NCERT Solutions for Class 6 Geography Chapter 7 Our Country India

NCERT Solutions for Class 6 Social Science 6 Geography Chapter 7 Our Country India contains the answers to the exercise questions. These solutions are easy and accurate that helps with the questions asked in the examinations. The Class 6 Geography Chapter 7 covers all the questions of the chapter in detail. These solutions are prepared by our subject experts in very easy language. All our Class 6 NCERT solutions are updated as per the latest CBSE Syllabus and Guidelines.

NCERT Solutions for Class 6 Social Science Geography Chapter 7

Question 1: Answer the following questions briefly.

(a) Name the major physical divisions of India.

(b) India shares its land boundaries with seven countries. Name them.

(c) Which two major rivers fall into the Arabian Sea?

(d) Name the delta formed by the Ganga and the Brahmaputra.

(e) How many States and Union Territories are there in India? Which states have a common capital?

(f) Why do a large number of people live in the Northern plains?

(g) Why is Lakshadweep known as a coral island?

Answer: (a) The major physical divisions of India are:

  1. Mountains
  2. Plateaus
  3. Plains
  4. Coasts
  5. Islands

(b) India shares its land boundaries with seven countries. Name them. The countries which India shares its boundaries are:

  1. Palcistan
  2. Afganistan
  3. Nepal
  4. Bhutan
  5. China
  6. Myanmar
  7. Bangladesh

(c) The two rivers that fall into the Arabian Sea are Narmada and Tapi.

(d) The delta formed by the Ganga and the Brahmaputra is Sunderban Delta. It is the World’s largest delta.

(e) Number of states in India: 28
Number of Union territories: 8
Haryana and Punjab have a common capital i.e. Chandigarh.

(f) Large number of people live in the Northern plains as the land is very fertile.

Or

The Northern Plains are formed by the alluvial deposits laid down by the rivers such as the Indus, the Ganga, the Brahmaputra and their tributaries. These river plains provide fertile land for cultivation. That is why a large number of people live in the Northern Plains.

(g) Lakshadweep Islands have been formed from corals, that is, the skeletons of tiny marine animals called Polyps. Hence, Lakshadweep Islands are known as coral islands.

or

Lakshadweep is known as Coral island as this Island is made of corals. Corals are skeletons of tiny marine animals called Polyps. When the living polyps die, their skeletons are left. Other polyps grow on top of the hard skeleton which grows higher and higher, thus forming the coral islands.

Question 2: Tick the correct answers.

(a) The southernmost Himalayas are known as
(i) Shiwaliks
(ii) Himadri
(iii) Himachal

Answer: (i) Shiwaliks

(b) Sahyadris is also known as
(i) Aravali
(ii) Western Ghats
(iii) Himadri

Answer: (ii) Western Ghats

(c) The Palk Strait lies between the countries
(i) Sri Lanka and Maldives
(ii) India and Sri Lanka
(iii) India and Maldives

Answer: (ii) India and Sri Lanka

(d) The Indian islands in the Arabian Sea are known as
(i) Andaman and Nicobar Islands
(ii) Lakshadweep Islands
(iii) Maldives

Answer: (ii) Lakshadweep Islands

(e) The oldest mountain range in India is the
(i) Aravali hills
(ii) Western ghats
(iii) Himalayas

Answer: (i) Aravali hills

Question 3: Fill in the blanks.

(a) India has an area of about ________

(b) The Greater Himalayas are also known as _________

(c) The largest state in India in terms of area is ________

(d) The river Narmada falls into the ________ Sea.

(e) The latitude that runs almost halfway through India is _________

Answer: (a) India has an area of about 3.28 million sq. km.

(b) The Greater Himalayas are also known as Himadri.

(c) The largest state in India in terms of area is Rajasthan.

(d) The river Narmada falls into the Arabian Sea.

(e) The latitude that runs almost halfway through India is Tropic of Cancer.

Extra Questions

Very Short Answer Type Questions

1. What is the north-south extent of India?
Answer: The north-south extent from Kashmir to Kanyakumari is about 3,200 km.

2. What is the east-west extent of India?
Answer: The east-west extent from Arunachal Pradesh to Kuchchh is about 2,900 km.

3. How does the local time change?   [V. Imp.]
Answer: The local time changes by four minutes for every one degree of longitude,

4. What is the difference between the time of sunrise in Arunachal Pradesh and Gujarat?
Answer: The difference between the time of sunrise in Arunachal Pradesh and Gujarat is two hours.

5. On what basis have the states been formed?
Answer: The states have been formed on the basis of languages,

6. What does Himalayas mean?
Answer: Himalaya means the abode of snow.

7. Where are the world’s highest peaks located? [Imp.]
Answer: The world’s highest peaks are located in the Great Himalayas or Himadri.

8. What is a peninsula?
Answer: A peninsula is a piece of land surrounded by water on all the three sides,

9. Define the term desert.
Answer: A desert is a dry, hot and sandy stretch of land with very little vegetation,

10. Name the two important hill ranges that lie in the peninsula plateau
Answer: The Vindhyas and the Satpuras.

11. What is called the mouth of the river?
Answer: The point where rivers enter the sea is called the mouth of the river,

12. What are called polyps?
Answer: Polyps are very small marine animals.

13. What is the difference between the western coastal plains and the eastern coastal plains? [V. Imp.]
Answer: The Western coastal plains are very narrow while the eastern coastal plains are much broader.

14. Name the rivers which fall into the Bay of Bengal?
Answer: Mahanadi, Godavari, Krishana and Kaveri.

Short Answer Type Questions

1. Mention the political and administrative divisions of India. [V. Imp.]

Answer: India is a vast country. Hence, for administrative purposes, it is divided into 28 states and 7 Union Territories. Delhi is the capital of India. The formation of states has been made on the basis of languages. Rajasthan is the largest state while Goa is the smallest state in terms of area. These states have been further divided into districts.

2. Write a short note on the coastal plains of India.

Answer: The coastal plains lie to the West of the Western Ghats and the East of the Eastern Ghats. The Western coastal plains are narrow while the eastern coastal plains are much broader. There are several fast-flowing rivers such as Mahanadi, Godavari, Krishna and Kaveri. These rivers have formed fertile deltas at their mouth.

3. Write a short note on the two groups of islands of India.

Answer: The two groups of islands are—Lakshadweep Islands and Andaman and Nicobar islands. Lakshadweep islands are located in the Arabian Sea. These are coral islands located off the coast of Kerala. The Andaman and Nicobar islands are located in the Bay of Bengal.

4. How are coral islands formed? [V. Imp.]

Answer: Corals are skeletons of very small marine animals called polyps. When the living polyps die, their skeletons are left. Other polyps grow on top of the hard skeleton which grows higher and higher, thus forming the coral islands.

5. What do you know about the boundaries of India? Explain in brief. [V. Imp.]

Answer: Our country has a vast geographical expanse. In the north, it is bound by the lofty Himalayas. In the west, lies the Arabian Sea, in the east it is bound by the Bay of Bengal and in the south lies the Indian’ Ocean.

6. Describe the geographical extent of India. [V. Imp.]

Answer: India has an area of about 3.28 million sq. Km. The north-south extent from Kashmir to Kanyakumari is about 3,200 km. And the east-west extent from Arunachal Pradesh to Kuchchh is about 2,900 km. The lofty mountains, the Great Indian Desert, the Northern Plains, the uneven plateau surface and the coasts and islands present a diversity of landforms.

7. Describe the locational extent of India. [Imp.]

Answer: India is located in the northern hemisphere. The Tropic of Cancer (23° 30′ N) passes almost halfway through the country. From south to north, mainland of India extends between 8° 4′ N and 37° 6′ N latitudes. From west to east, India extends between 68° 7′ E and 97° 25′ E longitudes. If we divide the world into eastern and western hemisphere, India will belong to eastern hemisphere.

8. Describe the effect of east-west extent of India on time.

Answer: The west to eats extent leads to difference in local time from meridian to meridian. The local time changes by four minutes for every one degree of longitude. The sun rises two hours earlier in the east, Le. Arunachal Pradesh than in the west, ie. (Gujarat). The local time of longitude of 82° 30′ E has been taken as the Indian Standard Time. This longitude is also known as the Standard Meridian of India. Its time is taken as the standard throughout the country.

Long Answer Type Questions

1. Describe the major physical division of India.  [V. Imp.]

Answer: India has a diverse physical feature, such as mountains, plateaus, plains, coasts and islands.

The Himalayas: The Himalayas stand sentinels in the north. The Himalayas mountains are divided into three main parallel ranges. The northernmost is the Great Himalaya or Himadri. The world’s highest peaks are located in this range. Middle Himalayas or Himachal lies to the south of Himadri. The Shiwalik is the southernmost range.

The Northern Indian Plains: They lie to the south of the Himalayas. They are usually level and flat. These are fertile regions and are suitable for cultivation. Thick population is found here.

The Great Indian Desert: It lies to the western part of the country. It is a sandy stretch of land. Rainfall is very poor, hence very little vegetation is found here.

The Peninsular Plateau: It is triangular in shape. It lies to the south of the northern plains. Its relief is highly uneven. Numerous hill ranges and valleys are found here. Aravali hills lie to the north-west side. The Vindhyas and the Satpuras are other important ranges. The Narmada and Tapi flow through these ranges. These west-flowing rivers fall into the Arabian Sea. On the west of the plateau lie the Western Ghats also known as Sahyadris. On the east lie the Eastern Ghats. This plateau is rich in minerals like coal and iron ore.

Coastal Plains: They lie to the West of the Western Ghats and East of the Eastern Ghats. The rivers Mahanadi, Godavari, Krishna, and Kaveri (all east flowing rivers) fall into the Bay of Bengal. They have formed fertile deltas at their mouth.  <

Islands: Two groups of islands are an integral part of the country. Lakshadweep islands are located in the Arabian Sea while Andaman and Nicobar islands lie to the South-east of the Indian mainland in the Bay of Bengal.

Class 6 Geography Chapter 7 NCERT Questions and Answers

Our team works hard to keep these contents useful and up to date. We hope these solutions will help you to get good marks in the exams. For a better understanding of this chapter, you should also read the NCERT book and other resources related to Class 6 Geography Chapter 7 Our Country India.

You cannot copy content of this page