NCERT Solutions for Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth

NCERT Solutions for Class 6 Social Science 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth contains the answers to the exercise questions. These solutions are easy and accurate that helps with the questions asked in the examinations. The Class 6 Geography Chapter 6 covers all the questions of the chapter in detail. These solutions are prepared by our subject experts in very easy language. All our Class 6 NCERT solutions are updated as per the latest CBSE Syllabus and Guidelines.

NCERT Solutions for Class 6 Social Science Geography Chapter 6

Question 1: Answer the following questions briefly.
(a) What are the major landforms?
(b) What is the difference between a mountain and a plateau?
(c) What are the different types of mountains?
(d) How are mountains useful to man?
(e) How are plains formed?
(f) Why are the river plains thickly populated?
(g) Why are mountains thinly populated?

Answer: (a) The major landforms are

  • Mountains
  • Plateaus
  • Plains

(b)

MountainPlateau
1. A mountain is any natural elevation of the earth surface.1. A plateau is an elevated flat land.
2. It is higher than the surrounding area.2. It is a flat-topped land that stands above the surrounding area.
3. Mountains are rich in forests.3. Plateaus are rich in mineral deposits.

(c) The different types of mountains are
(i) Fold Mountains
(ii) Block Mountains
(iii) Volcanic Mountains

(d) Mountains are very useful to man in the following ways:

  • The mountains are a storehouse of water. Many rivers have their source in the glaciers in the mountains.
  • Mountains have a rich variety of flora and fauna.
  • Mountains provide an idyllic site for tourists.
  • Several sports like paragliding, hang gliding, river rafting and skiing are popular in the mountains.
  • The forests provide fuel, fodder, shelter and other products like gum, raisins, etc.

(e) Plains are formed by rivers and their tributaries. The rivers flow down the slopes of mountains and erode them. They can’t forward the eroded material. Then they deposit their load consisting of stones, sand and silt along their courses and in their valleys. It is from these deposits that plains are formed.

(f) River plains are thickly populated due to the following reasons:

  • In the plains, more flat land is available for building houses.
  • Construction of transport network is easy in these regions.
  • Due to the fertile soils, the land is highly productive for cultivation.

(g) Mountains are thinly populated due to the following reasons:

  • The climate is harsh at the mountains.
  • Since the slopes are steep, less land is available for farming.
  • It is not easy to construct houses, roads and buildings in the high mountain regions.

Question 2: Tick the correct answer.

(a) The mountains differ from the hills in terms of
(i) elevation
(ii) slope
(iii) aspect

Answer: (i) elevation

(b) Glaciers are found in
(i) the mountains
(ii) the plains
(iii) the plateaus

Answer: (i) the mountains

(c) The Deccan Plateau is located in
(i) Kenya |
(ii) Australia
(iii) India

Answer: (iii) India

(d) The river Yangtze flows in
(i) South America
(ii) Australia
(iii) China

Answer: (iii) China

(e) An important mountain range of Europe is
(i) the Andes
(ii) the Alps
(iii) the Rockies

Answer: (ii) the Alps

Question 3: Fill in the blanks.

1. A ________ is an unbroken flat or a low-level land.

2. The Himalayas and the Alps are examples of ________ types of mountains.

3. _______ areas are rich in mineral deposits.

4. The ____________ is a line of mountains.

5. The _______ areas are most productive for farming.

Answer: 1. A Plain is an unbroken flat or a low-level land.

2. The Himalayas and the Alps are examples of fold types of mountains.

3. Plateau areas are rich in mineral deposits.

4. The Range is a line of mountains.

5. The plain areas are most productive for farming.

Extra Questions

Very Short Answer Type Questions

1. What is internal process? [V. Imp.]
Answer: It is a type of continuous movement within the earth that lead to the upliftment and sinking of the earth’s surface at several places.

2. What is external process?
Answer: It is the continuous wearing down and rebuilding of the land surface.

3. What is called, erosion?
Answer: The wearing away of the earth’s surface is called erosion.

4. What happens when you go higher?
Answer: The Climate becomes colder.

5. Give examples of young fold mountains.
Answer: The Himalayan Mountains and the Alps.

6. What are the features of young fold mountains? [V. Imp.]

Answer: They have rugged relief and high conical peaks.

7. What is special with Mauna Kea (Hawaii) in the Pacific Ocean?
Answer: It is higher than Mt. Everest being 10,205 metres high.

8. Give an example of block mountains.
Answer: The Rhine valley and the Vosges mountain in Europe.

9. Give examples of Volcanic mountains.
Answer: Mt. Kilimanjaro in Africa and Mt. Fujiyama in Japan.

10. Name the plateau which is famous for gold and diamond mining.
Answer: The African plateau.

11. Name some plains of India.
Answer: The Ganga-Brahmaputra plains and the Indo-Gangetic plains.

12. Write some natural calamities.  [V. Imp.]
Answer: Earthquakes, floods, cyclone, drought, etc.

Short Answer Type Questions

1. Write a few features of mountains.

Answer:

  • Mountains are natural elevations of the earth’s surface.
  • They are higher than the surrounding area.
  • Some of them are even higher than the clouds.
  • The climate of mountains is harsh, which makes them less suitable for human habitation.
  • Mountains have steep slopes. Hence, farming is quite difficult here.

2. What are block mountains?

Answer: Block mountains are created when large areas are broken and displaced vertically. The uplifted blocks are known as horsts and the lowered blocks are known as graben. Examples: The Rhine valley and the Vosges mountain in Europe.

3. How are plateaus useful for man?

Answer: Plateaus are very useful for man because they have rich mineral deposits. Many of the mining areas in the world are located in the plateau regions. For example, the African plateau is famous for gold and diamond mining. The Chhotanagpur plateau in India has huge reserves of iron, coal and manganese. In the plateau regions, one can find several waterfalls. Many plateaus have scenic spots which attract tourist on large scale.

4. What are the features of plateaus? [Imp.]
Answer:

  • Plateaus are elevated flat lands. It is a flat topped table land standing above the surrounding area.
  • Plateaus have one or more sides with steep slopes.
  • Their height often varies from few hundred metres to several thousand metres.
  • Plateaus may be young or old. The Deccan plateau in India is one of the oldest plateaus.
  • The Tibet plateau is the highest plateau in the world.
  • Plateaus are storehouse of minerals like gold, diamond, iron, coal, etc.

5. What are the features of plains? [V. Imp.]

Answer:

  • Plains are vast stretches of flat land.
  • Some plains are extremely level. Others may be slightly rolling and undulating.
  • Plains are usually fertile regions. They are suitable for cultivation.
  • They are usually thickly populated regions.
  • It is easy to build houses, roads etc. in plains.

Long Answer Type Questions

1. What are the major landforms? Write about them in brief. [V. Imp.]

Answer: The major landforms are mountains, plateaus and plains.

Mountains: They are natural elevation of the earth surface. They are higher than the surrounding area. Some mountains are veiy high. They are even higher than the clouds. Some mountains have permanently frozen rivers of ice known as glaciers. Mountains are generally thinly populated regions because the climate is harsh there. Farming is also not easily possible there. But mountains provide us water. They have a rich variety of flora and fauna.

Plateaus: They are usually flat-topped table land and are higher than the surrounding area. Plateaus may be young or old. The Deccan plateau in India is one of the oldest plateaus. Plateaus are very useful for mankind. They have rich deposits of minerals such as diamond, gold, iron, manganese etc. Several water falls can be found in the plateau regions.

Plains: They are vast stretches of flat land. They are mostly formed by rivers and their tributaries. Plains are usually fertile lands. Hence, thick population is found there. Construction of transport network is easy. Cultivation is also easy. Plains also provide level land for the construction of houses or buildings. In India, the Indo-Gangetic plains are the regions where one can find great concentration of population.

2. How many types of mountains are there?

Answer: Mountains are of three types— Fold Mountains, Block Mountains and Volcanic Mountains.

Fold Mountains: The Himalayan Mountains and the Alps are young fold ‘mountains. They have rugged relief and high conical peaks. The Aravali range is India is one of the oldest fold mountain systems in the world. The Appalachians in the North America and the Ural mountains in Russia are vaiy old fold mountains.

Block Mountains: These are created when large areas are broken and displaced vertically. The Uplifted blocks are known as horsts and the lowered blocks are called graben. The Rhine valley and the Vosges mountains in Europe are examples of such mountain systems.

Volcanic Mountains: They are formed by volcanic activity. Mt. Kilimanjaro in Africa and Mt. Fujiyama in Japan are examples of such mountains.

Class 6 Geography Chapter 6 NCERT Questions and Answers

Our team works hard to keep these contents useful and up to date. We hope these solutions will help you to get good marks in the exams. For a better understanding of this chapter, you should also read the NCERT book and other resources related to Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth.

You cannot copy content of this page