Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances Worksheet

CBSE Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances Worksheet with Answers is available here. Free PDF download for this worksheet is available on our official mobile app. You can practice this worksheet for better grade and testing the concept you have learned. The worksheet test paper for 6 Science Separation of Substances are very helpful for students who wish to get good marks in exams. We have also provided answers to the worksheet questions in this article.

Class 6 Science Separation of Substances Worksheets with Answers Chapter 5 – PDF

1. State True/False:

i. The property used in separating a mixture of two solid by winnowing is difference in weight. 
Answer: True

ii. The chemical used for loading is baking soda. 
Answer: False

iii. A mixture of milk and water can be separated by filtration. 
Answer: False

iv. A mixture of powdered salt and sugar can be separated by the process of winnowing. 
Answer: False

v. Separation of sugar from tea can be done with filtration. 
Answer: False

vi. Grain and husk can be separated with the process of decantation. 
Answer: False

vii. The method in which stalks are beaten to free the grain seeds is called threshing. 
Answer: True

viii. Sieving is used when the component of mixture are of different sizes. 
Answer: True

ix. The method of filtration is also used in the process of preparing cottage cheese in homes. 
Answer: True

x. When no more salt can be dissolved in the given amount of water at particular temperature, the solution is said to be unsaturated.
Answer: False

xi. Centrifugation is used to separate cream from curd. 
Answer: True

xii. Hand picking can be used to separate cashew nuts from mixture of almonds and cashew nuts. 
Answer: True

2. Fill in the blanks:

i. We can remove small stones from pulses before cooking by _________.
Answer: handpicking

ii. The process of separating a liquid from solid sediment is called _______.
Answer: decantation

iii. The method of separating seeds of paddy from its stalks is called __________.
Answer: threshing

iv. When milk, cooled after boiling, is poured onto a piece of cloth the cream (malai) is left behind on it. This process of separating cream from milk is an example of _________.
Answer: filtration

v. Salt is obtained from seawater by the process of ________.
Answer: evaporation

vi. Impurities settled at the bottom when muddy water was kept overnight in a bucket. The clear water was then poured off from the top. The process of separation used in this example is called _________.
Answer: sedimentation and decantation

vii. _______ method is used to separate stones from grains.
Answer: Hand picking 

viii. Husk from wheat can be separated by ________.
Answer: decantation

ix. _______ is used to remove impurities and bran from the flour.
Answer: Sieving 

x. The two liquids that do not mix with each other can be separated by _______.
Answer: decantation

xi. Salt is obtained from _______.
Answer: sea water

xii. We see water drops under the plate that has been used to cover a container containing milk that has just been boiled. This is due to process of _______.
Answer: condensation

3. Write any two methods used for separation of substances:
Answer: Hand picking and Threshing

4. How can we separate sand from water?
Answer: Sedimentation and Decantation

5. Which method can be used to separate soil from mixture of soil and grains?
Answer: Sieving

6. Which method would you prefer to separate solid dissolved in liquid?
Answer: Evaporation

7. Which method farmers use to separate grains from bundles of stalk?
Answer: Threshing

8. Which method do you prefer for tea leaves from prepared tea?
Answer: Filtration

9. Filtration method is used to separate tea leaves from prepared tea. Which other method can be used?
Answer: Decantation

10. List various methods of separation of components from their mixtures.
Answer: Some of the methods are: handpicking, winnowing, threshing, sedimentation, decantation, filtration, evaporation and condensation.

11. The process of adding alum to water to fasten sedimentation is called loading. Why has this name been given to the process?
Answer: It is because the suspended light particles become heavy on adding alum.

12. How can we separate oil and water from their mixture?
Answer: Oil floats on water and form separate layer. Separating funnel can be used to separate the two.

13. Why are we able to dissolve more solute in a solvent at high temperature?
Answer: We are able to dissolve more solute in a solvent at high temperature because high temperature facilitates dissolving reaction by providing energy to break bonds in the solid.

14. Why sieving is not used to separate very small stones from rice grains?
Answer: Sieving is not used to separate very small stones from rice grains because both are of almost same size and both will pass through the holes of the sieve.

15. There are 3 beakers half filled with water. Now add 3 spoon of sugar in first beaker, 5 spoon of sugar in second beaker and 7 spoon of sugar in third beaker. Stir the solution of all three beakers. Which solution is more saturated?
Answer: Third beaker

16. What is winnowing? Where is it used?

Answer: Winnowing is the method in which heavier components of the mixture are separated from the lighter components such as chaff, dirt, etc. by dropping mixture from height into the air. This method is used by farmers to separate husk and other lighter impurities from grains.

17. Why do we separate substances?

Answer: We need to separate the components of a mixture for the following reasons:

  1. To separate two different but useful components from the mixture.
  2. To remove non – useful components from the mixture.
  3. To remove impurities or harmful substance from the mixture.
  4. To remove the unwanted impurities from the mixture.
  5. To obtain pure substances by removing the other substances.

18. How will you separate husk or dirt particles from a given sample of pulses before cooking?

Answer: Husk or dirt particles from a given sample of pulses can be removed by washing the pulses with water. Being heavier, pulses will settle down in the bottom of the container whereas lighter particles will keep floating in the water. This is called sedimentation. Dirty water can be removed by the process of decantation by leaving behind pulses in the bottom of the container.


19. What is sieving? Where is it used?

Answer: Sieving is a simple and convenient technique of separating particles of different sizes by allowing the smaller particles to pass through the holes of a sieve leaving the bigger particle in the sieve.

Uses of sieving

  1. Used in homes to separate flour from impurities such as husk, stalks and small pieces of stones.
  2. Used in flour mill to separate broken particles of grain from flour.
  3. Used at the construction sites to separate small pieces of stones from sand.

20. How will you separate sand and water from their mixture?

Answer: Sand is insoluble in water. So we can use two methods to separate sand and water from the mixture.

  • Sedimentation & Decantation – Allow the mixture to stand undisturbed for some time. Being heavier sand settles down at the bottom of the container. This process is called sedimentation. Now slowly pour the water into another container. This process is called decantation.
  • Filtration – Pour water on strainer or a piece of cloth or a filter paper so that water passes through the strainer and sand remains on the strainer.
You cannot copy content of this page