The Rebel Class 7 Poem Extra Questions and Answers

The Rebel Class 7 Extra Questions & Answers are available here. Class 7 English Poem The Rebel extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers and extract based questions. Learning these questions will help you to score excellent marks in the exams.

The Rebel Extra Questions and Answers

Very Short Answer Type Question

1. What does the rebel do when everybody talks during the lessons?

Answer: When everybody talks during the lessons, the rebel becomes absolutely silent.

2. Why does the rebel choose to wear fantastic clothes?

Answer: When the rebel sees everybody dressed in uniform, the rebel chooses to wear fantastic clothes.

3. Why do rebel always contradict the others?

Answer: The rebels always contradict others because they wish to stand out to be different from the rest of the crowd. They refrain themselves from being a part of crowd.

4. What does the rebel do when everybody has short hair:

Answer: The rebel grows his hair long.

5. What does the rebel do when everybody grows hair long?

Answer: The rebel cuts his hair short.

6. What does the rebel do when everybody talks during the lesson?

Answer: The rebel stays silent.

7. what does the rebel do when nobody talks during the lesson?

Answer: The rebel makes noise and creates disturbance .

8. How does the rebel dress  himself when everybody wears a uniform?

Answer: The rebel dresses himself in a colourful clothes.

9. How does the rebel dress when everybody wears fantastic clothes?

Answer: The rebel attires himself as dull and mode irate way.

10. In the company of day lovers, what does the rebel prefer to?

Answer: The rebel prefers to cat.

11. What does the rebel prefer when others are surrounded by cat lovers?

Answer: The rebel prefers to have dog.

12. What does the rebel want when everyone praise for the sum?

Answer: The rebel wants to have a rain.

13. What does the rebel praise when others greet the rain?

Answer: The rebel praises for the sun.

14. When everyone goes to the meeting, what does the rebel do?

Answer: The rebel stays at home and reads a book.

15. When others are staying at home and reading books, what does the rebel do?

Answer: The rebel goes to the meeting.

16. What does the rebel say, when everybody say yes?

Answer: The rebel replies as no.

17. What does the rebel say, when others say no?

Answer: The rebel says yes.

18. What is not good to be come in life?

Answer: It is not good to become a rebel.

19. Who is the poet of the poem “ The rebel”?

Answer: D.J Enright.

20. Whom does the poet compares the common people to?

Answer: The poet compares the common people to the rebel.

Short Answer Type Questions

1. According to the poet, what is the character of the rebel?

Answer:  According to the poet, the character of the rebel is like someone who always disagrees with everyone and delivers a different opinion about himself as well as others. This type of character is usually not accepted by the society.

2. “When everybody has short hair, The rebel lets his hair grow long”- Explain.

Answer: The poet says that the rebel represents himself as different from others. When the people cuts their hair short, the rebel grows his hair long to show himself differently.

3. What does the poet mean to say about this lines – “When everyone wears a uniform, The rebel dresses in fantastic clothes.”

Answer: The poet means to say that when the common people wears a uniform, the rebel represents himself in a colourful and fantastic clothes. He tries to destroy the discipline of the society.

4. Why does the rebel creates disturbance during the class?

Answer: When everybody in the class stays quiet, the rebel decides to make the class noisy and creates disturbance for others Therefore, he does exactly the apposite of what others do.

5. “It is very good that we have rebels you may not find it very good to be one” – Explain.

Answer: The poet means to say that we are surrounded by rebels. Within rebels it would be difficult to compare the negative and positive side of a person. But it is not very good to become a rebel become these type of people are not acceptant by the society.

7. Where did Kari live?

Answer: He lived in a pavilion, under a thatched roof which rested on thick tree stumps so that it could fall in when Kari bumped against the poles as he moved about.

8. Describe how the author gets twigs for Kari?

Answer: He goes into the forest to get some luscious twigs for his dinner. One has to have a very sharp hatchet to cut down these twigs and it takes half an hour to sharpen the hatchet because if a twigs is mutilated an elephant will not touch it.

9. When the author was gathering twigs, what did he hear?

Answer: He heard Kari calling him in the distance. As he was still very young, the call was more like that of a baby than an elephant. So, he came down from a tree and ran very fast to the edge of the forest.

10. What did the author see when he reached near the edge of the water?

Answer: He saw a black something struggling above its surface. Then it rose higher and it was the trunk of Kari. He could not jump into the water and save the four hundred pounds of him since he was much higher than the author.

11. How elephants need to be trained?

Answer: Elephants had to be trained to be a good and if we did not tell him when he was naughty, he was up to more mischief than ever.

12. How bananas were disappeared from the authors dining room?

Answer: They used to keep large plates of fruit on a table near a window in the dining room. Suddenly bananas were disappeared. Later he found a banana all smashed up in Kari’s pavilion.

13. Why the author was very frightened?

Answer: He was very much frightened because he had never seen snakes eating bananas and thought it must be a terrible snake that would sneak in and take fruit.

14. What did he found when he ran after Kari into his pavilion?

Answer: He ran after Kari into the pavilion and found him there eating bananas. The bananas were lying stream all around him. The trunk looked like a black snake and he realised that Kari was the thief.

Long Answer Type Questions

1. “When everybody has short hair, The rebel lets his hair grow long, When everybody has long hair, The rebel cuts his hair short” – Explain.

Answer: The poet, D.J. Enright the appearance of the rebel. He says that when everybody gets their hairs short, the rebel would let his hairs grow much long. Again, when everybody grows their hair long, the rebel chops his hairs short however, he finds pleasure and satisfaction by going against the common people.

2. “When everybody talks during the lesson The rebel doesn’t say a word. When nobody talks during the lesson The rebel creates a disturbance” – Explain.

Answer: In the poem “The rebel”, the poet, D.J Eniright expresses the nature of the rebel. The rebel finds himself calm and quiet, when everyone is talking during their lesson Again, the rebel creates noise and disturbance on his surrounding, when the other are silent during their lesson therefore, he constantly goes against the norms of the society.

3. “ In the company of dog lovers, The rebel expresses’ a preference for cats, In the company of cat lovers, The rebel puts in a good word for dogs.” – Explain

Answer: Here, the poet, D.J Enight highlights the liking of the rebel are totally against the others. When the rebel is surrounded himself in the group of dog lovers, he prefer to the cats much more. Again, when he finds in the group of cat lovers, his preference changes for dogs. In this way, the rebel differentiate from the others each and everytime.

4. “When everybody is praising the sun, Te rebel remarks on the need for rain. When everybody is greeting the rain, The rebel request the absence of sum.” – Explain

Answer: The poet, D.J Enright discusses how the rebel changes preference with the weather when the others are praising for the sunlight, the rebel hopes for a rain. On the other hand, when the rebel finds it is raining, he regrets the absence of the sunlight. Therefore, the rebel is not accepted by the society.

5. “When everybody goes to the meeting, The rebel stays at home and reads a book. When everybody stays at home and reads a book. When everybody stays at home and reads a book the rebel goes to the meeting” – Explain

Answer: Here, in the poem “ The rebel”, the poet, D.J Enright expresses the rebel like an introvert. He stays at home and prefers to read a books when he find everyone is going to attend the meeting. And on the other hand, when the others stays at home and reads some books, he prefer to attend the meeting the rebel always follows the opposite path of the others.

6. Why is it not good to be a rebel?

Answer: A rebel is a person who thinks in a different way with regards to the common people. He doesn’t follow the rules and regulations of the society and goes against it. He represents himself as everyone would pay attention to the odd one. Therefore, such kind of person is basically not accepted by the norms of the society.

7. Describe a brief note on Kari?

Answer: Kari was an elephant and was five months old baby. He lives and grows up with his keeper, i.e. the author. Kari did not eat much but he nevertheless needed forty pounds of luscious things a day to chew and play with. He was a playful and sensitive kind of animal. IT was not an easy job to get twigs and saplings for Kari. As he was very fond of the young branches of the banyan tree which grows like a cathedral of leaves and branches. Kari also saved a young boy from drawing.

8. Why did the author takes Kari to the river in the morning?

Answer: Everyday he used to take him to the river in the morning for his bath. He would lie down on the sand bank while the author rubbed hi with the clean sand of the river for an hour. After that he would lie in the water for a long time. On coming out his skin would be shining like ebony. And he squeal with pleasure as the author rubbed water down his back.

9. How elephants must be taught?

Answer: An elephant must be taught when to sit down, when to walk, when to go fast and when to go slow. If we say ‘Dhat and pull him by the ear, he will gradually learn to sit down similarly if we say ‘Mali’ and pull his trunk forward, he will gradually learn that it is the signal to walk.

10. Why an elephant should be taught to sit down?

Answer: An elephant should be taught to sit down because he grows taller and taller than us who take care of him, so that when he is two or three years old, we can only reach his back with a ladder. It is, therefore, better to reach him to sit down by saying ‘Dhat’ so that we can climb upon his back.

11. What you expect an elephant to do when you give him the master call?

Answer: If we are last in the jungle and there is no way out. Then the only thing to do is to give the master call and at once the elephant pulls down the tree in front of him with his trunk. This frightens all the animals away. Then the elephant pulls down the next tree and the nest and the next. Soon we will find that he has made a read right through the jungle to our house.

Extra Questions and Answers Reference to Context

1. When everybody has short hair,
The rebel lets his hair grow long.
When everybody has long hair,
The rebel cuts his hair short.
When everybody talks during the lesson,
The rebel doesn’t say a word.
When nobody talks during the lesson,
The rebel creates a disturbance.

Explanation
The poet lists various contradictory activities of the rebel. He says that when everybody has short hair, the rebel grows his hair long and when long hair is in, the rebel cuts his hair short. He stays silent in the lesson when everyone is discussing a matter. When it is time for general discussion, the rebel remains attentive to the teacher and does not participate in the discussion.

(i) How does the length of hair reflects the rebellious attitude?
(ii) What do rebels do when everybody has long hair?
(iii) How differently do rebels behave during the lesson?
(iv) What does the rebel try to show by his gesture?

Answer:
(i) When everybody prefers to have short hair, rebel takes a different route.
(ii) The rebels cut their hair short to segregate themselves from others.
(iii) The rebel don’t speak when others are talking and they disturb others if nobody talks.
(iv) The rebel wants to be noticed distinctly so they try to catch the attention by going against the flow.

2. When everybody wears a uniform,
The rebel dresses in fantastic clothes.
When everybody wears fantastic clothes,
The rebel dresses soberly.
In the company of dog lovers,
The rebel expresses a preference for cats.
In the company of cat lovers,
The rebel puts in a good word for dogs.

Explanation
When people wear uniforms, he puts on showy dresses and when people wear colourful dresses, he does the opposite. In the company of cat lovers, he prefers dogs and in the company of dogs, he prefers the otherwise.

(i) When do rebels wear fantastic clothes?
(ii) Who is the preference of a rebel in a cat lover’s gathering?
(iii) What do rebels aim at while preferring just opposite choices?
(iv) What is a ‘good word’?

Answer:
(i) To break the norms and discipline, rebels wear fantastic clothes when others wear uniform.
(ii) Dog is the most preferred by rebels in presence of cat lovers.
(iii) Rebels aim at showing non-conformist behaviour in contrasting choice.
(iv) A ‘Good word’ is about speaking good qualities of a person.

3. When everybody is praising the sun,
The rebel remarks on the need for rain.
When everybody is greeting the rain,
The j-ebel regrets the absence of sun.
When everybody goes to the meeting,
The rebel stays at home and reads a book.
When everybody stays at home and reads a book,
The rebel goes to the meeting.

Explanation
When it is the general desire for rain, he necessitates the importance of sun and when people want the sunbath, he goes for rain. When others attend meetings, he stays home and when others stay home, he attends meetings.

(i) Why do rebels assert for rain?
(ii) Explain ‘when everybody is greeting the rain’.
(iii) When do rebels regret the absence of sun?
(iv) Why do rebels stay at home?

Answer:
(i) The rebels assert for rain because they want to stand out from the crowd.
(ii) Generally people greet rain to save them from scorching heat.
(iii) The rebels regret the absence of sun when everybody expects rain.
(iv) The rebels choose to stay at home when other people are socializing.

4. When everybody says, Yes please,
The rebel says, No thank you.
When everybody says, No thank you,
The rebel says, Yes please.
It is very good that we have rebels.
You may not find it very good to be one.

Explanation
He says “Yes” when he should say “No”; when he should say “Yes”. In short, each action of the rebel is stimulated by self exhibition and inexperienced attitude of adolescence. The poet has remarkably described the non-conformist behaviour of the rebel in a light, funny and casual manner. The poet says that the individual freedom is very important and we must learn to accept it in society. No two persons can be equal.

(i) Why do rebels refute to behave normally?
(ii) ‘The common gesture of greeting is violated by rebels’. Do you agree?
(iii) Explain ‘It is very good … rebels’.
(iv) How far is the poet successful in describing ‘a rebel’?

Answer:
(i) Rebels refuses to behave normally because of their contradictory and self assertive behaviour.
(ii) The rebels don’t say thank you when they have to. Their action of rebel is stimulated by self-exhibition.
(iii) The poet says that individual freedom is important and thus it must be accepted by the society.
(iv) The poet describes the non-conformist behaviour of the rebel in a light, funny, and casual manner.

You cannot copy content of this page