Fire Friend and Foe Class 7 Extra Questions and Answers

Fire Friend and Foe Class 7 Extra Questions & Answers are available here. Class 7 English Fire Friend and Foe extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers and extract based questions. Learning these questions will help you to score excellent marks in the exams.

Fire Friend and Foe Extra Questions and Answers

Very Short Answer Type Question

1. Who have been the damage caused by fire?

Answer: Early man.

2. What was early man frightened of?

Answer: He was frightened of fire because it was powerful and dangerous.

3. What are the three things required to make fire?

Answer: Fuel, oxygen and heat .

4. Give some examples of fuel?

Answer: Wood, Coal, cooking gas and petrol.

5. Where from oxygen comes?

Answer: Oxygen comes from the air.

6. What comes from the air?

Answer: Oxygen.

7. What happens when you blow on smouldering paper?

Answer: It often bursts into flame.

8. What do you do to burn a piece of paper or wood?

Answer: We heat it before it catches fire.

9. if fire in a good servant, it can be what?

Answer: It can be a bad master.

10. What is a good servant but a bad master?

Answer: Fire.

11. What happens when fire get out of control?

Answer: It comes very dangerous.

12. how many ways are there which a fire can be put out?

Answer: There are three main ways.

13. Why fires can also be stop with a damp blanket or a sack?

Answer: Because this stops oxygen reaching the burning material.

14. What is used to extinguish fire?

Answer: Carbon dioxide.

15. Why carbon dioxide is used to extinguish fire?

Answer: Because it does not allow oxygen to reach the burning material.

16. What is the third way of putting out a fire?

Answer: To remove the heat.

17. What will happen if the temperature can be brought down?

Answer: The fuel stops burning.

18. When should water not to be used on fire?

Answer: Water should not to be used on fire when it is caused by electrical appliances.

19. What is the best thing to fight an electrical fire?

Answer: A carbon dioxide extinguisher.

20. Why should there be space felt between buildings?

Answer: To reduce the fire risk.

21. What is known as fire brigades?

Answer: bands of firefighting workers with special equipment is known as fire brigades.

22. Who are highly trained people?

Answer: Firefighters.

23. What is worshipped in many parts of the world?

Answer: Fire.

24. When fire can be dangerous?

Answer: When it gets out of control.

25. Give some examples of fuel.
Answer: Wood, coal, cooking gas and petrol are examples of fuel.

Short Answer Type Questions

1. What is early man’s outlook for fire?

Answer: He was scared of fire. The early man might have seen volcanoes or lighting before he started using fire and was hence knew it was dangerous and powerful.

2. Why gaps are left between buildings during construction?

Answer: Gaps are left between buildings during construction to reduce the risk of fire.

3. How has the discovery of fire helped the mankind?

Answer: Discovery of fire has helped the early man to cope with nature. It also helped them adopt a settle mode of life.

4. How fire is a good servant?

Answer: Fire is a good servant. When kept under control fire helps us do many things in most of our home we cook our food on fire. We use fire to keep us warm during extreme winter. It is also used to generating electricity.

5. What is the role of fire fighter?

Answer: Fire fighters are given training on various skills to minimize the damage. They put out fire and also give first aid.

6. What do you understand by the ‘flash point’ of a fuel?

Answer: The temperature at which a fuel begins to burns is called its flash point.

7. (i) What are some common uses of fire?
(ii) In what sense is it a “bad master”?

Answer: (i) The common uses of fire are to cook food, warm our names in winter, to generate electricity and many more.
(ii) If fire goes out of control, it can cause damage to our life, house and property. It is ‘bad master’ in this sense.

8. How oxygen is required to make fire?

Answer: Oxygen comes from the air and so when we blow on smoldering paper, it often bursts into flame thus, oxygen is also required to make fire.

9. What is called “flash point”?

Answer: Every fuel has a particular temperature at which it starts burning this temperature is called the “flash point”.

10. “Fire is a good servant but a bad master” – explain

Answer: Often it is said that fire is a good servant but a bad master because it means that fire is very useful as long as it is kept under control if fire goes out of control, it can very dangerous.

11. Write some merits of fire.

Answer: Some merits like we use it for cooking our food, also warm our houses during winter season, and to generate electricity power.

12. Write the demerits of fire?

Answer: As we know, fire can be dangerous if it goes out of control. Every year many homes and shops are damaged due to fire. The vast areas of forest are also destroyed and many people are killed and some are injured caused by fire.

13. How fire can be out by fuel?

Answer: If the fire has no fuel to disgust on, no burning can take place. Thus, fuel can help to put out fire.

14. What is the second way of putting out a fire?

Answer: The second way is to stop oxygen from reaching it like small fires can be put out with a damp blanket or lack. If results to stop oxygen from Reaching any burning material. Again, carbon dioxide is also used to prevent fire.

15. Discuss the three way of putting out a fire?

Answer: The third way is to remove the heat. The fuel would stop burning, if the temperature can be brought down. Again, water is also sprayed on a fire, because it absorbs heat from the burning fuel and lowers the temperature.

16. How water can also be dangerous to put on a fire?

Answer: If water is sprayed onto an oil fire, the oil would float to the lop of the water and would continue to burn thus, this can also be dangerous because water flows quickly, carrying the burning oil with it and would spread the fire.

17. What are the skills of firefighters?

Answer: Firefighters are highly trained people as they power many skills. They could cut off electricity supply and knock down dangerous walls. They spray water and other things to prevent fire under control firefighters are also trained in first aid as thug can help people who are injured or those who are suffering.

Long Answer Type Questions

1. What is your opinion about fire after ready the lesson?

Answer: As the title of the lesson suggests fire is both/riled and foe. It can be dangerous and threat to life and property. Valuable resources get engulfed by the fire. So various measures and laws are enforced to save lives and resources.

2. ‘Power needs control’ Do you agree or not. Give you response in reference to the text.

Answer: Every powerful things or person can be controlled and checked from time to time. For example, fire is so useful in day to day life that human existence is impossible without fire yet it can destroy in records. So its power should be checked before getting out of control. Establishment like fire brigade are so helpful. Vigilance and alertness can stop from a turning of a friend into a foe.

3. What are the three main ways in which a fire can be controlled or put out?

Answer: The three main ways in which a fire can be controlled or put out are:
(i) By taking away the fuel. If the fire has no fuel to feed on. No burning can take place.
(ii) By preventing oxygen from reaching it.
(iii) By bringing back the temperature below ‘flash point’ of the fuel.

4. Why does a burning candle go out when you blow on it?

Answer: When we blow on candle, the hot air around the candle gets removed and it burning down the temperature of candle below the flash point. Thus, a candle goes out because no fuel can bum below its flash point.

5. Spraying water is not a good way of putting out an oil fire or an electrical fire. Why not?

Answer: If water is sprayed onto an oil fire, then the oil will float to the top of the water and continue to bum. This can be very dangerous because water can flow quickly. Carrying spray water might receive an electric shock and be killed. Therefore, spraying water is not a good way of putting out an oil fire or an electrical fire.

6. Before fire brigades were set out, how people tried to put out fire.

Answer: Before the fire brigade came into the picture people used to extinguish fire forming human chain. Everyone was a fireman in that scenario. People used to pass buckets filled with water from a pond or well through each other and the person at the extreme end used to pour it over the flames.

7. How have we learnt to control fire?

Answer: Every year we spend millions of rupees for fighting fires. We spend even large sum of money to find out ways to prevent fire from happening and going out control in the process we have learnt to control fire and use it for our betterment.

8. Explain with an example how can you put out fire by cutting the supply of oxygen.

Answer: Oxygen is one of the three elements essential for causing fire. If we can disrupt the supply of oxygen then we can put of the fire. This can be applied in case of small fires. If we throw a damp blanket or a sack over fire. It cuts off the supply of oxygen and the fire is immediately put off.

9. Why we cannot use water to put out some fires?

Answer: We cannot use water in case of oil and electric fires oil floats over water and thus oil fires cannot be extinguished using water. Water flows on and it has the risk of spreading the fire along. In case of electric fires water cannot be used as an extinguished. It being a good conductor of electricity puts the life of the man spraying it in danger.

10. Define fire.

Answer: When the oxygen in the air combines with carbon and hydrogen in a fuel, a chemical reaction takes place thus, energy in the form of heat and light is released through this process. Therefore, fire is the result of a chemical reaction fire is powerful and dangerous too if it goes out of control.

11. Write the advantage and disadvantage of fire –

Answer: The advantage like we use fire to cook our food, warm our homes in winter, to generate electricity etc. While the disadvantage is that fire is dangerous if it goes out control. However, thousands of homes and shops are damaged due to fire. Again, vast areas of forests are destroyed and many people are also killed and injured too.

12 What are the three ways of controlling fire?

Answer: The three ways are –

(i) Fuel can help to take away fire if the fire has no fuel to carryon, no burning can take place.

(ii) Secondly to put out fire we can prevent oxygen from reaching it. Therefore, no supply of oxygen prevents no fire. Damp blanket or a sack can also help small fires.

(iii) Thirdly, fire can be stopped by removing the heat the fuel would stop burning, if the temperature can be brought down at its lowest water can also stop to prevent fire by absorbing heat from the burning fuel and lowers the temperature.

13. Why water should not be sprayed on fire caused by oil and electrical appliances?

Answer: Fire caused by oil is very dangerous because the oil would float to the top of the water and would continue to burn, as water flows quickly, also carrying the burning oil with it and spreading all our the fire again, fire caused by electrical appliances cannot be stop by water because the person spraying water might get an electric shock and would get killed thus, it is very dangerous too.

You cannot copy content of this page