The Squirrel Class 7 Poem Extra Questions and Answers

The Squirrel Class 7 Extra Questions & Answers are available here. Class 7 English Poem The Squirrel extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers and extract based questions. Learning these questions will help you to score excellent marks in the exams.

The Squirrel Extra Questions and Answers

Very Short Answer Type Question

1. Who is the poet of the poem ‘The Squirrel”?

Answer: Mildred Bowers Armstrong.

2. Where do the poet observes a squirrel?

Answer: The poet observes a squirrel in her garden.

3. How do the tail of squirrel looks?

Answer: The tail of squirrel looks like a questions marks.

4. What is the squirrel doing on the ground?

Answer: The squirrel is eating nut.

5. How is the squirrel body curved like?

Answer: The body of squirrel in covered like with a gray overcoat.

6. Where is the squirrel sitting?

Answer: The squirrel is sitting on the ground.

7. What did the squirrel like to do?

Answer: The squirrel liked to tease and play

8. Whenever they run around his tree, what did he do?

Answer: He runs to the other side of the tree

9. Who loves to eat nuts?

Answer: The squirrel loves to eat nuts.

10. What type of creature squirrel is?

Answer: Squirrel is like innocent and fun-loving creature

Short Answer Type Questions

1. What does a grey overcoat refer to?

Answer: The squirrel’s body is being referred to a grey overcoat.

2. How does squirrel eat a nut?

Answer: The squirrel sits up straight to eat a nut.

3. How do squirrels usually sit?

Answer: The squirrel usually sits and runs with a bended back.

4. What did the squirrel do if someone came too close to his tree?

Answer: The squirrel would run away instantly if someone try to come too close to his tree.

5. Why does the poet say the squirrel ‘wore a mark for tail’? Draw a squirrel or find a picture of a squirrel sitting on the ground. How would you describe its tail?

Answer: The Poet said that the squirrel “wore a mark for a tail” because its tail is twisted appearing like a mark.

6. Do we usually say that an animal ‘wears’ a tail? What do we say? (Think: Does an animal wear a coat? Consult a dictionary if you like, and find out how ‘wear’ is used in different ways.)

Answer: No, we do not usually say that an animal ‘wears’ a tail. We usually say that animal ‘has’ a tail.

7. “He liked to tease and play”. Who is teasing whom? How?

Answer: The squirrel is teasing the poet and his friends. When poet and his friends ran around the tree on which the squirrel is sitting, it went the other way teasing and playing with them.

8. Where was the squirrel sitting and what was he doing?

Answer: The squirrel was sitting on the ground and he was eating nuts, because he loves to eat nuts.

9. What kind if creatures squirrel is according to the poet?

Answer: The squirrel is a very playful, innocent, naughty and also intelligent. She describes the Tail of squirrel seems like a questions mark because of its curve shape.

Long Answer Type Questions

1. The poet talks about a small creature with sensitivity. Do you agree or not.

Answer: The poem is a reflection of the poet’s observation we come across in our day to day surrounding. A squirrel is the most commonly found animal that we see around us. Yet, very few of us would have thought of it as a subject matter.

2. Describe the nature of the squirrel.

Answer: The poet Mildred Bowers Armstrong describes a squirrel as a very naughty but innocent kind of anima. The poet observes the squirrel in his garden. His tail seems like a question mark because when he sits, the tail shapes as curve. His body is covered like with a gray coat. He likes to play and tease others. Again the squirrel likes to eat nuts. Whenever, the poet runs to catch him, he goes to the other side of the tree. There, according to the poet, the squirrel is a fun loving and also and intelligent creature.

3. He wore a mark for tail,
An overcoat of gray,
He sat up straight to eat a nut.

Explanation
The tail of the squirrel is twisted like a mark. Its colour is grey and while eating a nut it sit straight on its legs and hold the nut in its forearms.

(i) Does a squirrel wear a overcoat?
(ii) What is the shape of squirrel’s tail?
(iii) How does it eat a nut?
(iv) What is its skin colour?
(v) Choose the past tense of wear from the above lines.

Answer:
(i) No, it does not.
(ii) Its shapes is twisted into a mark.
(iii) It eats a nut by sitting on its hind legs
(iv) Its skin colour is grey.
(v) Wore.

4. He liked to tease and play,
And if we ran around his tree,
He went the other way.

Explanation
The poet loves the game of hide and seek between him and the squirrel. If he went too close to the squirrel, the squirrel would go and hide in the other direction.

(i) What does he like to do?
(ii) Why does he went the other way?
(iii) Why is the squirrel scared?
(iv) Name the poem.
(v) Name the poet.

Answer:
(i) He likes to tease and play.
(ii) He went the, other way when he see human being around the tree.
(iii) The squirrel is scared because of the poet.
(iv) The poem name is ‘The squirrel’.
(v) The poets name is ‘Mildred Bowers Armstrong’.

You cannot copy content of this page