Chandni Class 7 Extra Questions and Answers

Chandni Class 7 Extra Questions & Answers are available here. Class 7 English Chandni extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers and extract based questions. Learning these questions will help you to score excellent marks in the exams.

Chandni Extra Questions and Answers

Very Short Answer Type Question

1. Where did Abbu khan live?

Answer: Almora

2. Who kept goats as pets?

Answer: Abbu khan

3. With whom did Abbu khan live?

Answer: He lived all alone except for a few goats which he always kept as pils.

4. What type of funny names did Abbu Khan give to his goats?

Answer: Names such as Kalua, Moongia or Gujri.

5. Where did he take the goats during the day?

Answer: He would take them for grazing during the day.

6. Whom did Abbu Khan talk with?

Answer: He talked with his pets as one talks to one’s own children

7. Where the goats were kept?

Answer: They were kept in a little hut.

8. In the matter of what, Abbu Khan was little unlucky?

Answer: Poor Abbu Khan was a little unlucky in the matter of his goats.

9. Why goats in hilly region hate being tied to tree and poles.

Answer: Because they want to have their freedom.

10. Who would kill the goats when they away to the kills?

Answer: An old wolf

12. Why was Abbu Khan sad?

Answer: Because his goats kept on disappearing from its little hut

13. After all the goats left, who did he, buy as a pet?

Answer: A young goat.

14. What name was given to the young goat?

Answer: Chandni.

15. What is the meaning of her name ‘Chandni’?

Answer: It means ‘moonlight’.

16. What kind of stories did Abbu khan narrate to her?

Answer: He would narrate to her the stories of all his friends who were dead and gone.

17. What did Abbu Khan believe in Chandni? would never leave his compound for the free and fresh air of the hills beyond?

Answer:  He believed that Chandni would never leave his compound for the free and fresh air of the hills beyond

18. Why was Abbu Khan mistaken again?

Answer: He was mistaken because Chandni too wanted to go to the hills for her freedom.

19. “Do you realise the risk you are running, you obstinate creature? There is a dangerous wolf in the hills, He’ll eat you up” – who said these to Chandni.

Answer: Abbu Khan said these to Chandni.

20. Whose story did Abbu Khan narrate to Chandni again?

Answer: The story of her sister, Kalwa who was, the size of a big deer.

21. How did Chandni escape from Abbu Khan?

Answer: She escaped from the small window at the back of the hut.

22. How the hills seemed to Chandni?

Answer: It seemed to her that the old hills were standing in a row to welcome her.

23. Which was the happiest day in Chandni’s life?

Answer: When she reached the hills.

24. Who asked her to join their group?

Answer: A herd of wild goats.

25. Why did Chandni refuse to join wild goats group?

Answer: Because she wanted to enjoy her new freedom all by herself.

26. What did Chandni do in the hills as the reached there?

Answer: she plays for hours on the grassy scopes of the hills.

27. From where was the strange sound coming?

Answer: From the bushes.

28. How was the sound like?

Answer: The sound was like a grunt.

29. Whose voice coming from the bushes?

Answer: A dangerous old wolf.

30. Who was staring greedily at Chandni?

Answer: The wolf

31. What did Chandni do when she saw the wolf?

Answer: She stood firm on her legs, head slightly bent and harms jutting out.

32. Did Chandni run away as she saw the wolf?

Answer: No, she looked like a brave soldier ready to fight a treacherous enemy.

33. What happened in the next morning?

Answer: Next morning Chandni was lying on the ground and was soaked in blood.

34. What happened to the wolf?

Answer: He was tired and of sleepy and was getting ready to devour her.

35. Who was debating the result of the fight between them?

Answer: An assembly of birds purchased on top of a tree.

36. What did a wise old bird declaimed with confidence?

Answer: He declaimed with confidence that Chandni was the winners.

37. Who is the author of this story?

Answer: Zakir Husain.

Short Answer Type Questions

1. Where did Abbu Khan live?

Answer: Abbu Khan lived in Almora.

2. What were the funny names that he gave to his goats?

Answer: The funny names that he gave to his goats were Kalua, Moongia, Gujri etc.

3. Why was Abbu Khan ‘unlucky’?

Answer: Abbu Khan was unlucky because his goats pull strings and disappear in hill, where they were hunted by a wolf.

4. What was the specific trait of goats of hilly region?

Answer: Goats in hilly region hate being tied to trees or poles.

5. What was the mystery that Abbu Khan could not solve?

Answer: Abbu Khan wondered why was freedom so important to his goats when it meant struggle, hardship and even death

6. Why did he buy a young goat?

Answer: He bought a young goat because he thought that a young goat would spend longer time with him and would not leave him.

7. How do Chandni look like?

Answer: Chandni was pretty and white as snow with gleamy red eyes. She had a friendly temperament.

8. What had stopped Chandni to run across green fields?

Answer: Chandni was tied with a rope round her neck.

9. What was the wish of Chandni that shocked Abbu Khan?

Answer: Chandni told Abbu Khan that she would like to go to the hills and that revelation shocked him.

10. Why did he narrate Kalua’s story again?

Answer: Abbu Khan wanted to stop Chandni from leaving him so he retold the consequence of Kalus’s dare through his story.

11. How did Chandni manage to run away finally?

Answer: Chandni was put in a small hut but she jumped out of a window.

12. What was her feeling after seeing old hills?

Answer: Chandni felt like a child meeting her parents after years of separation, when she saw old hills.

13. Why did she call that day as ‘the happiest day’ of her life?

Answer: She called it to be her happiest day because she was free from confined place and could feel fresh breeze.

14. What did the ‘grunt’ sound scare her?
Answer: She was scared when she heard the grunt sound as it was a sign of wolf nearby.

15. Why did not she run away to Abbu Khan’s hut?

Answer: She was very scared of seeing wolf but she choose death in an open field better than life in a small hut.

16. Who was strong between the wolf and Chandni?

Answer: The wolf was big and ferocious whereas the goat was small.

17. How long did the fight goes on?

Answer: The fight went on from dusk to dawn.

18. Why was the wise old bird claimed differently?

Answer: The wise old bird claimed that Chandni was the winner because she fought bravely.

19. Why did Abbu Khan’s goats want to run away? What happened to them in the hills?

Answer: Abbu Khan’s goats wanted to run away because goats in hilly regions hate being tied to trees or poles. They love their freedom and his goats were of the best hill breed. In the hills, they get killed by an old wolf who lived in the hills.

20. Abbu Khan said, “No more goats in my house ever again.” Then he changed his mind. Why?

Answer: Abbu Khan changed his mind because he was terribly lonely and simply could. live without his pets. He needed company.

21. Why did he buy a young goat?

Answer: Abbu Khan bought a young goat thinking that it would stay with him much longer.

22. Why did Chandani hate the rope round her neck?

Answer: Chandni hated the rope around her neck as it would not let her go any further. She wanted to run across the green fields towards the hills. However the rope around her neck stopped her from doing so. It restricted her freedom.

23. “Now Abbu Khan understood Chandni’s problem”. What was Chandni’s problem?

Answer: Chandni’s problem was that she was a mountain goat and loved her freedom. She wanted to go to the hills and hated to live with the rope around her neck.

24. Why did Chandni refuse to join the group of wild goats?

Answer: Chandni refused to join the group of wild goats because she wanted to enjoy her new freedom all by herself.

25. Who was Abbu Khan?

Answer: Abbu Khan was an old man, who lived in Almora all alone except for a few goats which he always kept as a put. He loves his goats and feed them the juiciest grass and grains. But all the goats left his one by one, this made him very sad.

26. How did Abbu Khan take care of his goats?

Answer: He loves to put goats. During the day, he would take them out for grazing and talk to them as one talks to their own children. Later at night, he would bring them back to his little hut and put a string round the neck of each goat.

27. Why was Abbu Khan a little unlucky?

Answer: Abbu Khan was a little unlucky in the matter of his goats. Because goats in hilly region hate being tied to tree or poles. They love their freedom so whenever they got the chance, they would run away to the hills.

28. Why did Abbu Khan buy a young goat?

Answer: He thought that a young goat will stay with him much longer. She will soon begin to love him as well as the food he gives her every day. And she will never want to go to the hills like other goats. A young goat will never disappoint him.

29. How was the new goat look like?

Answer: The new goat was very pretty. She was white as snow, and had two little horns on her little head. And she also had a pair of gleaming red eyes.

30. Who was Chandni?

Answer: Chandni was Abbu Khan’s new young goat. She had a friendly temperature, and would listen to Abbu Khan’s tales with a lot of interest and affection. He called her Chandni because it means moonlight.

31. Why did Abbu Khan do not want to leave Chandni?

Answer: Although he had a great love and affection towards his goats. But he did not want them to go to the hills because there was a dangerous old wolf lived in the hills. As the goats run away towards the hills, the wolf kills them and eat them up. Therefore, he did not want Chandni to go to the hills.

32. How did Chandni feel when she reached the hills?

Answer: Chandni felt like a child meeting her parents after many years of separation. She was very happy and went everywhere in the hills. The tall grass rose to embrace here, the flowers were blooming everywhere and the wind sand a song to welcome her.

33. Describe the wolf.

Answer: In the hills, there lived an old and dangerous wolf who used to kill animals and birds, and eat them up. He was big and ferocious type of animal and his eyes shines like burning coals in the darkness of night.

34. How do Chandni react when she saw the wolf?

Answer: Though she was small, but stood firm on her legs, her head slightly bent and horns jutting out. She also stood like a brow soldier ready to fight for a war with a treacherous enemy. She did not give up until the end.

35. what happened in the next morning after the fight stop?

Answer: In the next morning, as the first rays of the sun saw that Chandni was lying on the ground and she was completely soaked in blood. Whereas, the wolf was also very tired and sleepy. Eventually he devour Chandni completely.

Long Answer Type Questions

1. Who was Abbu Khan?

Answer: Abbu Khan was an old man who lived in Almora. He was very fond of goats, so he kept them as his pits. He used to talk to his goats as one talks to their own children. During the day, he takes the goats out for grazing in the field and later at night bring them back to their little hut, and tied a rope round their neck. But he was somehow unlucky because the goats leave him to go to the hills, as they want to get their freedom. Later, he brought a young goat, named her Chandni and thought she would never leave him and would love him till the end. But Abbu Khan was mistaken again. Chandni too left him and went to the hills, beyond and never came back.

2. Why Abbu Khan was unlucky in the matter of goats?

Answer: The goats who lived in the hilly areas love to have their freedom. They hate being tied with a rope round their neck to the trees or poles. Similarly, Abbu Khan’s goat to wanted to go to the hills. So, at night when they get chance, they would pull and pull the rope until looses. Then they run away to the hills to enjoy their lives.

3. Why did Abbu Khans bought a new goat?

Answer: Abbu Khan was very disappointed after the goats disappeared one by one. Later he decided that he won’t pet any goats. But this made him more upset and lonely. So he decided to buy a young goat. He thought that the young goat will stay with him forever and soon she will begin to love him as well as the grasses and grains he give her. The young goat will never thought of going to the hills. In this way Abbu Khan decided to buy a new young goat.

4. Who was Chandni?

Answer: Chandni was the new and young goat whom Abbu Khan bought after all the goats left him. She was very pretty and white as snow. SHw had two little horns on her head and also a pair of sparking eyes. She was avery friendly nature and listens to Abbu Khan’s stories with a lot of excitement and joy. He also narrated Chandni the sad stories of the other goats who had left him and were dead now. Abbu Khan named her Chandni, because it means ‘moonlight’.

5. Why was Abbu Khan mistaken again?

Answer: Abbu khan loved hi goat, Chandni a lot. He never imagined that Chandni too will leave him behind and wants to go to the hills beyond. Unfortuanatily, he was mistaken because Chandni started to ignore him, She don’t even eat the green grass that Abbu Khan brought for her. He was very confused in Chandni’s behaviours. Later she revealed that she don’t want to live with him anymore and let her go to the hills this mode Abbu Khan very upset.

6. How did Chandni spend her time in the hills?

Answer: As she reached the hills, she felt like the tall trees were standing there to welcomes her. She ran every where like and independent and saw the flowers blooming to amuse her. At the same day, She played for an hours on the grassy slopes of the hills. Chandni also met some a groupd of wild goats and asked her to join them. But she refused them as she wanted have her own freedom all alone.

7. What happened at the end of the story?

Answer: As the darkness fell, the wolf came out from the bushes. He had shining eyes that were like burning coals and started at Chandni greadily. Chandni showed her courage like a brave soldier and stood firm on her feet. Then the fight began and it went through the whole night. However in the next morning, Chandni was lying on the ground dead and was completely soaked in blood. And the wolf ready to eat her up even though the wolf himself was tired and sleepy.

8. Chandni is epitome of freedom. Discuss whether Chandni was confident or foolish.

Answer: Chandni was a beautiful young goat of Abbu Khan. He brought up her with fatherly care. He told her stories for goats who dared to run away and were killed by the wolf. He brought her food and gave her every comfort. Yet her longing for freedom did not die. Abbu Khan tried to stop her. But she did not give up. Chandni was brave and confident. She enjoyed her freedom and did not join any herd on the way. In the evening she faced death bravely. She could have run away to Abbu Khan’s house but she stay stayed back and gave a tough fight. She tom the spirit of the wolf. To conclude, we can say that her freedom was important to her.

9. Why do the elders try to govern the lives of their young one?

Answer: Because they are protective and care for them. They provide security and look after them. They could foresee the danger as they have enough experience. But sometimes, too much of care hampers the freedom and inhibits the individuality of their own people. The knowledge curbs the natural growth of personality. Rather than being dominating they must be understanding giving space for their young one‘to bloom. If Chandni was aflowed to roam around; she would have stayed at Abbu Khan’s house.

10. Why did the wise old bird say, “Chandni is the winner”?

Answer: The wise old bird said that Chandni is the winner because even being weak and small in front of the wolf, she didn’t give up. She gathered all her courage and had a brave fight. She didn’t leave the battlefield like a coward and fought for her freedom. She said to herself that death in an open field is far better than life in a small hut. She stood firm on her legs, head slightly bent and horns jutting out. She was a picture of courage. She looked like a brave soldier ready to fight a treacherous enemy. She died brave in the morning completely soaked in blood.

11. “Death in an open field is better than life in a small hut, “Chandni said to herself’. Was it the right decision? Give reasons for your answer.

Answer: It was the right decision. Freedom involves taking a lot of risks. It requires one to be brave and to be ready to face any difficulty, any circumstances. On detecting the wolf, Chandni could have gone back to Abbu Khan. However, for her freedom was more valuable than life. She decided to fight the wolf to retain her freedom, telling herself that success or failure was a matter of chance, and that one must put up a good fight. She fought with all her strength and even though she did not win the fight, she was the true winner. If she had remained with Abbu Khan she would have always been tied up. There, she might have lived longer, but would have ultimately died in bondage.

12. Freedom is life. Discuss this with references to ‘Chandni’ and ‘I want something in a Cage’.

Answer: Freedom is life. Living in bondage is as good as being dead. Everyone craves for his/her freedom, humans, birds and animals. The value of freedom is the theme of the stories ‘I want something in a Cage’ and Chandni’. In the former, the man, who had been a prisoner for ten years, freed the doves because he could identify with the birds in the cage and their desire to fly. In the latter, the goats left Abbu Khan one by one because their desire to roam freely in the hills was stronger than their fear of the wolf that lived in those hills.

Chandni’s decision to fight the wolf instead of going back to the safety of Abbu Khan’s compound showed that she considered freedom to be invaluable. For her death in an open field was far better than life in a small hut. This story shows that freedom requires one to be brave, and to be ready to face any difficulty, any circumstance. Even if the free life is short lived, it is better than a long life in capacity.

You cannot copy content of this page