(ii) 0°
(iii) 60°

Answer: (a) (ii) 0°

(b) The frigid zone lies near
(i) the Poles
(ii) the Equator
(iii) the Tropic of Cancer

Answer: (i) The poles

(c) The total number of longitudes are
(i) 360
(ii) 180
(iii) 90

Answer: (ii) 180

(d) The Antarctic Circle is located in
(i) the Northern hemisphere
(ii) the Southern hemisphere
(iii) the Eastern hemisphere

Answer: (ii) the southern hemisphere

(e) Grid is a network of
(i) parallels of latitudes and meridians of longitudes
(ii) the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn
(iii) the North Pole and the South Pole

Answer: (i) parallels of latitudes and meridians of longitudes

Question 3: Fill in the blanks.

(a) The Tropic of Capricorn is located at ______

(b) The Standard Meridian of India is ________

(c) The 0° Meridian is also known as _______

(d) The distance between the longitudes decreases towards ______

(e) The Arctic Circle is located in the _______ hemisphere.

Answer: (a) The Tropic of Capricorn is located at 23½° N.

(b) The Standard Meridian of India is 82°30′ E Longitude.

(c) The 0° Meridian is also known as Prime Meridian.

(d) The distance between the longitudes decreases towards poles.

(e) The Arctic Circle is located in the northern hemisphere.

Extra Questions

Very Short Answer Type Questions

1. What is the globe?

Answer: Globe is a true model of the earth. It shows the earth in a small form.

2. What are the advantages of the globe? [V. Imp.]

Answer: The globe is small in shape, is convenient to carry and use, and depicts all features of the earth.

3. What are the two types of lines needed to locate any point on the earth’s surface?

Answer: Latitudes and longitudes are required to locate any point on the earth’s surface.

4. Define latitude.

Answer: One of the imaginary circles parallel to the Equator is called latitude.

5. Define longitude.

Answer: One of the imaginary circles parallel to the Prime Meridian is called longitude.

6. Which place is used as a standard for a time all over the world?

Answer: Greenwich in Britain is used as a standard for a time all over the world.

7. Geographically, what is the time difference between Dwarka in Gujarat and Dibrugarh in Assam? [Imp]

Answer: The time difference between Dwarka and Dibrugarh is of 1 hour 45 minutes.

8. A particular city lies in the time zone-2. What does this mean?

Answer: This means that the city’s local time is 2 hours behind Greenwich.

9. What does the time ‘12 noon’ signify at any place?

Answer: ‘12 noon’ refers to the time when the sun is at the highest point in the sky.

10. Which heat zone does the equator lie in?

Answer: The equator lies in the Torrid Zone.

Short Answer Type Questions

1. A cricket match begins at 10.30 am on January 10 in New Zealand (time zone of +12). TeU. the time in Greenwich when it is shown live on TV there.

Answer: New Zealand lies in time zone +12, Le. it is 12 hours ahead of Greenwich, or Greenwich is 12 hours behind New Zealand. So when it is 10.30 am on January 10 in New Zealand, it is 10.30 pm on January 9. So the cricket match will be telecast from 10.30 pm on Jan 9 in Greenwich.

2. Why do we have the concept of time zone? [V. Imp.]

Answer: The sun does not shine with the same intensity over all parts of the world at a particular time. If it is overhead at one place (midday), then it does not shine at all (midnight) at the place directly opposite to that place on the earth. So if we have the same time, then 12 noon will mean midday at one place, and midnight at another. To avoid such an awkward system, we have the system of time zones, so that everywhere a particular time means the same stage of the day.

3. Write a short note on Heat Zones. [Imp.]

Answer: Heat zones are the different zones of the earth, where the sun’s rays fall differently, thus causing different climate patterns. These zones are called the Torrid Zone, the two Temperate Zones, and the two Frigid Zones. The Torrid Zone is very hot since the sun shines overhead here. The Temperate Zones maintain a moderate climate, and the Frigid Zones are extremely cold.

4. How do latitudes and longitudes help in locating a point? Why is only one of them insufficient in doing this? [V. Imp.]

Answer: Latitudes and longitudes form a grid. Two different points may lie on the same latitude or the same longitude. But there exists only one point where latitude and longitude intersect. So a point can be identified with the help of the latitude and longitude on which it lies.

Class 6 Geography Chapter 2 NCERT Questions and Answers

Our team works hard to keep these contents useful and up to date. We hope these solutions will help you to get good marks in the exams. For a better understanding of this chapter, you should also read the NCERT book and other resources related to Class 6 Geography Chapter 2 Globe Latitudes and Longitudes.

You cannot copy content of this page