Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances Worksheet

CBSE Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances Worksheet with Answers is available here. Free PDF download for this worksheet is available on our official mobile app. You can practice this worksheet for better grade and testing the concept you have learned. The worksheet test paper for 6 Science Motion and Measurement of Distancesis very helpful for students who wish to get good marks in exams. We have also provided answers to the worksheet questions in this article.

Class 6 Science Motion and Measurement of Distances Worksheets with Answers Chapter 10 – PDF

1. Fill in the blanks:

i. Measurement is the comparison of an unknown quantity with some _______ quantity.
Answer: fixed

ii. 1 km = _____ m.
Answer: 1000

iii. Standard unit of length is ______.
Answer: metre

iv. The length of a curved line can be measured using a _______.
Answer: thread

v. ________ is the distance between two points or ends of an object.
Answer: Length

vi. _______ means the change in position of an object with time.
Answer: Motion

2. True/False:

i. The choice of device used for the measurement depends on the type of measurement to be made. 
Answer: True

ii. Our senses are reliable for accurate measurement. 
Answer: False

iii. 1m = 100cm. 
Answer: True

iv. 5 km = 5000 cm.
Answer: False

v. Motion of a child on a swing is periodic motion. 
Answer: True

vi. Motion of a wheel of a cycle is random motion. 
Answer: False

3. Which measuring device can be used to measure the girth of a tree?
Answer: Measuring tape

4. Write the type of motion in which a body moves along a straight path.
Answer: Rectilinear or linear motion

5. Which unit of length is used to measure a large distance?
Answer: Kilometre

6. Write one example of circular motion.
Answer: Motion of hands of a clock

7. Write one example of rectilinear motion.
Answer: Motion of an apple falling from a tree

8. Write one example of periodic motion.
Answer: A bouncing ball

9. Name the type of motion in which a body moves along a curved path.
Answer: Circular or Rotational motion

10. Name the type of motion in which motion repeats after equal time interval.
Answer: Periodic motion.

11. The distance between Ria’s house and temple is 1340 m. Express this distance in kilometre.

Answer: We know that,1 km = 1000 m
∴ 1340 m =1340/1000 = 1.340 km

12. Find the length of square in mm.

Class 6 Science Chapter 10 Worksheet Motion and Measurement of Distances 1

Answer: Each side = 5 × 10 = 50 mm (All sides of square are equal)

13. Define ‘unit’.
Answer: The fixed quantity with which we compare an unknown quantity is called unit.

14. When object is said to be in rest?
Answer: If the position of an object does not change with time, it is said to be at rest.

15. What do you understand by ‘measurement’?
Answer: Measurement means the comparison of some unknown quantity with a known fixed quantity of same kind.

16. What is the common in between hand span, pace, ankle and fist?
Answer: All of these are non-standard units of measurement that changes from person to person.

17. When object is said to be in motion?
Answer: When an object changes its position with time with respect to another object, it is said to be in motion.

18. Why is the hand span not considered as a reliable unit for measuring the length?
Answer: Hand span is not considered as a reliable unit for measuring the length because length of hand span varies from person to person.

19. What do you understand by standard unit of measurement?
Answer: The unit which is acceptable to the majority of people as a basic unit of measurement is called standard unit of measurement.

You cannot copy content of this page