Class 7 Civics Chapter 1 On Equality Extra Questions and Answers

Class 7 Civics Chapter 1 On Equality extra questions and answers available here. Solving class 7 extra questions help students to revise the Chapter most competently. We prepared these questions as per the latest NCERT book and CBSE syllabus. Practicing these extra questions before the exam will ensure excellent marks in the exam.

On Equality Class 7 Civics Extra Questions and Answers

Very Short Extra Questions and Answers

1. India is a ______ country.
Answer: Democratic

2. Name the key feature of democratic government.
Answer: Equality

3. Irrespective of their wealth and communities each and every adult in the country has right to give one vote. True/False
Answer: True

4. In India the caste system is the most common form of inequality. True/False
Answer: True

5. Which was the first state in India to introduce midday meal scheme?
Answer: Tamil Nadu was the first state in India to introduce this scheme.

6. Mention some factors on the basis of which inequality is being practiced in India.
Answer: Caste, religion, the class background, sex whether male or female etc.

7. When persons are treated unequally their _____ is violated.
Answer: Dignity

8. Every person is equal before the law. True/False
Answer: True

9. Same crime is committed by chief minister of a state and a private company employer. Both will be awarded same kind of punishment by law or different? Give a reason for your answer.
Answer: Both will be givensame kind of punishment because every person is equal before the law.

10. The rich persons can only use publicly available bathing ghats and well. (True/False)
Answer: False

11. Every person has access to all public places like malls, playground, and markets. What do you understand by this?
Answer: This means that the right to equality has been given by the constitution.

12. According to the provision of constitution “Untouchability has been abolished”. (True/ False.)
Answer: True

13. List two ways by which the government has tried to implement equality guaranteed in the constitution.
Answer: By law and by government programmes or schemes.

14. Name the government scheme which includes to provide children with cooked lunch.
Answer: Midday meal scheme

15. Which state started midday meal scheme for the first time.
Answer: Tamil Nadu

16. Establishing equality in a democratic society is a continuous struggle. True/ False.
Answer: True

Short Extra Questions and Answers

1. What is Civil Rights Movement.

Answer: The civil rights movement refers to movement that began in USA in 1950s , in which African- American people demanded for equality before the law.

2. What do you mean by dignity?

Answer: Dignity refers to the thinking of oneself and other persons as worthy of respect.

3. Can a state discriminate against any citizen on the ground of caste and religion?
Answer: No

4. What do you mean by disabilities Act?

Answer: According to disabilities Act A person with disabilities have equal rights and the government should make possible their full participation in society.

5. What is Joothan?

Answer: Joothan is autobiography of a famous Dalit writer Omprakash Valmiki.

6. Why do you think the Ansaris were being treated unequally?

Answer: Ansaris is being treated unequally on the basis of differences of religion.

7. Why is Kanta happy?

Answer: Kanta is happy and excited to vote because this makes her equal to others. Everyone has one vote.

8. What are common forms of inequality that exist in India?

Answer: Common forms of inequality in India are the inequality based on caste system and religion.

9. What is the midday meal programme?

Answer: This refers to the programme introduced in all government elementary schools to provide children with cooked lunch.

10. What property dealer suggested to Mr. Ansari?

Answer: The property dealer suggested them to change their names and call themselves Mr and Mrs Kumar.

11. What are the factors on the basis of which inequality is being practiced in India?

Answer: Inequality is being practiced in India on the basis of caste, religion, disability, sex (male or female) and economic status.

12. Why do you think Omprakash Valmiki was being treated unequally by his teacher and his classmates?

Answer: Omprakash Valmiki is being treated unequally on the basis of differences of caste.

13. What is constitution?

Answer: This is a document that lays down the basic rules and regulations for people and the government in the country to follow.

14. Why people do not consider Dalit as equal, even though law says it?

Answer: This is because of attitudes change very slowly. It is only when people begin to believe that no one is inferior, and that every person deserves to be treated with dignity, that present attitudes can change.

15. Why universal adult franchise is important in a democracy?

Answer: Universal adult franchise is a very important aspect of democratic societies because it gives all adult (those who are 18 and above) citizens the right to vote irrespective of their social or economic backgrounds.

Long Extra Questions and Answers

1. List the two ways in which the government has tried to implement the equality that is guaranteed in the Constitution.

Answer: The two ways in which the government has tried to implement the equality that is guaranteed in the Constitution is first through laws and second through government programmes or schemes to help disadvantaged communities.

2. Write a short note on equality in Indian democracy?

Answer: The Indian Constitution recognises every person as equal. This means that every individual in the country, including male and female persons from all castes, religions, tribes, educational and economic backgrounds are recognised as equal.

3. What does the civil rights act of 1964 state?

Answer: The Civil Rights Act of 1964 prohibited discrimination on the basis of race, religion or national origin. It also stated that all schools would be open to African–American children and that they would no longer have to attend separate schools specially set up for them.

4. In a democracy why is universal adult franchise important?

Answer: Universal adult franchise and is an essential aspect of all democracies. The idea of universal adult franchise is based on the idea of equality because it states that every adult in a country, irrespective of their wealth and the communities she/he belongs to, has one vote.

5. How African–Americans were treated prior to movement in the late 1950s to push for equal rights for African– Americans?

Answer: Prior to movement, African–Americans were treated extremely unequally in the United States and denied equality through law. For example, when travelling by bus, they either had to sit at the back of the bus or get up from their seat whenever a white person wished to sit.

6. How did B.R. Ambedkar view self-respect?

Answer: According to him, “It is disgraceful to live at the cost of one’s self-respect. Self-respect is the most vital factor in life. Without it, man is a cipher. To live worthily with self-respect, one has to overcome difficulties. It is out of hard and ceaseless struggle alone that one derives strength, confidence and recognition.”

7. What was Civil Rights Movement?

Answer: Rosa Parks was an African–American woman. Tired from a long day at work she refused to give up her seat on a bus to a white man on 1 December 1955. Her refusal that day started a huge agitation against the unequal ways in which African–Americans were treated and which came to be known as the Civil Rights Movement.

8. In what ways was Omprakash Valmiki’s experience similar to that of the Ansaris?

Answer: Omprakash Valmiki and the Ansaris are being treated unequally on the basis of differences of caste and religion. The dignity of both Omprakash Valmiki and the Ansaris was violated because of the way in which they were treated. Omprakash had to sit away from the others in the class, and was made to sweep the school and the playground. On the other hand people refused to lease their apartments to Mr and Mrs Ansari.

9. What is a disability act passed in 1995?

Answer: The Government of India passed the Disabilities Act in 1995. This law states that persons with disabilities have equal rights, and that the government should make possible their full participation in society. The government has to provide free education and integrate children with disabilities into mainstream schools. This law also states that all public places including buildings, schools, etc., should be accessible and provided with ramps.

10. List three benefits of the midday meal programme.

Answer: Benefits of the midday meal programme are:

  • More poor children have begun enrolling and regularly attending school.
  • Has also helped reduce caste prejudices because both lower and upper caste children in the school eat this meal together, and in quite a few places,     
  • Dalit women have been employed to cook the meal.
  • The midday meal programme also helps reduce the hunger of poor students who often come to school and cannot concentrate because their stomachs are empty.

11. Establishing equality in a democratic society is a continuous struggle. Comment

Answer: One of the main reasons for this is that attitudes change very slowly. Even though persons are aware that discrimination is against the law they continue to treat people unequally on the basis of their caste, religion, disability, economic status and because they are women. It is only when people begin to believe that no one is inferior, and that every person deserves to be treated with dignity, that present attitudes can change. Change in attitude is a slow process and hence establishing equality in a democratic society is a continuous struggle.

12. What are the provisions made in the constitution for the recognition of equality?

Answer: Provisions made in the constitution for the recognition of equality are as follows:

  • Every person, from the President of the country to Kanta, a domestic worker, has to obey the same laws.
  • No person can be discriminated against on the basis of their religion, race, caste, place of birth or whether they are female or male.
  • Every person has access to all public places including playgrounds, hotels, shops and markets. All persons can use publicly available wells, roads and bathing ghats.
  • Untouchability has been abolished.

13. What do you understand by the term “all persons are equal before the law”?

Answer: All persons are equal before the law means:

  • Every person, from the President of the country to Kanta, a domestic worker, has to obey the same laws.
  • No person can be discriminated against on the basis of their religion, race, caste, place of birth or whether they are female or male.
  • Every person has access to all public places including playgrounds, hotels, shops and markets. All persons can use publicly available wells, roads and bathing ghats.
  • Untouchability has been abolished.

14. Why do you think it is important in a democracy?

Answer: Democracy is a system of government in which people choose their representative by voting them in the elections. Therefore, a true democracy should provide equality of opportunity so that everyone has an equal chance. If inequality on the basis of religion, race, caste and place of birth continue to exist, democracy would never flourish.

You cannot copy content of this page