Chivvy Class 7 Poem Extra Questions and Answers

Chivvy Class 7 Extra Questions & Answers are available here. Class 7 English Poem Chivvy extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers and extract based questions. Learning these questions will help you to score excellent marks in the exams.

Chivvy Extra Questions and Answers

Short Answer Type Questions

1. Who is the poet of the poem “Chivvy”?

Answer: Michael Rosen.

2. “Sit up”, “Say please”, “say thank you”, etc who says this and to whom?

Answer: The young ones hate to be dominated by the adults.

3. Why do the adults instruct their child?

Answer: The adults instruct their child to learn good manners.

4. When do the grownups say to speak up to the children?

Answer: When the children do not walk to talk.

5. “Don’t talk with your mouth full”— what does the line mean?

Answer: This line presented by the grownups delivering to the children. They said not to talk while eating a food to the young ones because it shows a bad manner.

6. Why does it annoy the young ones to be dominated?

Answer: As the children are treated to learn good manners, but they do not want to be dominated by their elders, their annoys them the most.

7. “Say thank you” – who says this line and why?

Answer: This is said by the grownups to their children. They said to than ones who gifts or helps other and it represents a good manner.

8. Why do the grown-ups tell the children not to talk with their mouthful?

Answer: The grown-ups tell the children not to talk with their mouthful of food because it can choke the throat secondly it is considered as a bad social manner.

9. What all instructions are given by the adults regarding noise?

Answer: The adults tell the children not to make much noise, neither while talking nor while eating or walking.

10. Why do you think adult keep on instructing always?

Answer: The adults keep on instructing always to make their children well acquainted with social manners. Habits can only inculcated in young age.

Long Answer Type Questions

1. What is the consequences when the children are instructed to do?

Answer: When the children are dominated and forced to listen what the elder mean, they lack respect and get annoyed with the elder. The instructions would make the children dependent on their parents for the rest of their lives. Dominating the young ones may also regard as harmful for them in future.

2. What is the negative impact of adults too much interference?


Answer: When the adult give too many instructions to their children, they kill their children’s spontaneity and willingness to use his/ her mind to understand life. These instructions rob away their innocence, making them dependent on their elders.

3. Discuss these questions in small groups before you answer them.
(i) When is a grown-up likely to say this?
Don’t talk with your mouth full.
(ii) When are you likely to be told this?
Say thank you.
(iii) When do you think an adult would say this?
No one thinks you are funny.

Answer: (i) A grown up is likely to say so when the child is talking in the middle of a meal.
(ii) A child is likely to be told so when somebody has given him a gift or offered him something to eat.
(iii) An adult would say so when the child has done some mischief and is finding it funny and hence, annoying everybody else.

4. The last two lines of the poem are not prohibitions or instructions. What is the adult now asking the child to do? Do you think the poet is suggesting that this is unreasonable? Why?

Answer: The adult is now asking the child to think independently. The poet finds this entirely unreasonable * because the young child has not been trained to use his mind. He has only been trained to follow the instructions given by the adults.

5. Why do you think grown-ups say the kind of things mentioned in the poem? Is it important that they teach children good manners, and how to behave in public?

Answer: He grown-ups say such kind of things to their children in order to teach them good manners. They want their children to be a responsible citizen and behave good in public. Yes, it is important to teach the children all these things so that they learn good manners and how to behave in the society, at home and with their elders and youngsters. Our elders are our teachers and we can learn a lot from their experience.

Extra Questions and Answers Reference to Context

1. Grown-ups say things like:
Speak up
Don’t talk with your mouth full
Don’t stare 
Don’t point
Don’t pick your nose

Explanation
Grown ups are often seen as instructing or advising, these instructions are being issued by the adults to their young one. Speak up, don’t talk while your mouth is full of food and so on are just a few examples.

(i) Why do grown ups say ‘speak up’?
(ii) When a child is stopped talking?
(iii) What other bad habits often irritate elders?
(iv) What do you think is the purpose of elders behind these scolding?

Answer: (i) Grown ups want the child to speak up to express himself.
(ii) A child is stopped from talking with his mouthful.
(iii) Elders snub when one is staring, pointing at somebody or while picking up nose.
(iv) The elders want to inculcate good habits in the young generation.

2. Sit up
Say please
Less noise
Shut the door behind you
Don’t drag your feet
Haven’t you got a hankie?
Take your hands out of
your pockets

Explanation
The elders exhibit dominance by hinting in everything. Each and every activity of the young child is administered and put under the surveillance of the grown-ups.

(i) Why do the adult find dragging feet annoying?
(ii) What does ‘saying please’ appeal?
(iii) ‘Take your hands out of your pockets’. Explain.
(iv) What is a ‘hankie’?

Answer: (i) Dragging of feet is a game for a child but the clattering sound irritates the elders.
(ii) These attributes appeal for its humility.
(iii) Keeping hands in pocket while talking is considered as unruly.
(iv) Handkerchief.

3. Pull your socks up
Stand up straight
Say thank you
Don’t interrupt
No one thinks you’re funny
Take your elbows off the table
Can’t you make your own
Mind up about anything? 

Explanation
However, the adults around him continue to reprimand him. The child is unable to decide anything for himself. It’s quite ironical as the entire childhood of this child was spent blindly following the instructions.

(i) What is ‘pull your socks up’?
(ii) Why ‘standing up straight’ is important?
(iii) What does ‘No one thinks funny’. Mean?
(iv) Explain ‘Make your own mind’

Answer: (i) It is a ‘preparation’ and getting ready for future.
(ii) It is to stand in proper posture rather than leaning against anything.
(iii) The child might be doing something which is funny for him but the elders feel it to be a stupid behaviour.
(iv) The elders insist the growing up child to take firm decision, at later stage in life.

You cannot copy content of this page