Class 6 Science Chapter 11 Light Shadows and Reflection Worksheet

CBSE Class 6 Science Chapter 11 Light Shadows and Reflection Worksheet with Answers is available here. Free PDF download for this worksheet is available on our official mobile app. You can practice this worksheet for better grade and testing the concept you have learned. The worksheet test paper for 6 Science Light Shadows and Reflection is very helpful for students who wish to get good marks in exams. We have also provided answers to the worksheet questions in this article.

Class 6 Science Light Shadows and Reflection Worksheets with Answers Chapter 11 – PDF

1. Fill in the blanks:

i. The sun is a _______ source of light.
Answer: natural

ii. Light is a form of ______.
Answer: energy

iii. A shadow is ________ in color.
Answer: black

iv. Candles, oil lamps and earthen lamps are _______ sources of light.
Answer: man-made

v. An image has the _______ of the object.
Answer: color

vi. A highly polished furniture acts like a ______.
Answer: mirror

2. True/False:

i. Any non-luminous body can be made luminous by heating it.
Answer: True

ii. Any material through which light energy pass partially or wholly is called an opaque object.
Answer: False

iii. A cardboard is an example of an opaque object.
Answer: True

iv. A glass is a transparent object.
Answer: True

v. A shadow is colorful.
Answer: False

3. What is light?
Answer: Light is form of energy which excites the sensation of vision.

4. Is moon a luminous or non-luminous body?
Answer: Moon is a non-luminous body.

5. How does light travel?
Answer: Light travels in a straight line.

6. Write one property of light.
Answer: Light travels in a straight line.

7. Name one living thing which emits light?
Answer: Jugnu (firefly)

8. What could be the shape of the shadows?
Answer: It will similar to the object.

9. Does the color of opaque object affect the color of the shadow?
Answer: No, the color of opaque object does not affect the color of the shadow.

10. When shadow cannot be formed?
Answer: Shadow cannot be formed when light is coming from all direction.

11. Does the flame of gas stove emit light? Explain.
Answer: Yes, the flame of gas stove emits light because it is visible in the dark.

12. Can light pass through opaque objects?
Answer: No, light cannot pass through opaque objects.

13. Can we see shadow even if there is no light?
Answer: No, we cannot see shadow in the absence of light.

14. What is the color of a shadow?
Answer: A shadow is black in color.

15. How can non-luminous object be made luminous?
Answer: Non-luminous object can be made luminous by heating it.

16. Why does a pinhole camera produces an inverted (upside down) image?
Answer: A pinhole camera produces an inverted image because light travels in straight line.

17. What do you understand by rectilinear propagation of light?
Answer: The light travels in straight line. This phenomenon is called the rectilinear propagation of light.

18. When we are able to see the object?
Answer: We are able to see the object when reflected light from the object enters our eyes.

19. What is a reflector? Give one example.
Answer: A surface which reflects the light is called reflector. Example: Plane mirror.

20. Why polished surfaces causes glare in our eyes?
Answer: Polished surface produces regular reflections which causes glare in our eyes.

You cannot copy content of this page