Class 7 Civics Chapter 9 Struggles for Equality Extra Questions and Answers

Class 7 Civics Chapter 9 Struggles for Equality extra questions and answers available here. Solving class 7 extra questions help students to revise the Chapter most competently. We prepared these questions as per the latest NCERT book and CBSE syllabus. Practicing these extra questions before the exam will ensure excellent marks in the exam.

Struggles for Equality Class 7 Civics Extra Questions and Answers

Very Short Extra Questions and Answers

1: Indian constitution recognises all Indians as _________________ before the law.

Answer: Equal

2: Increasing privatisation of health services have made it easy for poor people to get good quality health care. True/ False

Answer: False

3: Why people living in India are so unequal?

Answer: Because of poverty and the lack of resource

4: Why teacher forced omprakash Valmiki to sweep the school yard?

Answer: Because he was a Dalit

5: Ansaris were not getting a flat on rent because of their ______________.

Answer: Religion

6: Why does a Dalit girl drop out of school in large number?

Answer: Because of poverty, social discrimination and lack of good quality school facilities

7: Why some people are well known and respected in some communities?

Answer: Because they treat all persons with dignity

8: Give an example showing people coming together to fight for an issue.

Answer: Tawa Matsya Sang

9: Name the state where Tawa Matsya Sang was started.

Answer: Madhya Pradesh

10: All adults in India have the equal right to vote during _______________.

Answer: election

11: What is Fisherworker’s cooperatives?

Answer: Fisherworker’s cooperatives an organisation that fights for the rights of displaced forest dwellers of the Satpura forest in Madhya Pradesh.

12: Why old Tehri town and many villages near that river were submerged?

Answer: Because of construction of Tawa dam across the river

13: What was the advantage of Tawa Matsya Sangh?

Answer: it increased the earning of fish workers

14: The TMS also gave loan to fish workers for repair and buying of new nets. True/ False

Answer: True

Short Extra Questions and Answers

1: How a writer and singer can be active in the fight against democracy?

Answer: A writer through their stories and a singer by their songs can inspire us and make us believe strongly in an issue and can influence our efforts to correct the situation.

2: How Indian constitution justify rights to equality.

Answer: Indian constitution recognizes all Indians as equal before the law, it states that there should be no discrimination among person on the basis of sex, caste, religion or whether a person is rich or poor

3. What was the demand of Tawa Matsya Sangh?

Answer: They were demanding their right to continue fishing for their livelihood.

4. Why so many people’s lives in India are highly unequal?

Answer: Poverty and the lack of resources continue to be a key reason why so many people’s lives in India are highly unequal.

5. Why teachers forced Omprakash Valmiki to sweep the school yard?

Answer: The main reason that the teachers forced Omprakash Valmiki to sweep the school yard was because he was Dalit.

6. Why people are treated unequally in India?

Answer: People are treated unequally mainly on the basis of person’s religion, caste and sex.

7. How Indian Constitution justify rights to equality?

Answer: The Indian Constitution recognises all Indians as equal before the law and states that no person can be discriminated against because of their religion, sex, caste or whether they are rich or poor.

8. What role does the Constitution play in people’s struggles for equality?

Answer: The Indian Constitution recognises the equality of all persons. Movements and struggles for equality in India continuously refer to the Indian Constitution to make their point about equality and justice for all.

9. Why the old Tehri town and many villages, some totally and some partially, were submerged?

Answer: The old Tehri town and many villages, some totally and some partially, were submerged because of construction of Tawa dam across the river.

10. How writers, singers, dancers and artists have also been very active in the fight against inequality?

Answer: Their poems, songs and stories can also inspire us and make us believe strongly in an issue and influence our efforts to correct the situation.

Long Extra Questions and Answers

1. Why girls belonging to Dalit, Adivasis and Muslim community drop out of schools in large numbers?

Answer: Dalit, Adivasi and Muslim girls drop out of school in large numbers. This is a combined outcome of poverty, social discrimination and the lack of good quality school facilities for these communities.

2. What do you know about Tawa Matsya Sangh?
Or
What issue is the Tawa Matsya Sangh (TMS) fighting for?

Answer: The Tawa Matsya Sangh is a federation of Fisherworker’s cooperatives. It is an organisation fighting for the rights of the displaced forest dwellers of the Satpura forest in Madhya Pradesh.

3. Do you think that the large-scale participation of villagers has contributed to the success of the TMS? Write two lines on why you think so.

Answer: Yes, large-scale participation of villagers has contributed to the success of the TMS. Villagers organised rallies and a chakka jam (road blockade), demanding their right to continue fishing for their livelihood. In response to their protests, the government created a committee to assess the issue.

4. Why did the villagers set up Tawa Matsya Sangh?

Answer: In 1994, the government gave the rights for fishing in the Tawa reservoir to private contractors. These contractors drove the local people away and got cheap labour from outside. The contractors began to threaten the villagers, who did not want to leave, by bringing in hoodlums. The villagers stood united and set up an organization to protect their rights.

5. What do you think is meant by the expression ‘power over the ballot box’? Discuss.

Answer: The expression ‘power over the ballot box’ means all adults in India have the equal right to vote during elections. This ‘power over the ballot box’ has been used by people to elect or replace their representatives. But this feeling of equality that the ballot box provides, because the vote of one person is as good as that of another, does not extend to most people’s lives. The increasing privatization of health services and the neglect of government hospitals have made it difficult for most poor people to get good quality health care. These people do not have the resources to afford expensive private health services. Similarly, the man who sells juice does not have the resources to compete with all of the major companies who sell branded drinks through expensive advertising.

You cannot copy content of this page