Meadow Surprises Class 7 Poem Extra Questions and Answers

Meadow Surprises Class 7 Extra Questions & Answers are available here. Class 7 English Poem Meadow Surprises extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers and extract based questions. Learning these questions will help you to score excellent marks in the exams.

Meadow Surprises Extra Questions and Answers

1. How can you find meadow?

Answer: We can find meadow if we look carefully on the ground through the velvet grass.

2. What were the butterflies doing?

Answer: The butterflies were resting an buttercups and sucking nectar of the flower.

3. How did a rabbit get scare?

Answer: A rabbit would be scared when we walk towards him sitting very still.

4. What did a meadow show us?

Answer: A meadow gives us very beautiful and wonderful sights to look for.

5. What did a dandelion turned into?

Answer: Airy parachutes.

6. Where were the rest?

Answer: Beneath tall grasses.

7. Whose homes were a meadow?

Answer: Many insects, birds and animals.

8. Who makes an amazing mound?

Answer: Ant.

9. What did a meadow have?

Answer: A meadow have a lot of surprises.

10. Name the poet of this poem.

Answer: Lois Brandt Philips.

11. What do you mean by ‘meadow’?

Answer: Meadow are the velvet grass we walk on these are the houses of money animals, birds insects, etc that are open green grass.

12. What did the rabbit do?

Answer: The rabbit who his sitting in the meadow and whenever we go near him, he gets scared and hopes away very fast.

13. Where can the velvety soft grass be found?

Answer: The velvety-soft grass can be found in meadows.

14. Why is it difficult to. see a rabbit?

Answer: One is unable to spot a rabbit in the grass because it is sitting very still. Only when it hops, one will be able to see it.

15. What AS the butterfly busy doing?

Answer: Butterfly seems to be busy in sucking nectar from flowers. It appears as if the butterfly uses a drinking straw to do so.

16. How many ‘Meadow houses are discussed in the poem’?

Answer: Burrows in the ground meant for smaller animals, nests beneath the tall grass for birds and mounds for ants are the various houses that are characterized by the term, ‘meadow houses’. While exploring the meadows one can see all of these.

17. What turns into ‘airy parachutes’?

Answer: Petals of dandelion turn into airy parachutes.

18. What distinct extraordinary gifts of nature are available in meadows?

Answer: Beautiful sights to velvety grass, butterflies sipping nectar, houses of various insects, birds and animals gives visual treat to the onlookers

19. Read the lines in which the following phrases occur. Then discuss with your partner the meaning of each phrase in its context.
(i) velvet grass
(ii) drinking straws
(iii) meadow houses
(iv) amazing mound
(v) fuzzy head

Answer: (i) Velvet grass: The grass which is as soft as velvet.

(ii) Drinking straws: The long narrow tube by which butterfly gets nectar from the flower.

(iii) Meadow houses: habitats or home of animals like burrows in the ground, nests and ant’s mound.

(iv) Amazing mound: The amazing mound is a reference to the mound created by the ants as their dwelling place.

(v) Fuzzy head: Fuzzy head refers to the heads of the bright yellow flowers which have a beautiful texture.

20. Which line in the poem suggests that you need a keen eye and a sharp ear to enjoy a meadow?

Answer: “Oh! Meadows have surprises
And many things to tell.
You may discover these yourself
If you look and listen well.”

Extra Questions and Answers Reference to Context

1. Meadows have surprises,
You can find them if you look;
Walk softly through the velvet grass,
And listen by the brook.
You may see a butterfly
Rest upon a buttercup
And unfold its drinjring’ straws
To sip the nectar up.

Explanation
The meadow offers several surprises to the one who has as eager eye to look at the meadow. Walking on the soft velvety grass, the sound of the brook, a butterfly sipping nectar from the flowers, all such sights give immense pleasure.

(i) When can one explore meadows?
(ii) Why did the poet say ‘the velvet grass’?
(iii) What do butterflies do?
(iv) What are ‘drinking straws’ of a butterfly?

Answer: (i) One can explore meadows if one observes
(ii) Why ala the poet say the veivet grass
(iii) What do butterflies do?
(iv) What are ‘drinking straws’ of a butterfly?

2. You may scare a rabbit
Who is sitting very still;
Though at first, you may not see him,
When he hops you will.
A dandelion whose fuzzy head
Was golden days ago
Has turned to airy parachutes
That flutter when you blow.

Explanation
Walking further on, one may find a rabbit hidden in the grass. One may not be able to see it instantly, but soon it would hop in front of you because it would be scared. A dandelion that was golden a couple of days ago would have also bloomed.

(i) When can a rabbit be seen?
(ii) Who can scare a rabbit?
(iii) What is the colour of a dandelion flower when it blossoms?
(iv) What are ‘airy parachutes’?

Answer: (i) When a rabbit hops it cam be seen.
(ii) A rabbit can be scared by an intruder/ am onlookers.
(iii) Its colour is golden.
(iv) Airy parachutes are dry seeds that scatter with wind.

3. Explore the meadow houses,
The burrows in the ground,
A nest beneath tall grasses,
The ant’s amazing mound.
Oh! Meadows have surprises
And many things to tell;
You may discover these yourself,
If you look and listen well.

Explanation
One could find several houses in the meadows. There would be burrows in the ground, nests beneath the tall grasses, mounds for ants and so on. For every person there would be some or the other surprise.

(i) Who stays in burrows?
(ii) Where can nest be found?
(iii) Which insect make amazing mounds?
(iv) How can meadows beauty be discovered?

Answer: (i) Rabbits stay in burrows.
(ii) A nest can be found beneath tall grasses.
(iii) Ants make amazing mounds.
(iv) The poet reassures that bounties of meadows can be discovered by onlooker with patience

You cannot copy content of this page