I Want Something in a Cage Class 7 Extra Questions and Answers

I Want Something In A Cage Class 7 Extra Questions & Answers are available here. Class 7 English I Want Something In A Cage extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers and extract based questions. Learning these questions will help you to score excellent marks in the exams.

I Want Something In A Cage Extra Questions and Answers

Very Short Answer Type Question

1. What shop does Mr Purcell own?

Answer: Mr Purcell owns a pet shop.

2. What type of constant noise is there in the shop?

Answer: There is a constant noise of screeching and twittering in the shop.

3. In what Mr Purcell did not believe?

Answer: Mr Purcell did not believe in ghosts.

4. Who did not believe in ghosts?

Answer: Mr Purcell did not believe in ghosts.

5. Who do Mr Purcell consider himself?

Answer: He considered himself something of a professional man.

6. Describe Mr Purcell’s appearance.

Answer: He was a small, fussy man with red cheeks and a light, melon stomach.

7. What is canary?

Answer: Canary is a small, bright yellow bird noted for its signing.

8. What did the customers say when they visit Mr Purcell’s shop?

Answer: The customers look at the birds and animals and said, “Aren’t they cute? Look that little cage! They’re sweet”.

9. What did Mr Purcell read every morning?

Answer: He reads his morning paper.

10. What did he read in the morning paper?

Answer: He reads everything, even advice to the lovelorn and the detailed columns of advertisements.

11. What type of sounds vibrates all around his shop?

Answer: Chirping, squeaking and mewing.

12. Did Mr Purcell hear the sounds birds and animals?

Answer: He heard it no more than he would have heard the monotonous licking of a familiar clock.

13. Why there was a bull over the door?

Answer: There was a bell over the door that jingles whenever any customers entered.

14. Who entered his shop for the first time without the bell rang?

Answer: There was a stranger, standing just inside the door, as if he had materialised out of thin air.

15. From the first instant what did Mr Purcell know about the strange man?

Answer: From the first instant he knew instinctively, unreasonably that the man hated him.

16. What did Mr Purcell do when any customers centre him shop?

Answer: He himself would smile and briskly rub his hands and emphatically shake his head.

17. What did the man want from Mr Purcell?

Answer: The man wanted something that had wings.

18. Whom did the customer pointed to?

Answer: The customers pointed suddenly to a suspended cage which contained two snowy birds, i.e. doves.

19. What was the cast of two snowy birds?

Answer: It was five fifty.

20. How much did the man play to Mr Purcell?

Answer: Five dollars.

21. Why was Mr Purcell looked surprised when the man said the noise of constant chittering?

Answer: Because Mr Purcell could hear nothing unusual with the constant chittering, the rushing scurry of the shop.

22. How long did the man take to earn five dollars?

Answer: It took ten years.

23. What did the man do after leaving the shop?

Answer: The man opened the cage and drew the doves out and flew them in the sky.

24. Who was the author of this story?

Answer: L.E. Greeve.

Short Answer Type Questions

1. What has amused the shopkeeper?

Answer: The unusual behaviour of the customer has shocked him.

2. How has the smell of the departed customer different?

Answer: The smell of the departed customer was different as it was ‘musty smell of an abandoned and haunted house’.

3. Describe the appearance of the shop owner?

Answer: Mr Purcell was a small, fussy man having red cheeks and big bellied with large eyes.

4. What did he sell in his pet shop?

Answer: He sold cats, dogs and monkeys. He dealt in fish food and bird seed. He displayed long rows of ornate and gilded cages.

5. Explain ‘endless flicker of life’.

Answer: Mr Purcell caged various small animals and birds that kept on making strange noises all the time. They whisper, rustle, squeaks, scampers.

6. How do Mr Purcell greet the visitors?

Answer: Mr Purcell smile, briskly rub his hands and emphatically shake his head.

7. What was his routine in the shop?

Answer: Mr Purcell usually perdh on a high stool behind the counter and read newspaper.

8. How did he come to know about a visitor’s entry?

Answer: Mr Purcell get to know through ringing of the bell hung at the entrance door.

9. What did the customers wear?

Answer: The customer wore squeaky shoes, ill-fitted shoes with close cropped hair.

10. Why did he come to the shop?

Answer: He came to buy two doves.

11. Why was he ‘crestfallen’?

Answer: Mr Purcell told him the price of two doves but he had five-dollar bill only.

12. How long did it take him to collect the money?

Answer: The customer informed that it took ten years to him to collect the money.

13. Why was not the customer interested in listening to advice?

Answer: The customer did not listen to the advice of Mr Purcell as he was going to free the doves from cage.

14. Was the customer interested in the care and feeding of the doves he had bought? If not, why not?

Answer: The stranger was not interested in the care and feeding of the doves because he wanted to set them free.

15. Why did it make Mr Purcell feel ‘Vaguely insulted”?

Answer: Mr Purcell felt insulted because he had reduced the price of the doves and still made profit. He felt small to see the customer’s love for freedom and his great sacrifice.

16. Describe how Mr Purcell looks like?

Answer: Mr Purcell was a small, fussy man with red cheeks and a light, melon stomach. Large glasses magnified his eyes so as to give him the appearance of wise and genial owl.

17. What do Mr Purcell own?

Answer: He owned a pet shop. He sold cats and dogs and monkeys and he dealt in fish food and bird seed, prescribed remedies for ailing canaries and displayed on his shelves long sows of ornate and gilded cages.

18. What was the environment of his shop?

Answer: a constant stir of movement pervaded his shops whispered twitters, sly rustling; squeals, cheeps and sudden squeaks. Small feet scampered in frantic circle like frightened, bewildered, and blindly seeking.

19. What type of weather it was?

Answer: It was a rough day, a strong wind blew against the high, plate glass windows. The smoked filmed the wintry city and the air was grey with a thick frost.

20. How was the customer dressed?

Answer: The customers suit was cheap, ill-fitting but obviously new and wore a shiny shoes. He had a shutting glance and close cropped hair.

21. Why did the man pay five dollars for the two doves?

Answer: Even through the snowy birds cost five fifty, the man was unable to pay that price because it took ten years for the man to earn five dollars at hard labour. So, he paid that five dollar have with him.

Long Answer Type Questions

1. Who was Mr Purcell?

Answer: Mr Purcell was a small, fussy man with red cheeks and light, melon stomach. Large glasses magnified his eyes so as to give him the appearance of a wise and genial owl. He owned a pet shop. He sold cats and dogs and also monkeys. He dealt in fish food and bird seed, prescribed remedies for ailing canaries, and gilded cages. He considered himself something of a professional man.

2. What did Mr Purcell do everything in his shop?

Answer: Every morning, when the routine of opening his shop was completed, it was the proprietors custom to perch on a high stool, behind the country and unfold his morning paper and digest the days new. As he read he would smirk, frown, reflectively purse his lips and knowing life his eyebrows, nod in grave agreement. Also he reads everything, even advice to the lovelorn and the detailed columns of advertisement.

3. What happened when the strange man entered his shop?

Answer: Whenever any customer enter, there was a bell over the door that jingled. Whoever, for the first time Mr Purcell did not hear the ring of the bell when the strange customers entered, standing just inside the door, as if he had materialised out of thin air.

4. Who said “That noise” and to whom? Why?

Answer: It was said by the customer to Mr Purcell because when he was about to leave Mr Purcell shop with the two snowy birds. He heard to the constant chittering, the rushing scurry of his shop. Then the man asked Mr Purcell don’t he get this noise or isn’t it drives him crazy. But Mr Purcell didn’t mind the crazy noise, rather he would have heard the monotonous licking of a familiar clock.

5. What did the man do after leaving his shop?

Answer: The man swing around and stalked abruptly from the store. He was holding the cage shoulder high and was string at his purchase. Then he opened the cage, and reached his hand inside and drew out of the doves. He tasted is into the air. Later he drew out the second and tossed it after the first. The doves rose like windblown balls of fluffy and were lost in the smoky grey of the wintry city.

6. The visitor invested his ten years saving on releasing the birds. Why?

Answer: The visitor had scarified his ten years income so as to free birds. He entered the shop with an intention to purchase the birds, he could afford with a five dollar bill. He showed least interest in talking to the shop owner. As soon as he bought the doves, he opens the cage and set the birds free. He seemed to have satisfaction in making them free.
This showed his love for freedom of birds. His appearance clearly speaks about his poverty. Yet he ’ sacrificed his possession displaying the beauty of his character, generosity and love.

7. ‘Freedom is everyone’s right’. Comment.

Answer: Everyone is born free in nature under the sun. However, his freedom is compromised by his or her own weakness. Mr Purcell was constantly surrounded by the sound of movement and chirpings. Yet he could liberate himself from his weakness to earn his living. He made money out of compromising his freedom. He was shocked by the simplicity and grace of a freedom preacher. Like wise we humans too sacrifice big for small.

8. Why had the merchant’s brow ‘puckered with perplexity’?

Answer: The merchant’s eye brows were raised because the behaviour of the customer was unusual. He bargained. the price persuading Mr Purcell to sell the birds for five dollars only and then set them free.

9. Why, in your opinion, did the man set the doves free?

Answer: In my opinion, the man must had set the doves free because he himself had been in jail for ten years. He had sympathy for the birds and knew the pain of being imprisoned against the wishes. He wanted to see them flying and enjoying their freedom that is why he bought something with the wings. He wanted to smell the happiness of freedom from cages by setting the doves free.

You cannot copy content of this page