Class 7 Civics Chapter 3 How the State Government Works Extra Questions and Answers

Class 7 Civics Chapter 3 How the State Government Works extra questions and answers available here. Solving class 7 extra questions help students to revise the Chapter most competently. We prepared these questions as per the latest NCERT book and CBSE syllabus. Practicing these extra questions before the exam will ensure excellent marks in the exam.

How the State Government Works Class 7 Civics Extra Questions and Answers

Very Short Extra Questions and Answers

1. What is the full form of MLA?

Answer: Members of Legislative Assembly

2. Who is the head of the State?

Answer: The Head of the State is the Governor.

3. Where are laws for entire country made?

Answer: Laws for the entire country are made in the Parliament.

4. Who appoints ‘Governor of state’?

Answer: ‘Governor of state’ is appointed by the Central Government.

5. Who is the executive head of state in India?

Answer: Chief Minister is the executive head of state in India.

6. How many levels of government are there and what are they?

Answer: Government works at three levels – local, state and national.

7. Why is the governor of state appointed?

Answer: Governor of state is appointed to ensure that the State Government works within the rules and regulations of the Constitution.

8. Name some departments of government.

Answer: Public Works Department, the Agriculture Department, the Health Department, the Education Department and so on.

9. What do you know about wallpaper project?

Answer: Wallpaper is an interesting activity through which research can be done on particular topics of interest.

10. Why do people in a democratic setup organise meetings?

Answer: In a democracy, people organise meetings to voice their opinions and protest against the government.

11. What is a Legislative Assembly?

Answer: A Legislative Assembly is a place where all the MLAs, whether from the ruling party or from the opposition meet to discuss various things.

Short Extra Questions and Answers

1. What do you understand by the word ‘government’?

Answer: In common usage the word ‘government’ refers to government departments and various ministers who head them.

2. What do you mean by the word legislature?

Answer: All the MLAs who gather together (assemble) in the legislative assembly are called the Legislature.

3. What does coalition government mean?

Answer: At times, the ruling party may not be a single party but a group of parties working together. This is called a coalition.

4. Name some political parties of India.

Answer: The Indian National Congress, Bharatiya Janata Party, Nationalist Congress Party, Communist Party of India etc.

5. When did Telangana become an official state?

Answer: Telangana became the 29th State of India on the 2nd June 2014, after the reorganisation of the State of Andhra Pradesh.

6. What is the role of opposition parties in the government?

Answer: Opposition parties play the role of questioning government decisions and actions as well as raise new issues for consideration in the Assembly.

7. Who have the responsibility of running various government departments and ministries?

Answer: The chief minister and other ministers have the responsibility of running various government departments or ministries.

8. Why the chief minister and the minister for health has visited Patalpuram district?

Answer: They went to visit the families who had lost their relatives and also visited people in the hospitals.

9. What is the purpose of a press conference?

Answer: A press conference is a meeting, organized for the purposes of officially distributing information to the media and answering questions from reporters.

10. What does the term constituency mean?

Answer: Constituency is a particular area from which all the voters living there choose their representatives. This could be, for example, a panchayat ward or an area that chooses an MLA.

11. Define the term press conference.

Answer: Press conference is a gathering of journalists from the media who are invited to hear about and ask questions on a particular issue and are then expected to report on this to the larger public.

12. Explain the following terms–majority, ruling party, opposition.

Answer: A political party whose MLAs have won more than half the number of constituencies in a state can be said to be in a majority. The political party that has the majority is called the ruling party and all other members are called the opposition.

13. Why should decisions taken by the Chief Minister and other ministers be debated in the Legislative Assembly?

Answer: Whatever decisions are being taken have to be approved by the members of the legislative assembly. In a democracy, these members can ask questions, debate an important issue, decide where money should be spent, etc. They have the main authority to finalize the decision.

14. Who becomes a chief minister? What is his or her role in a state?

Answer: After the elections, the MLAs belonging to the ruling party will elect their leader who will become the chief minister. The chief minister then selects other people as ministers. The chief minister and other ministers have the responsibility of running various government departments or ministries.

Long Extra Questions and Answers

1. How does the press conference help you get information on what the government is doing?

Answer: Government also organizes press conference to present information to members of the mass media. Reporters ask many questions at this meeting. These discussions are then reported in different newspapers. Through newspaper we come to know about different issues and about the government plans.

2. Use the terms ‘constituency’ and ‘represent’ to explain who an MLA is and how is the person elected?

Answer: Every state in India has a Legislative Assembly. Each state is divided into different areas or constituencies. From each constituency, the people elect one representative who then becomes a Member of the Legislative Assembly (MLA). People stand for elections in the name of different parties. These MLAs, therefore, belong to different political parties.

3. In the working of the government, explain the difference between being an MLA and an MLA who is also a minister?

Answer: The chief minister and other ministers have the responsibility of running various government departments or ministries. They have separate offices. A Legislative Assembly is a place where all the MLAs, whether from the ruling party or from the opposition meet to discuss various things. Hence, some MLAs have dual responsibilities: one as an MLA and the other as a minister.

4. How does a government function in a state?

Answer: In a democracy, it is the people who elect their representatives as Members of the Legislative Assembly (MLAs) and, thus, it is the people who have the main authority. The ruling party members then form the government and some members are appointed as ministers. These ministers are in charge of various departments of the government such as health. Whatever work is done by these departments has to be approved by the members of the legislative assembly.

5. How do the people in power like the chief minister and the minister take action?

Answer: They do so through various departments like the Public Works Department, the Agriculture Department, the Health Department, the Education Department and so on. They also have to answer questions that are asked in the Legislative Assembly and convince people asking the questions that proper steps are being taken. At the same time, newspapers and the media widely discuss the issue and the government has to respond, for example, by holding the press conferences.

6. How did some MLAs become Ministers? Explain.

Answer: After the elections, a political party whose MLAs have won more than half the number of constituencies in a state can be said to be in a majority. The political party that has the majority is called the ruling party and all other members are called the opposition. The MLAs belonging to the ruling party will elect their leader who will become the chief minister. The chief minister then selects other people as ministers. After the elections, it is the Governor of the state who appoints the chief minister and other ministers.

7. What is the difference between the work that MLAs do in the Assembly and the work done by government departments?

Answer: Difference between the work that MLAs do in the Assembly and the work done by government departments are:

  • Act of making laws on certain issues is done by MLAs in the Legislative Assembly of each state while these laws are implemented by the various government departments.
  • Whatever work is done by these government departments has to be approved by the members of the legislative assembly (i.e. MLAs).

8. What is the process of formation of government in a state?

Answer: Every state in India has a Legislative Assembly. Each state is divided into different areas or constituencies. From each constituency, the people elect one representative who then becomes a Member of the Legislative Assembly (MLA). People stand for elections in the name of different parties. These MLAs, therefore, belong to different political parties. A political party whose MLAs have won more than half the number of constituencies in a state can be said to be in a majority. The political party that has the majority forms the government. In case no party gains the majority, in that case the party with maximum elected members tries to get support from different parties or candidates. The party that proves to have maximum supporters is allowed to form the government. If no party proves the majority then there would be re-election.

You cannot copy content of this page