The Story of Cricket Class 7 Extra Questions and Answers

The Story of Cricket Class 7 Extra Questions & Answers are available here. Class 7 English The Story of Cricket extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers and extract based questions. Learning these questions will help you to score excellent marks in the exams.

The Story of Cricket Extra Questions and Answers

Short Answer Type Questions

1. Where was Cricket originated?

Answer: Cricket was originally played in England.

2. What does ‘bat’ mean?

Answer: Bat mean a stick or club.

3. What was the original shape of a bat?

Answer: A bat was similar to hockey stick, curving outwards at the bottom.

4. What is a length of a test cricket match?

Answer: A test cricket match is usually played for five days.

5. What is the length of pitch of the ground?

Answer: The pitch is specified to 22 yards.

6. Name one oval and one circular shaped cricket ground.

Answer: Cricket ground is Adelaide in Australia is oval and Chepauk Stadium in Chennai is circular in shape.

7. Who has absolute power in deciding all disputes?

Answer: Two umpires have the absolute power in setting all disputes.

8. What were the two major changes that happened by the year 1780?

Answer: By 1780, three days had become the length of a major match and creation of the first six-seam cricket ball was witnessed.

9. What are the major transformation happened in Indian cricket?

Answer: The major transformation are best paid players, replacement of gentlemanly amateur by the paid professionals and global commerce and technology.

10. What materials is used to make a cricket bat?

Answer: As the cricket bat consists of two parts the blade is made of willow wood and its handle is made of cane.

11. Which protective equipment are made of synthetic lightweight materials?

Answer: Pads, gloves and helmets are made up of synthetic light weight materials.

12. What is the role of Zoroastrians in cricket?

Answer: Zoroastrians the Persis was the first Indian community to start playing the game.

13. Who is Dada Bhai Naoroji?

Answer: Dada Bhai Naoroji is amongst the founder members of Indian National congress and the great Parsi statesman and intellectual.

14. Why was C.K. Nayudu popular for?

Answer: C.K. Nayudu was an outstanding Indian batsman of his time. He was the first test captain of the country.

15. What is the role of Television in changing cricket?

Answer: The role of television is that it expanded the audiences for the game of beaming cricket into small towns and villages.

16. Which country has the largest viewership?

Answer: India has the largest viewership.

17. Name some stick and ball games that you have witnessed or heard of.

Answer: Cricket, Hockey, Baseball, and Polo are a few stick-and-ball games.

18. The Parsis were the first Indian community to take to cricket why?

Answer: Parsis were in the close contact with the British because of their interest in trade. They were the first Indian community to westernise and went up taking up the game of cricket. .

19. ‘The rivalry between the Parsis and the Bombay Gymkhana had a happy ending for the former’. What does ‘a happy ending’ refer to?

Answer: The ‘happy ending refers to the victory of a Parsis team over the Bombay Gymkhana in a game of cricket in 1889, Just four years after the foundation of the Indian National Congress in 1885.

20. What do you understand by the games (cricket) ‘equipment’?

Answer: The things which are necessary for playing the game are games (cricket) ‘equipment’. Like in a ball, bat, wicket, helmets, gloves, pads are the required things to play the match.

21. How is Test Cricket a unique game in many ways?

Answer: Test cricket is a unique game as it can go on for five days and still end in a draw. No other modern team sport takes even half as much time to complete.

Long Answer Type Questions

1. ‘Cricket is the most sought after sports’. How is it important for ‘National Integration?

Answer: Sports is an integral part of a healthy life. It helps in staying fit and achieving common goals. Cricket appears to be the most appealing national entertainment. Expert players represent nation, big companies sponsor this sport, and children play it in ground and streets too. During matches, spectators support the players and audiences at home stick to T.V. The player are given prizes and showered with love and blessings. National Integration is obvious if India plays with Pakistan or Australia with New Zealand. It brings together the whole nation.

2. Playing games helps in developing personality of a child. Give reasons in support of your answer.

Answer: A child is born with innate qualities. They get subdued with time if they are not evoked on time. Games/ sports give an opportunity to blossom there in-born talents involvement and inclination required in games develops team spirit, leadership, helps to overcome hurdles, pain makes one passionate enough to reach his goal-operation and respect for other develops an individual. Children forget difference and get associated with each other while playing games.

3. How is cricket different from other team games?

Answer: Cricket is different from other team games because in cricket, the length of the pitch is mentioned as 22 yards. However, the shape of the ground could be oval or circular. There is no specific measurement for the size of the ground as well. It is the only game played for five days and can end without a specific result. Unlike cricket, many other popular games like hockey or football follow certain specification for grounds.

4. How have advances in technology affected the game of cricket?

Answer: The advances in technology have affected the game of cricket in the matter of protective equipment. The invention of vulcanised rubber led to the introduction of pads in 1848 and protective gloves soon afterward. The modern game would be unimaginable without helmets made out of metal and synthetic light weight materials.

5. Explain how cricket changed with changing times and yet remained unchanged in some ways.

Answer: With the change of times, technology get more advanced and players started wearing protective equipment. Earlier the bat was made of one piece. Today it has a separate blade and handle. Decisions became more fair with motion-sensor cameras. But still, both bat and ball are handmade, not industrially manufactured.

6. Did you think cricket owes its present popularity to television? Justify your answer.

Answer: Yes, cricket owes its popularity to television. It has expanded the audience of the game by taking cricket to villages and small town. Children from these places now had the chance to learn the game, seeing the international games and imitating their favourite cricketers.

7. Why was cricket a large viewership in India, not to China or Russia?

Answer: Cricket is popular mostly in the colonial countries of British empire not the sovereign countries. India was only the part of the British empire not the China or Russia. Therefore, cricket has large viewership in India, not in China or Russia. Moreover, TV companies have created a global market for cricket in India.

You cannot copy content of this page