Quality Class 7 Extra Questions and Answers

Quality Class 7 Extra Questions & Answers are available here. Class 7 English Quality extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers and extract based questions. Learning these questions will help you to score excellent marks in the exams.

Quality Extra Questions and Answers

Very Short Answer Type Question

1. What was the name of the shop?

Answer: Gessler Brothers.

2. Where was the shop?

Answer: The shop was in a small by street in a fashionable part of London.

3. what was kept in a front window of the shop?

Answer: A few pairs of boots.

4. With whom did Mr. Gessler live in the shop?

Answer: He lived with his elder brother.

5. What did Mr. Gessler make?

Answer: Mr. Gessler made boots which was mysterious and wonderful.

6. Why was it not possible for the author to visit his shop often?

Answer: Because his boots lasted terribly.

7. where the tip tap sound comes from?

Answer: From the slippers of Mr. Gessler.

8. Did the author visit his shop often?

Answer: No.

9. Who was Mr. Gessler?

Answer: Mr. Gessler was a garman shoemaker, lived in London.

10. What did the author order to Mr. Gessler?

Answer: To make a pair of Russian leather boots for him.

11. What happened when the another said his boots were creaked?

Answer: This made Mr. Gessler quite shocking.

12. What did Mr. Gessler say if he can’t repair the boots?

Answer: He would return the money.

13. What happened to the next visit of the author to his shop after two years?

Answer: He received a shocking news of the death of Mr. Gessler’s elder brother.

14. Was Mr. Gessler young them?

Answer: No, he too was old like his elder brother.

15. Why did it take longer time to make the boots?

Answer: Because of its finest quality.

16. Was Mr. Gessler happy to made boots?

Answer: Yes, it gave him pleasure to make.

17. How old was Mr. Gessler when the author visited his shop?

Answer: He was seventy five years old.

18. Did Mr. Gessler able to recognise the author in his visit?

Answer: No.

19. What happened to his shop when the author visited later?

Answer: The shop was no more there.

20. Where was the poster of Gessler Brother?

Answer: It was no more there and removed by someone.

21. Whom did the another find in the shop?

Answer: An English man.

22. What made the author shocked by an English man?

Answer: The death mews of Mr. Gessler.

23. What was the cause of Mr. Gessler’s death?

Answer: The cause was due to slow starvation.

24. Was Mr. Gessler proud of his work on boots?

Answer: Yes.

25. What happened to the money earned by Mr. Gessler?

Answer: The money all went under rent and leather.

26. What happened to the shop of Mr. Gessler?

Answer: It was bought by an English man.

27. Who is ‘I’ referred to the story “Quality”?

Answer: The ‘I’ is referred to the author himself.

28. Name the author of the story “Quality”?

Answer: John Galsworthy.

Short Answer Type Questions

1. How was Mr. Gessler’s language?

Answer: Mr. Greesler spoke English with an influence of his mother tongue which proved that his wasn’t an Englishman.

2. Who lived in London in his show shop?

Answer: Mr. Gessler lived in London in his shoe shop.

3. What was written on the sign board at the shop?

Answer: Mr. Gessler’s shop didrx’t had any other signs except Gessler Brother written on it.

4. What was Mr. Gessler guess regarding the discomfort in shoes?

Answer: Mr. Gessler pressed with his finger at a particular point and he could make it out that the left boot wasn’t giving comfort to the author.

5. How were the shoes of distinct?

Answer: Mr. Gessler made boots from the finest quality leather and craftsmanship.

6. Why did Mr. Gessler fail to recognize the author?

Answer: The narrator did not come to Mr. Gessler’s shop and secondly, Mr. Gessler failed to recognise the author during his final days which proves that he had really grown old.

7. How did the narrator express his gratitude for the shoemaker?

Answer: The author went to the shop to thank Mr. Gessler for making the great boots. Every time, he gave orders to help them financially.

8. The narrator was awestruck at the craft and skill. Describe his appreciation for him?

Answer: Mr. Gessler made boots only on orders. His boots were perfect in size. They lasted long and were made from the best leathers.

9. Who was Mr. Gessler?

Answer: Mr. Gessler was a German shoemaker. He lived with his elder brother in their shop in London.

10. Why did the author visit to Mr. Gessler rarely?

Answer: The author visited to Mr. Gessler very rarely because the shoes that he made for the author lasted too long and of better quality.

11. What sound did the author hear in his shop?

Answer: The author heard harsh sound and the tip tap sound of his slippers that beating The narrow wooden stairs of Mr. Gessler.

12. How did Mr. Gessler understand the author was not comfortable with his left boot?

Answer: He understood by putting his hand down  and pressed with his finger on the place where the left boot was not quite comfortable.

13. How did Mr. Gessler express his thought about trade?

Answer: He expressed his thought about the conditions and hardships of his trade. In big cities, the large firm attracts their customers by luxurious shows and trough advertising products, and they takes all orders of boots instead of Mr. Gesslers boot.

14. Who removed the name plate of his shop and why?

Answer: An English man removed Mr. Gessler name plate from his shop because it no longer belonged to him as he was bought by an English man.

15. How did Mr. Gessler die?

Answer: The Englishman said that Mr. Gessler died due to slow starvation because he involved himself too much in making shoes and all the money were spent on his rent and teacher thus, this caused him to death.

Long Answer Type Questions

1.‘The states of the shoemakers did not change’. Yet they moved the writer? Do you agree or not?

Answer: The shoemakers were German, they did not change their accent. They died in rags, but never failed to deliver what they were good at. Their craftsmanship, dedication was evident from their work. They could not beat the rising consumerism yet succeeded in winning hearts. They could have changed according to the time, yet they relentlessly worked. Their perfection, dedication was unmatched. A craftsman never compromise with quality. So did they.

2. Why did the author choose to visit the shoemakers?

Answer: The author was fascinated and charmed by the perfectionist shoemakers. He wanted to help them by placing maximum orders. They were sincerely worked on the orders to the level of satisfaction of customer’s satisfaction. He observed the changes in appearance, felt sorry for their distressed state. He was devastated by the untimely death of the genius of their craft.

3. What was the authors opinion Mr Gressler as a boot maker?

Answer: The author was impressed with Mr Gessler. He liked the boots made only on order and those boots perfectly fitted the customers. Their boots had the best materials and lasted long. He found the work mysterious and wonderful.

4. What was the effect on Mr Gessler of the author remark about a certain pair of boots?

Answer: Mr. Gessler at first found the remark unbelievable. He argued that the author might have got them wet. He was shocked. He told the author that he would either repair them or adjust the money in his bills.

5. What was Mr. Gessler’s complaint against – “big firms”?

Answer: Mr. Gessler’s complaint against big firms was that they got customers only because of advertising, and because of any quality work. Mr. Gessler, who loved his job and who used to make good quality boots, had very little work because people preferred the big firms.

6. Why did the author orders so many pairs of boots? Did he really need them?

Answer: The author got shocked and filled with sorrow when he knew about the death of Mr. Gessler’s elder brother. In order to help him, he ordered so many pairs of boots. No, he didn’t really need them.

7. The passion of Mr. Gessler wasn’t fruitful. How?

Answer: Author had mistaken Mr. Gessler for his elder brother because he looked too old. There was thin lining of hair left on the top portion of his head. During the last meeting with the author within a period of one year. Mr. Gessler had grown older by around 10 years. He looked tired and exhausted. The hardships of the trade have taken a toll on his health. He even failed to recognize the author at first.

8. Describe The attire of Mr. Gessler according to the author?

Answer: As the author enters his shop, he feels like its a church and was sitting on the wooden chair. Mr. Gessler appeared with a harsh sound and the tip tap of his slippers that were beating the wooden stairs. He stood without coat, wearing leather apron with sleeves that turned back and little bent.

9. What happened when the author visited his shop after many months?

Answer: When the author visited his shop, that time it appeared to be his elder brother holding a piece of leather. Mr. Gessler greeted him and said that his elder brother was no more. This news made him quite shocking and he ordered several pairs of boots for himself on the same day. Those pairs of boots were better than the other and lasted too long.

You cannot copy content of this page