Class 6 Science Chapter 16 Garbage In Garbage Out Worksheet

CBSE Class 6 Science Chapter 16 Garbage In Garbage Out Worksheet with Answers is available here. Free PDF download for this worksheet is available on our official mobile app. You can practice this worksheet for better grade and testing the concept you have learned. The worksheet test paper for 6 Science Garbage In Garbage Out is very helpful for students who wish to get good marks in exams. We have also provided answers to the worksheet questions in this article.

Class 6 Science Garbage In Garbage Out Worksheets with Answers Chapter 16 – PDF

1. Fill in the blanks:

i. _______ take the garbage from the bins.
Answer: Safai karamcharis

ii. _______ wastes could be converted into useful compost.
Answer: Biodegradable

iii. Drains get choked due to ________ thrown by us.
Answer: plastic

iv. Redworms do not survive in very _____ or very ______ surroundings.
Answer: hot, cold 

2. True/False:

i. The packaging material of flour, biscuits and milk go out as garbage. 
Answer: True

ii. We generate so much garbage in our day-to-day activities. 
Answer: True

iii. Garbage contains only non-useful components. 
Answer: False

iv. Polythene bags are useful components of garbage. 
Answer: False

v. Garbage heaps of dried leaves should not be burnt. 
Answer: True

3. How useful components of garbage such as biodegradable items are dealt?
Answer: To deal with some of the useful components of garbage, compost making areas are developed near the landfill.

4. Which living organism is used for making compost?
Answer: Earthworm called redworm is used for composting.

5. What is redworm?
Answer: A type of earthworm called redworm is used for composting.

6. What organism other than earthworm is involved in composting?
Answer: Microorganisms such as bacteria, fungi etc. is involved in composting.

7. Suggest some packaging material which can be recycled or reuse?
Answer: Glass bottles, recycling polythene and jute bags

8. Earthworms are called farmer’s friend. Why?
Answer: A type of earthworm called redworm is used for composting and helps in increasing the fertility the soil. Thus they are called farmer’s friends.

9. List a few things we use that are made of plastics?
Answer: Toys, shoes, bags, pens, combs, tooth brushes, buckets, bottles, water pipes etc.

10. What are the uses of green colored bins?
Answer: The green bins are for collecting kitchen and other plant or animal wastes.

11. When rotting of garbage is said to be completed?
Answer: A black color and no foul smell indicate that rotting of garbage is complete.

12. For what purpose blue colored bins are used?
Answer: The blue bins are used for materials that can be used again — such as plastics, metals and glass.

13. What is composting?
Answer: The rotting and conversion of some materials into manure is called ‘composting’.

14. What is a landfill?
Answer: Landfill is an area where the garbage collected from a city or town is dumped. The area is later converted into a park.

15. Why banana leaf platter is a better option than plastic plate?
Answer: Banana leaf platter is a better option than plastic plate because it is cost effective and eco-friendly.

16. What kind of waste materials rots completely when buried in the soil?Answer: Waste materials such as kitchen, plants and animals waste rots completely when buried in the soil.

17. What kitchen waste mainly consists of?
Answer: Kitchen waste mainly consists of fruits and vegetable peels, egg shells, waste food and tea leaves.

18. Where garbage collected by safai karamchari is dumped?
Answer: Garbage collected by safai karamchari is taken to a low lying open area, called a landfill.

19. Which items should not be included for making compost?
Answer: Pieces of cloth, polythene bags, broken glass, aluminium wrappers, nails, old shoes, broken toys etc.

20. Make a list of garbage which cannot be converted into compost by the red worms?
Answer: Plastic bags, tins, bottles, glass, aluminium foils, broken bangles, steel etc. could not be converted into compost by the redworms.

You cannot copy content of this page