Trees Class 7 Poem Extra Questions and Answers

Trees Class 7 Extra Questions & Answers are available here. Class 7 English Poem Trees extra questions and answers are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers and extract based questions. Learning these questions will help you to score excellent marks in the exams.

Trees Extra Questions and Answers

1. What do adults do under the tree?

Answer: The adults enjoy having tea parties under the shade of the trees.

2. What do mothers say when they look at tree?

Answer: Mothers love to capture the beauty of the trees on their canvas.

3. How does ‘wind blow through’?

Answer: When the winds blow through the trees, the leaves and branches move to and fro giving cool breeze.

4. How do the fathers find trees useful?

Answer: During the fall, gathering the scattered leaves from the ground, a lot of profit could be reaped. These leaves could be used as fuel or turned into manure and fertilizers. The fathers find this profitable as this aids their business.

5. Why the chopped down trees are called timber?

Answer: The trees are chopped down so that their wood could be put to use. The logs and wood, timber, is used for carpentry and make furniture. However, the poet seems hurt regret cutting of trees.

6. What are the games or human activities which use trees, or in which trees also ‘participate’?

Answer: The games or human activities which use trees are house making, playing hide and seek, cool shades in summer, fire camp parties in winter, fruits and many more.

7. (i) “Trees are to make no shade in winter,” What does this mean?
(Contrast this line with the line immediately before it.)
(ii) “Trees are for apples to grow on, or pears.” Do you agree that one purpose of a tree is to have fruit on it? Or do you think this line is humorous?

Answer: (i) During summer the trees provide cool shade. In winters, this shade is not required. So, people stand under the open sun to enjoy its warmth.

(ii) Yes, one purpose of trees is to have fruits like apple or pears. This line is not humorous as apples, and pears are most common fruits so poet used there two fruits name.

8. With the help of your partner, try to rewrite some lines in the poem, or add new ones of your own as in the following examples.

Trees are for birds to build nests in.
Trees are for people to sit under.
Now try to compose a similar poem about water, or air.

Answer: Trees are for sweet fruits.
Trees take away our tiredness.
Trees are oxygen.
Drink Water or bath with water.
You can never imagine life without water.
Pure water or impure water.
Save the every drop of water.

Extra Questions and Answers Reference of Context

1. Trees are for birds.
Trees are for children.
Trees are to make tree houses in.

Trees are to swing swings on.
Trees are for the wind to blow through.
Trees are to hide behind in ‘Hide and Seek.’

Explanation
The trees are used by birds. They live in the trees and build their nests. Trees are used by children. They love to make tree houses and use them as swings. Children love to play hide and seek behind the trees.

(i) Who enjoys the tree the most?
(ii) How do children enjoy?
(iii) How could wind blow through?

Answer: (i) Birds and children enjoy the presence of the tree.
(ii) Children make tref houses, swing on swings, play hide and seek.
(iii) When wind blows and passes through a tree it bends to a side. It moves branches and leaves, make onlookers believe that wind passes through it.

2. Trees are to have tea parties under.
Trees are for kif.es to get caught in.
Trees are to make cool shade in summer.

Trees are to make no shade in winter.
Trees are for apples to grow on, and pears;
Trees are to chop down and call,

Explanation
They have their tea parties under the shade of the trees. The strong winds that blow through the trees provide relief to passers by. During extreme summers, trees provide shade. During winters, trees do not provide shade and allow people to bathe in the sun. People get to eat delicious fruit like apples and pears. Trees are useful even when they are chopped down. We get timber which is used to make furniture.

(i) What is preferred under the shade of trees?
(ii) What do trees do to the kites?
(iii) Who relieves from the scorching heat in summer?
(iv) How do we get ‘timber’?

Answer: (i) Tea parties are arranged under the trees.
(ii) Tree catches the kites.
(iii) Trees relieve from the scorching heat in summer.
(iv) We get timber by chopping of trees.

You cannot copy content of this page