Extra Questions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate And Adaptations of Animals To Climate

Extra questions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate And Adaptations of Animals To Climate with answers is given below. Our subject expert prepared these solutions as per the latest NCERT textbook. These questions will be helpful to revise the all topics and concepts. CBSE Class 7 extra questions are the most simple and conceptual questions that are prepared by subject experts for the students to study well for the final exams. By solving these extra questions, students can be very efficient in their exam preparations.

Weather, Climate And Adaptations of Animals To Climate Class 7 Science Extra Questions and Answers

Very Short Extra Questions and Answer

1. Why desert animals live in burrows?

Answer: To escape hot and dry weather they live in burrows.

2. Name some animals found in polar regions.

Answer: Penguins, polar bears, foxes and walrus.

3. Name one migratory bird.

Answer: Siberian crane

4. What is humidity?

Answer: Humidity is a measure of the moisture in air.

5. Why do penguins huddle together?

Answer: Penguins huddle together to keep warm.

6. Which of the two changes frequently, weather or climate?

Answer: Weather changes frequently.

7. Name the place in India having wet climate.

Answer: North eastern part of India has wet climate.

8. Which instrument is used to measure rainfall?

Answer: Rainfall is measured by an instrument called the rain gauge.

9. What is the climate of Jammu and Kashmir?

Answer: The climate of Jammu and Kashmir is moderately hot and wet.

10. Are the days shorter in winter than in summer?

Answer: Yes, days are shorter in winter than in summer.

11. How does the ability to camouflage help an animal?

Answer: Ability to camouflage helps an animal to protect it from predators.

12. What type of place experiences hot and dry climate?

Answer: The region that receives very little rainfall experiences hot and dry climate.

Short Extra Questions and Answers

1. Name some animals found in rainforests.

Answer: Animals found in rainforests are monkeys, apes, gorillas, tigers, elephants, leopards, lizards, snakes, birds and insects.

2. Name some animals that migrate.

Answer: Birds, mammals, many types of fish, insects etc. migrate seasonally in search of more hospitable climates.

3. Name some animals found in polar region.

Answer: Polar bears, penguins, fishes, musk oxen, reindeers, foxes, seals, whales and birds are found in polar region.

4. Name the elements that determine the weather of a place.

Answer: The temperature, humidity, rainfall, wind speed, etc. are called the elements that determine the weather of a place.

5. What is the climate like in North East India?

Answer: The northeastern India receives rain for a major part of the year. Therefore, the climate of the north-east is wet.

6. Which features adapt polar bears to live in extremely cold climate?

Answer: A white fur, fat below skin and keen sense of smell are the features that help polar bears to live in extremely cold climate.

7. What are called maximum and minimum thermometers?

Answer: Special thermometers are used to record the maximum and minimum temperatures of the day called maximum and minimum thermometers.

8. The tropical rainforest has a large population of animals. Explain why it is so.

Answer: Hot and humid climate supports an enormous number and a variety of animals in rainforest.

9. When are the maximum and minimum temperatures likely to occur during the day?

Answer: The maximum temperature of the day occurs generally in the afternoon while the minimum temperature occurs in the early morning.

10. Why do toucans have big beaks, and what purpose does it serve?

Answer: Bird Toucan possesses a long, large beak. This helps a toucan to reach the fruits on branches which are otherwise too weak to support its weight.

11. What do you understand by the term weather?

Answer: The day-to-day condition of the atmosphere at a place with respect to the temperature, humidity, rainfall, wind-speed, etc., is called the weather at that place.

12. Name some countries where the tropical rainforests are found.

Answer: Examples of some countries where the tropical rainforests are found are India, Malaysia, Indonesia, Brazil, Republic of Congo, Kenya, Uganda, and Nigeria.

13. What kind of information does a weather report carry?

Answer: The daily weather report carries information about the temperature, humidity and rainfall during the past 24 hours. It also predicts the weather for the day.

14. Name some well-known countries that belong to the Polar Regions.

Answer: Some well-known countries that belong to the Polar Regions are Canada, Greenland, Iceland, Norway, Sweden, Finland, Alaska in U.S.A. and Siberian region of Russia.

15. What do Meteorological Department of the Government do?

Answer: The weather reports are prepared by the Meteorological Department of the Government. This department collects data on temperature, wind, etc., and makes the weather prediction.

16. What is a rain gauge?

Answer: Rain gauge is an instrument used to measure the amount of rainfall over a set period of time. It is basically a measuring cylinder with a funnel on top to collect rainwater.

Long Extra Questions and Answers

1. Write some of the adaptations of animals found in tropical rainforest.

Answer: Some adaptations of animals living in the tropical rainforests include living on the trees, development of strong tails, long and large beaks, bright colours, sharp patterns, loud voice, diet of fruits, sensitive hearing, sharp eyesight, thick skin, ability to camouflage in order to protect themselves from predators, etc.

2. How do migratory birds find their way?

Answer: It seems that these birds have a built–in sense of direction and know in which direction to travel. Some birds probably use landmarks to guide them. Many birds may be guided by the sun during the day and stars at night. There is some evidence that birds may use the magnetic field of the earth to find direction.

3. Why birds migrate?

Answer: Birds must remain warm to survive. So, they migrate to warmer regions when winter sets in and they come back after the winter is over. Example: Siberian cranes migrate from Siberia to places like Bharatpur in Rajasthan and Sultanpur in Haryana, and some wetlands of north east and some other parts of India.

4. Do all the seven days have the same maximum and minimum temperatures, humidity and rainfall? Give reason

Answer: No, all the seven days will not have the same maximum and minimum temperatures, humidity and rainfall. The maximum and minimum temperatures recorded may be the same for some of the days. However, all the parameters are not the same on any two days. Over a week there may be considerable variation.

5. What are the characteristics of the Polar Regions?

Answer: The Polar Regions present an extreme climate. These regions are covered with snow and it is very cold for most part of the year. For six months the sun does not set at the poles while for the other six months the sun does not rise. In winters, the temperature can be as low as –37°C. Animals living there have adapted to these severe conditions.

6. How weather is a complex phenomenon?

Answer: The weather is a complex phenomenon as it can vary over very short periods of time. It can happen sometimes that it is sunny in the morning, but suddenly clouds appear from nowhere and it starts raining heavily. Or, a heavy rain may vanish in a matter of minutes and give way to bright sunshine. Since weather is such a complex phenomenon, it is not easy to predict.

7. What are the adaptations of penguins?

Answer: Adaptations of penguins are:

  • It is white and merges well with the white background. It also has a thick skin and a lot of fat to protect it from cold.
  • Penguins huddled together. This they do to keep warm.
  • Penguins are also good swimmers. Their bodies are streamlined and their feet have webs, making them good swimmers.

8. All changes in the weather are caused by the sun. Explain

Answer: All changes in the weather are caused by the sun. The sun is a huge sphere of hot gases at a very high temperature. The distance of the sun from us is very large. Even then the energy sent out by the sun is so huge that it is the source of all heat and light on the earth. So, the sun is the primary source of energy that causes changes in the weather. Energy absorbed and reflected by the earth’s surface, oceans and the atmosphere play important roles in determining the weather at any place.

9. How tropical rainforest supports wide variety of plants and animals?

Answer: The tropical region has generally a hot climate because of its location around the equator. Even in the coldest month the temperature is generally higher than about 15°C. During hot summers, the temperature may cross 40°C. Days and nights are almost equal in length throughout the year. These regions get plenty of rainfall. Because of continuous warmth and rain, this region supports wide variety of plants and animals. The major types of animals living in the rainforests are monkeys, apes, gorillas, tigers, elephants, leopards, lizards, snakes, birds and insects.

10. How do elephant living in the tropical rainforest adapt itself?

Answer: It has adapted to the conditions of rainforests in many remarkable ways. Some of the adaptations are as follows:

  • It uses its trunk as a nose because of which it has a strong sense of smell. The trunk is also used by it for picking up food.
  • Moreover, its tusks are modified teeth. These can tear the bark of trees that elephant loves to eat.
  • Large ears of the elephant help it to hear even very soft sounds. They also help the elephant to keep cool in the hot and humid climate of the rainforest.

11. Explain, with examples, why we find animals of certain kind living in particular climatic conditions?

Answer: Animals are adapted to survive in the conditions in which they live. Animals living in very cold and hot climate must possess special features to protect themselves against the extreme cold or heat. Features and habits that help animals to adapt to their surroundings are a result of the process of evolution. For example, polar bears are adapted for Polar Regions. Polar bears have white fur so that they are not easily visible in the snowy white background. It protects them from their predators and also helps them in catching their prey. To protect them from extreme cold, they have two thick layers of fur. With these adaptations it will not be possible for polar bears to survive in tropical region where it is hot.

12. Write a short note on Beard ape.

Answer: 

  • The lion-tailed macaque (also called Beard ape) lives in the rainforests of Western Ghats.
  • Its most outstanding feature is the silver-white mane, which surrounds the head from the cheeks down to its chin.
  • It is a good climber and spends a major part of its life on the tree.
  • It feeds mainly on fruits. It also eats seeds, young leaves, stems, flowers and buds.
  • This beard ape also searches for insects under the bark of the trees.
  • Since it is able to get sufficient food on the trees, it rarely comes down on the ground.

13. How do polar bears survive the cold?

Answer: Polar bears have following adaptations which help them to survive in cold environment:

  • Polar bears have white fur so that they are not easily visible in the snowy white background. It protects them from their predators. It also helps them in catching their prey.
  • To protect them from extreme cold, they have two thick layers of fur. They also have a layer of fat under their skin.
  • Physical activities on warm days necessitate cooling. So, the polar bear goes for swimming.
  • Its paws are wide and large, which help it not only to swim well but also walk with ease in the snow. It can remain under water for long durations.
  • It has a strong sense of smell so that it can catch its prey for food.

14. What are the main features of the tropical rainforest?

Answer: Main features of the rainforest are as follows:

  • The tropical region has generally a hot climate because of its location around the equator. Even in the coldest month the temperature is generally higher than about 15°C.
  • During hot summers, the temperature may cross 40°C. Days and nights are almost equal in length throughout the year. These regions get plenty of rainfall.
  • Tropical rainforests are found in Western Ghats and Assam in India, Southeast Asia, Central America and Central Africa.
  • The major types of animals living in the rainforests are monkeys, apes, gorillas, tigers, elephants, leopards, lizards, snakes, birds and insects.

15. How animals have adapted themselves to overcome the competition for food and shelter in the rainforests?

Answer: The climatic conditions in rainforests are highly suitable for supporting an enormous number and a variety of animals. Since the numbers are large, there is intense competition for food and shelter. So, animals have adapted themselves to overcome the competition for food and shelter in the rainforests.

Example:

  • Many animals are adapted to living on the trees. Red-eyed frog has developed sticky pads on its feet to help it climb trees on which it lives.
  • To help them live on the trees, monkeys have long tails for grasping branches. Their hands and feet are such that they can easily hold on to the branches.
  • Bird Toucan possesses a long, large beak. This helps a toucan to reach the fruits on branches which are otherwise too weak to support its weight.
You cannot copy content of this page