Bringing Up Kari Class 7 Extra Questions & Answers

Bringing Up Kari Class 7 Extra Questions & Answers are available here. Class 7 English Bringing Up Kari extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers and extract based questions. Learning these questions will help you to score excellent marks in the exams.

Bringing Up Kari Extra Questions and Answers

Short Answer Type Questions

1. What was the age of the narrator when he got Kari?
Answer: When Kari was given to the writer, he was nine years old.

2. Where did Kari live?
Answer: Kari lived in a pavilion under a thatched roof which rested on thick tree stumps.

3. What does Kari eat?
Answer: Kari eats forty pounds of twigs a day.

4. What information did the author share about bathing habits of Kari?
Answer: The author used to take Kari to river in the morning for its bath. He rubbed it with clean sand for hours. After that it would lie in water. When it comes out its skin shines like ebony.

5. Why is ‘sharp hatchet’ kept to cut the twigs?
Answer: The elephant is sensitive that it won’t eat a twig if it is mutilated. It likes luscious twigs to eat.

6. Why Kari did call him one day?
Answer: Kari called him as it was struggling to bring a drowning boy to the surface.

7. Why the writer did compared Kari with a hawk?
Answer: The writer compared Kari the elephant who was usually slow and ponderous, suddenly acted like a hawk to save a drowning boy.

8. How did Kari develop taste for bananas?
Answer: Kari developed taste for bananas when somebody offered him ripened banana to eat.

9. Who was blamed for stealing bananas?
Answer: At first time it was servants who were blamed and the next time the blamed was put on the writer.

10. Why did the writer go to the pavilion?
Answer: The writer went to the pavilion as he was frightened by seeing a snake stealing bananas.

11. What made the author scold Kari?
Answer: When the author found that Kari had stolen fruits, he scolded it.

12. When do elephants take revenge?
Answer: Elephants take revenge when they are punished for wrong reason.

13. Which is the most difficult thing to teach an elephant?
Answer: The most difficult thing to teach an elephant is the master call.

14. What happens when one give a master call to elephant?
Answer: The elephant act fiercely on master call. It pulls down the trees in front of it and frightens away the animals.

15. What information is given in the lesson on the learning habits of the elephant?
Answer: Kari is a fast learner, attentive listener but it took five years to learn the master call.

Long Answer Type Questions

1. ‘Animals are equally sensitive to human’. Discuss from the lesson keeping in mind the behaviour of Kari.

Answer: It is fact that humans and animals share some common attributes like sensitivity, understanding, and considerate. Kari once made efforts to save a drowning boy. Likewise, when it was scolded for stealing fruits, it never picked up things for itself. It was unpardonedable offence for Kari if anyone punishes it without being reasonable. It took ruthless shape to save its master, it can smell any danger.

2. ‘The more you listen about animals, the more you like it’. Comment.

Answer: The author gave detailed description of baby elephant. He talks about the habits and playful activities, which are fascinating. One starts looking to the level that he wish to own it as a pet. Although it was difficult to feed yet everyone wish to adopt it. The love that is showered by it on the narrator creates a bond in the mind of readers.

3. The enclosure in which Kari lived had a thatched roof that lay on thick tree stumps. Examine the illustration of Kari’s Pavilion on page 8 and say why it was built that way.

Answer: Kari’s pavilion was built of the thatched roof that lay on thick tree stumps because it was very high and would not fall when Kari bump against the poles.

4. Did Kari enjoy the morning bath in the river? Give a reason for your answer.

Answer: Yes, Kari enjoyed his morning bath in the river. He would lie down on the sand bank while the narrator rubbed him with the clean sand of the river for an hour. After that he would lie in the water for a long time. His skin would shine like ebony on coming out from water and he would squeal with pleasure as the narrator rubbed water down his back.

5. Finding good twigs for Kari took a long time. Why?

Answer: The narrator had to work hard to gather soft new twigs for Kari. He had to climb all kinds of trees. If the twigs were deformed, Kari refused to eat them.

6. Why did Kari push his friend into the stream?

Answer: Kari pushed his friend into the stream because a boy was drowing in the river. Kari wanted his friend to save the life of that boy, so he pushed his friend into the stream.

7. Kari was like a baby. What are the main points of comparison?

Answer: Kari was like a baby as it had to be trained to be good if otherwise. It was up to more mischief than ever. Like a baby he too played some mischief. He used to steal away the fruits from the dinning table.

8. Kari helped himself to all the bananas in the house without anyone noticing it. How did he do it?

Answer: Kari stole bananas from the table near a window in the dining room. He put his trunk through the window very much like a snake and disappeared with all the bananas without any one noticing it.

9. Kari learnt the commands to sit and to walk. What were the instructions for each command?

Answer: Kari learnt the commands to sit down or stand up and walk fast or slow. The word “Dhat” was the command to sit down. The word ‘Mali’ was the command to walk.

10. What is “the master call”? Why is it the most important signal for an elephant to learn?

Answer: The master call is a strange hissing, howling sound, as if a snake and a tiger were fighting each other. It is the most important signal for an elephant because whenever master is in trouble, one master call will bring the elephant near him.

You cannot copy content of this page