NCERT Solutions for Class 6 History Chapter 9 Traders, Kings and Pilgrims

NCERT Solutions for Class 6 Social Science History Chapter 9 Traders, Kings and Pilgrims contains the answers to the exercise questions. These solutions are easy and accurate that helps with the questions asked in the examinations. The Class 6 History Chapter 9 solution covers all the questions of the chapter in detail. These solutions are prepared by our subject experts in very easy language. All our Class 6 NCERT solutions are updated as per the latest CBSE Syllabus and Guidelines.

NCERT Solutions for Class 6 Social Science History Chapter 9

Let’s Recall

Question 1: Match the following

MuvendarMahayana Buddhism
Lords of the dakshinapathaBuddhacharita
AshvagoshaSatavahana rulers
BodhisattvasChinese pilgrim
Xuan ZhangCholas, Cheras and Pandyas

Answer:

MuvendarCholas, Cheras and Pandyas
Lords of the dakshinapathaSatavahana rulers
AshvagoshaBuddhacharita
BodhisattvasMahayana Buddhism
Xuan ZhangChinese pilgrim

Question 2: Why did kings want to control the Silk Route?

Answer: The kings wanted to control the Silk Route due to the following reasons:

  • To collect taxes from the traders travelling along the route.
  • To receive gifts and tributes given by traders to the kings

Question 3: What kinds of evidence do historians use to find out about trade and trade routes?

Answer: The historians use the following evidence to find out about trade and trade routes:

  • From the literature of the period like Sangam poems and Sangam literature.
  • From the objects like pottery, bowls and plates, found from several archaeological sites.
  • From the Roman gold coins that have been found in south India

Question 4: What were the main features of Bhakti

Answer: The main features of Bhakti were – emphasis on the devotion and individual worship of a deity rather than the performance of sacrifices. Another feature was the housing of deities in temples.

Or

  • Bhakti is generally understood as a person’s devotion to his or her chosen deity.
  • Deities were worshipped through bhakti.
  • Anybody, whether rich or poor, belonging to the so-called ‘high’ or ‘low’ castes, man or woman, could follow the path of Bhakti.
  • It laid emphasis on devotion and individual worship of a god or goddesses rather than the performance of elaborate sacrifices.
  • According to this system of belief, if a devotee worships the chosen deity with a pure heart, the deity will appear in the form in which he or she may desire. So, the deity could be thought of as a human being, lion, tree or any other form.

Let’s Discuss

Question 5: Discuss the reasons why the Chinese pilgrims came to India.

Answer: They came to visit places associated with the life of Buddha as well as famous monasteries. They spent time studying in Nalanda.

Question 6: Why do you think ordinary people were attracted to Bhakti?

Answer: Anyone irrespective of gender, economic status and caste status could follow this path. Hence, it attracted ordinary people.

Or

Ordinary people were attracted to Bhakti because:

  • anyone irrespective of gender, economic and social status could follow this path.
  • it was a devotion to a particular deity of one’s own choice.
  • it did not require the performance of elaborate sacrifices.

Question 7. List five things that you buy from the market. Which of these are made in the city/village in which you live and which are brought by traders from other areas?

Answer: List of things that we buy from the market:

(a) Things made in our city

  1. The pots and pans of shiny steel.
  2. Bright plastic baskets.
  3. Cloth printed with brilliant floral designs.
  4. Clockwork or electronic toys.
  5. Radio and Television sets.

(b) Things made in our village

  1. Clay pots made by our village potter.
  2. Leather shoes and Chappals manufactured by our village shoemaker.
  3. Wooden toys and articles manufactured by our village carpenter.
  4. Iron and metal tools and articles made by our village blacksmith.
  5. Ring and other ornaments made by our village goldsmith.

(c) Things brought by our traders

  1. Swift prancing horses by sea in ships.
  2. Bales of black pepper in carts.
  3. Gems and gold from the southern India.
  4. Sandalwood collected from the forests of Karnataka.
  5. The pears of the southern seas.

Question 8. There are several major pilgrimages performed by people in India today. Find out about anyone of them and write a short description.

[Hint: Who can go on the pilgrimage—men, women or children? How long does it take? How do people travel? What do they take with them? What do they do when they reach the holy place? Do they bring anything back with them?]

Answer: Self Study or Self Exercise.

However some useful hints for students’ help are given below:
India is a secular country. We find here the followers of almost all major religions of the world including Hinduism, Islam, Christianity, Sikhism, Buddhism, Jainism, Parsi etc.

Major Pilgrims performed by the people in India are:

  1. Visit to shrine or Temple or Dargah on foot or by bus, or by train or by aeroplane and even using ponies or horses or walking on foot, for example visit to Kailash Mansarover, to Shiv Ling ahead from Pahalgaon (J.K.), to Vaishnodevi shrine, to Ajmer-Pushkar or Dargah of Chisti, etc.
  2. To participate in Rathyatra (Puri in Orissa).
  3. Visit to Tirupati or Minakshi temple or Char Dham.
  4. Hajj (performed by Muslims only).
  5. Visit to Golden Temple, Hazur Sahib or other historical Gurudawara Sahibs by Sikhs, Hindus and others.

Extra Questions

VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

1. Where can evidence of trade be found?
Answer: Evidence of trade can be found in the Sangam poems.

2. What was South India famous for? [Imp.]
Answer: It was famous for items like gold and precious stones and spices like pepper. Q. 3. How can you say that Rome had a flourishing trade with south India?Ans. Many Roman gold coins have been found in south India.

3. Name the three ruling families of south India
Answer: The Cholas, Cheras and Pandyas.

4. How did the chiefs use the tribute that they collected from neighbouring areas?
Answer: They kept some of the wealth for their use and distributed the rest amongst their supporters.

5. Who were the supporters of the chiefs?
Answer: Their family members, soldiers and poets.

6. Name the items that the chiefs gave to the poets as a reward.
Answer: Precious stones, gold, horses, elephants, chariots and fine cloth.

7. Why do you think Gautamiputra Shri Satakami wanted to control the coasts?
Answer: He wanted to do this to become more efficient and powerful

8. What qualities of silk make it a highly valued fabric?
Answer: Silk has rich, glossy colour and smooth texture.

9. How is making silk a complicated process? [V. Imp.]
Answer: Raw silk is extracted from the cocoons of silkworms, spun into thread, and then woven into cloth.

10. Who were the earliest rulers of the subcontinent to issue gold coins?
Answer: The Kushanas were the earliest rulers to issue gold coins

11. Who was Kanishka? Mention one of his achievements.     [V. Imp.]
Answer: Kanishka was the famous ruler of the Kushana dynasty. He organized a Buddhist council where scholars used to discuss important issues,

12. Who were Bodhisattvas?
Answer: They were holy persons who had attained enlightenment.

13. Name the countries where the worship of Bodhisattvas became popular.
Answer: Central Asia, China, Korea and Japan

14. Name some Chinese Buddhist pilgrims.
Answer: Fa Xran, Xuan Zang and I-Qing.

15. Mention the important feature of later Hinduism. [V. Imp.]
Answer: The worship of deities like Shiva, Vishnu, and Goddess Durga became popular

16. What was given much importance under the system of Bhakti?                     [V. Imp.]
Answer: The devotion and individual worship of a god or goddess were given much importance under the system of Bhakti.

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

1. Who was Gautamiputra Shri Satakami? How do we come to know about him? [Imp.]

Answer: Gautamiputra Shri Satakami was the famous ruler of the Satavahana dynasty. We come to know about him from an inscription composed by his mother. According to this inscription he and other Satavahana rulers were known as lords of the dakshinapatha, which was used as a name for the entire southern region. He sent his army to the eastern, western, and southern coasts

2. How did the knowledge of silk spread far and wide?  [V. Imp.]

Answer: China was the first country where silk took its birth. Although the country kept the-methods of making silk a closely guarded secret for a long time, people of other regions ultimately came to know about them.

  • Some people from China went to distant lands on foot, horseback, and camels and with them they carried silk.
  • Sometimes, Chinese rulers sent gifts or silk to rulers in Iran and West Asia. From there the knowledge of silk spread further west.

3. Why was silk so expensive? [Imp.]

Answer: Silk had to be brought from China. It was a long journey and the traders had to cross dangerous roads through mountains and deserts. People living along the route often demanded payments from the traders for giving them permission to pass through.

4. Write a brief note on the Chinese Buddhist pilgrims.

Answer: Fa Xran, Xuan Zang and I-Qing were the famous Chinese Buddhist pilgrims who came to India to visit places associated with the life of the Buddha. They also visited famous monasteries. These pilgrims left an account of their journey. They mentioned the dangers that they had to face on their way to monasteries that they visited. They also mentioned the books that they carried with them. These pilgrims also carried with them the statues of the Buddha.

5. What was the Bhakti system of belief? [V. Imp.]

Answer:  According to the Bhakti system of belief, if a devotee worships the chosen deity with a pure heart, the deity will appear in the form in which he/she may desire. Therefore, the deity could be thought of as a human being, lion, tree or any other form. Once this idea gained acceptance, artists made beautiful images of these deities.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

1. What do you mean by Silk Route? What was its significance?  [V. Imp.]

Answer: The route through which the traders carried silk with them is known as silk Route. Silk was first invented in China and the methods of its making were kept a high secret for several years. But the traders ultimately spread the knowledge of silk far and wide. Everyone got attracted to it because of its fine texture. Wearing silk became a fashion amongst rulers and rich people in Rome.

In India too, the rulers tried is control the Silk Route. This was because they could benefit from taxes, tributes and gifts that were brought by traders travelling along the route. The Kushanas were the best-known rulers who controlled the Silk Route. During their rule, a branch of the Silk Route extended from Central Asia down to the seaports at the mouth of the river Indus, from where silk was shipped westwards to the Roman Empire.

2. How did Buddhism grow during Kushana dynasty? [Imp.]

Answer: Kanishka was the most reputed Kushana ruler. During his region, Buddhism spread to a great extent. He organised a Buddhist council where scholars used to gather to discuss major issues. Ashvaghosha was a renowned poet in his court. He wrote the biography of the Buddha. Mahayana Buddhism emerged as a new form. This had two special features. Earlier, Buddha’s presence was shown in sculpture by using certain signs.

Now statues of Buddha were made. Mathura and Taxila became prominent places where several statues of Buddha were made. The second distinct feature was a belief in Bodhisattvas, who were sacred people and had attained enlightenment. The worship of Bodhisattvas gained popularity in Central, Asia, China, and later to Korea and Japan. Buddhism also spread to western and southern India. It also spread south-eastwards to Sri Lanka, Myanmar. Thailand and other parts of Southeast Asia including Indonesia.

3. What was the Bhakti movement? Why did it become more popular? [V. Imp.]

Answer: Bhakti movement was a new way of worship. Bhakti means devotion to a particular deity. During the post-Vedic era some deities like Shiva, Vishnu, and Durga became popular among the devotees. This inclination towards deities came to be known as the Bhakti movement. It became popular because in this, there was no discrimination among the worshippers or devotees. There was no difference whether one was rich or poor, high or low, man or woman. Everyone was allowed to worship the deities of his/ her own choice. Bhakti movement discarded the performance of elaborated sacrifices.

Class 6 History Chapter 9 NCERT Questions and Answers

Our team works hard to keep these contents useful and up to date. We hope these solutions will help you to get good marks in the exams. For a better understanding of this chapter, you should also read the NCERT book and other resources related to Class 6 History Chapter 9 Traders, Kings and Pilgrims.

You cannot copy content of this page