NCERT Solutions for Class 6 History Chapter 11 Buildings, Paintings and Books

NCERT Solutions for Class 6 Social Science History Chapter 11 Buildings, Paintings and Books contains the answers to the exercise questions. These solutions are easy and accurate that helps with the questions asked in the examinations. The Class 6 History Chapter 11 solution covers all the questions of the chapter in detail. These solutions are prepared by our subject experts in very easy language. All our Class 6 NCERT solutions are updated as per the latest CBSE Syllabus and Guidelines.

NCERT Solutions for Class 6 Social Science History Chapter 11

Question 1: Match the Following

StupaPlace where the image of the deity is installed
ShikharaMound
MandapaCircular path around the stupa
GarbhagrihaPlace in temple where people could assemble
Pradakshina PathaTower

Answer:

StupaMound
ShikharaTower
MandapaPlace in temple where people could assemble
GarbhagrihaPlace where the image of the deity is installed
Pradakshina PathaCircular path around the stupa

Question 2: Fill in the blanks:

(a) _______________ was a great astronomer.

(b) Stories about gods and goddesses are found in the _____________.

(c) ____________ is recognized as the author of the Sanskrit Ramayana.

(d) ____________ and _____________are two Tamil epics.

Answer: (a) Aryabhatta 
(b) Puranas.
(c) Valmiki 
(d) Silappadikaram and Manimekalai

3. Make a list of the chapters in which you find mention of metal working. What are the metals objects mentioned or shown in those chapters?

Answer: The names of the chapters and metals mentioned in them are as follows:

Name of chapterName of metal(s)
Chapter 3 – In the Earliest CitiesCopper – used to make tools and weapons. Gold and silver – used to make jewellery.
Chapter 4 – What Books and Burials Tell usIron – used to make tools and weapons Gold – used to make ornaments
Chapter 5 – Kingdoms, Kings and Early RepublicIron – used to make ploughshare, tools and weapons
Chapter 8 – Vital Villages, Thriving TownsIron – used to make tools and weapons
Chapter 9 – Traders, Kings and PilgrimsGold – given to poets as a reward
Chapter 11 – Buildings, Paintings and BooksIron – used to make pillar Gold

4. Read the story on page 130. In what ways is the monkey king similar to or different from the kings you read about in chapters 6 and 11?

Answer: The kings in chapters 6 and 11 as well as the monkey king looked after the welfare of the people and tried to protect their capital.
If we talk about the dissimilarities, the monkey king believed in peace and harmony. He never tried to capture the properties of other kings. On the other hand, other kings fought battles to capture the kingdoms of other kings.

5. Find out more and tell a story from one of the epics.

Answer: The Ramayana is an epic written by Adi Rishi Valmiki. This epic is about Rama, a prince of Kosala, who was sent into exile for fourteen years. His wife Sita was abducted by the King of Lanka, named Ravana, and Rama had to fight a battle to get her back. He won and returned to Ayodhya, the capital of Kosala, after his victory.

Extra Questions

VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

1. When was the Iron Pillar made?
Answer: It was made about 1500 years ago.

2. Mention the most striking feature of the Iron Pillar.
Answer: The Pillar has not rusted in all these years.

3. What do you mean by the word ‘Stupa’? [V. Imp.]
Answer: The word Stupa means a mound. It is a Buddhist religious building.

4. Why did devotees walk around the stupa in a clockwise direction?
Answer: They did so to show their devotion.

5. Why was Amaravati famous?
Answer: Amaravati was a place where a magnificent stupa once existed.

6. Marne the deities worshipped in the earliest Hindu temples.
Answer: Vishnu, Shiva, and Durga.

7. What was the garbhagriha?
Answer: It was a room in the temple during this period.

8. Why was the garbhagriha so important? [V. Imp.]
Answer: The image of the chief deity was placed in the garbhagriha. Also, the priests performed religious rituals here.

9. What was the shikhara?
Answer: It was a tower built on the top of the garbhagriha to mark this out as a sacred place.

10. What do you know about the monolithic temples at Mahabalipuram?

Answer: Each of these temples was carved out of a huge, single piece of stone.

11. Why did only Kings or queens decide to build stupas and temples?
Answer: Building stupas and temples was an expensive affair. Ordinary people could not think about it.

12. How were the gifts brought by the devotees used?
Answer: The gifts brought by the devotees were used to decorate stupas and temples.

13. How were paintings done in the dark caves?
Answer: The caves were dark. Therefore paintings were done there in the torchlight.

14. What are epics? Give examples. ‘ [V. Imp.]
Answer: Epics are grand, long compositions about the heroic deeds of men and women, They include stories about gods as well. Example—the Mahabharata, the Ramayana.

15. Which gods and goddesses were mentioned in the stories of the Puranas?
Answer:  Vishnu, Shiva, Durga or Parvati were mentioned in the stories of the Puranas.

16. How were the Puranas different from the Vedas?
Answer: Women and Shudras were not allowed to study the Vedas but these people could read and hear the verses of the Puranas.

17. Where are the stories told by ordinary people preserved? [V. Imp.]
Answer: The stories told by ordinary people are preserved in the Jatakas and the Panchatantra.

18. Name the book written by Aryabhatta In which language is it written?
Answer:  This book is Aryabhatiyam. It is written in Sanskrit.

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

1. Write a few lines on the Iron Pillar located at Mehrauli, Delhi
Answer: 

  • The Iron Pillar located at Mehrauli, Delhi was made about 1500 years ago.
  • It is made of iron. Its height is 7.2 m and its weight is over 3 tones.
  • It was probably built during the Gupta dynasty.
  • It is amazing that the pillar has not rusted in all these years.
  • The pillar is a remarkable example of the skill of Indian craftspeople.
  • The pillar is famous all over the world.

2. How were stupas and temples built? [V. Imp.]

Answer: Building stupas and temples was not an ordinary job. It needed huge wealth which only kings or queens could afford. There were several stages in building a stupa or a temple. Firstly, the good quality stone had to be found, quarried, and transported to the place that was often carefully selected for the new building. Secondly, these rough blocks of stone had to be shaped and covered into pillars, and panels for walls, floors, and ceilings. Thirdly, these had to be placed in precisely the right position. Kings and queens spend money from their treasury to pay the craftspersons.

3. What are the main features of Ajanta paintings? [V. Imp.]
Answer: 

  • The paintings of Ajanta are world-famous. Ajanta is a place where several caves were hollowed out of the hills over centuries.
  • Most of these were Buddhist monasteries while some of them were decorated with paintings.
  • The caves are dark inside and therefore most of these paintings were done in the light of torches.
  • The colours are vivid even after 1500 years.
  • These colours were made of plants and minerals.

4. Write in brief about Kalidasa’s Meghaduta. [Imp.]

Answer:  Kalidasa’s Meghaduta is the best-known poem. It is one of his best literary creations. It is in Sanskrit. It was written during the Gupta reign. There is a description of monsoon in this famous book. The monsoon cloud is imagined to be a messenger between lovers who are separated from one another.

The poet beautifully describes the breeze that will carry the cloud northwards. It is a cool breeze. It blows with the fragrance of the earth. It is delightful, swollen by the cloud’s showers. Elephants inhale it deeply. It causes the wild figs to ripen. It blows gently with the cloud. This description is very sensuous and appealing. It creates a real picture of the cloud and the breeze. Kalidasa was really a poet at par.

5. What are Puranas? Mention some of their features.

Answer: The term Purana literary means old. The Puranas are collections of old Hindu religious stories. Here are some of their features:

  • They contain stories about gods and goddesses such as
  • Vishnu, Shiva, Durga, or Parvati.
  • .They also contain details on how these deities were to be worshipped.
  • There are accounts as well about the creation of the world and about kings.
  • Puranas unlike Vedas could be read and heard by everybody including women and Shudras

6. Describe the contribution of Aryabhatta to Science. [V. Imp.]

Answer: The name of Aryabhatta emerged during this period. He became famous as a mathematician and astronomer. He wrote a book in Sanskrit known as the Aryabhatiyam. He stated that day and night were caused by the rotation of the earth on its axis, even though it seems as if the sun is rising and setting everybody. He developed a scientific explanation for eclipses as well. He also found a way of calculating the circumference of a circle, which is nearly as accurate as the formula we use today.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

1. What are stupas? Mention some of their striking features.

Answer: Stupas are Buddhist religious buildings made of brick and stone. There are several kinds of stupas.

  • Some are round and tall while some are big and small. Here are some striking features of stupas.
  • There is a small box, known as a relic casket, placed at the centre or heart of the stupa. The box contains bodily remains of the Buddha or his followers, or things they used, as well as precious stones and coins.
  • This box was covered with earth. Later, a layer of mud brick or baked brick was added on top. And then, the dome-like structure was sometimes covered with carved stone slabs.         ‘
  • A path called the pradakshina patha was laid around the stupa. This was surrounded by railings. The entrance to the path was through gateways.
  • Devotees walked around the stupa in a clockwise direction, as a mark of devotion.

2. Describe the earliest Hindu temples.

Answer: Some Hindu temples were also built during this period. The deities worshipped in these shrines were Vishnu, Shiva and Durga. The most important part of the temples was the garbhagriha, which was a room where the image of the chief deity was placed. It was at this place that priests performed religious rituals and devotees offered worship to the deity.

The garbhagriha had a tower known as the shikhara built on its top. This marked the place as a sacred one. Building shikharas require careful planning. Most temples also had a mandapa. This was a hall like structure meant for the common people to assemble.

Mahabalipuram and Aihole in south India were famous for their temples. These were stone temples. The monolithic temples of Mahabalipuram were very beautiful. Each of these temples was carved out of a huge, single piece of stone. It is therefore they are known as monoliths. The Durga temple at Aihole was built about 1400 years ago.

3. Describe the two Sanskrit epics the Mahabharata and Ramayana.
Or
Why are the epics like Mahabharata and Ramayana so popular even today?

Answer: The Mahabharata and Ramayana are the most popular of the epics and other religious books of the Hindus. They are also famous among the followers of other religions. The causes of their popularity are almost the same. The story of the Mahabharata tells family drama followed by a great war between the two groups of the same family, the Kauravas, and Pandavas.

Here, we learn how are fights for the right cause. The Pandavas are dethroned and banished diplomatically by their cousin Duryodhana. They are always subjected to humiliation and injustice. Finally, they are put in a great battle to get their own right.

In the Mahabharata, we know how much tolerance one should have, how one can fight for a justified cause, how we should respect our elders, etc. There are so many teachings of the ideal life in it. The Gita, which constitutes a part of the Mahabharata is in itself considered a great epic. It unfolds all the mysteries of life, the life before, and life after.

In the same way, the Ramayana, written in the most popular language of the time, teaches us the high ideals of life. Rama, the most prominent character, shows how a man should follow the ideals of life. He possesses all the virtues of a highly idealistic and realistic human being. He follows the system in a humble way. He fights for justice and his right. This story is told in a very realistic way. It seems to be the story of a common man. So, it has a great appeal in our society today.

Class 6 History Chapter 11 NCERT Questions and Answers

Our team works hard to keep these contents useful and up to date. We hope these solutions will help you to get good marks in the exams. For a better understanding of this chapter, you should also read the NCERT book and other resources related to Class 6 History Chapter 11 Buildings, Paintings and Books.

You cannot copy content of this page