Class 7 Geography Chapter 6 Natural Vegetation and Wildlife Extra Questions and Answers

Class 7 Geography Chapter 6 Natural Vegetation and Wildlife extra questions and answers available here. Solving class 7 extra questions help students to revise the Chapter most competently. We prepared these questions as per the latest NCERT book and CBSE syllabus. Practicing these extra questions before the exam will ensure excellent marks in the exam.

Natural Vegetation and Wildlife Class 7 Geography Extra Questions and Answers

Very Short Extra Questions and Answers

1: Name the rivers that drain the veld.

Answer: Orange and Limpopo

2: Cattle farms in the North American grasslands are known as?

Answer: Ranches

3: Name the world’s two grass lands categories?

Answer: 

  1. Temperate region
  2. Tropical region

4: Name the some common animals found in coniferous forest.

Answer: Silver fox, mink, polar bear etc.

5: In east Africa tropical grassland are termed as savanna. (T/F)

Answer: True

6. Name one common animal found in tropical evergreen forest?

Answer: Monkey

7. What does taiga mean in Russian language?

Answer: Taiga means pure or untouched in the Russian language.

8. In which climatic conditions are citrus fruits cultivated?

Answer: Citrus fruits are cultivated in hot dry summers and mild rainy winters.

9. Why tropical deciduous trees shed their leaves in the dry season?

Answer: Trees shed their leaves in the dry season to conserve water.

10. Name the two hardwood trees commonly found in tropical evergreen forest.

Answer: Hardwood trees – Rosewood and Mahogany

11. What makes the coniferous forest unique?

Answer:  Tall and softwood evergreen trees make the coniferous forest unique.

12. Where are savannah grasslands?

Answer:  Savannah grasslands are found in Africa.

13. What is the other name of tropical evergreen forests?

Answer: The other name of tropical evergreen forests is tropical rainforests.

14. Where is Veld Temperate Grassland?

Answer: Veld Temperate Grassland is in Africa.

15. Where are Llanos grasslands found?

Answer: Llanos grasslands are found in Venezuela.

16. Where are tropical desert located?

Answer: Tropical deserts are located on the western margins of the continents.

17. Name the animals found in the tropical grassland.

Answer:  Elephants, zebras, giraffes, deer, leopards are common in tropical grasslands.

Short Extra Questions and Answers

1. Which are the two factors on which the growth of vegetation mostly depends?

Answer: The two factors on which the growth of vegetation mostly depends are temperature and moisture.

2. In which part of the world is seasonal grassland found?

Answer: These are found in the mid latitudinal zones and in the interior part of the continents.

3. Why animals in polar region have thick fur and thick skin?

Answer: The animals have thick fur and thick skin to protect themselves from the cold climatic conditions.

4. Name the animals found in the coniferous forest?

Answer: Silver fox, mink, polar bear are the common animals found in the coniferous forest.

5. Where are temperate evergreen forests found?

Answer: These thick forests occur in the regions near the equator and close to the tropics.

6. Which regions is called “Orchards of the World” and why?

Answer: Mediterranean regions are known as ‘Orchards of the world’ for their fruit cultivation.

7. Why are the equatorial forest considered as the lungs of the earth?

Answer: The tropical evergreen forest in Brazil is so enormous that it is like the lungs of the earth.

8. Name some citrus fruits that are cultivated in Mediterranean region.

Answer: Citrus fruits such as oranges, figs, olives and grapes are commonly cultivated in Mediterranean region.

9. What are the animals found in the tropical deciduous forest?

Answer: Tigers, lions, elephants, langoors and monkeys are the common animals of these regions.

10. Which are the three broad categories of natural vegetation?

Answer: Natural vegetation is generally classified in to three broad categories as follows: Forests, Grasslands and Shrubs.

11. In which part of the world are tropical deciduous forest found?

Answer: Tropical deciduous forests are found in the large part of India, northern Australia and in Central America.

12. What animals live in the polar region?

Answer: Seal, walruses, musk-oxen, arctic owl, polar bear and snow foxes are some of the animals found in the polar region.

13. What are the two types of grasslands?

Answer: There are two main divisions of grasslands: (1) tropical grasslands, and (2) temperate grasslands.

14. What do you know about anaconda?

Answer: Anaconda, one of the world’s largest snakes is found in the tropical rainforest. It can kill and eat a large animal such as a crocodile.

15. Name some hardwood trees that are commonly found in tropical deciduous forest.

Answer: Hardwood trees that are commonly found in tropical deciduous forest are rosewood, ebony and mahogany.

14. What is special about Mediterranean trees?

Answer: Mediterranean trees adapt themselves to dry summers with the help of their thick barks and wax coated leaves which help them reduce transpiration.

15. Why the type and thickness of vegetation changes from place to place?

Answer: The type and thickness of natural vegetation varies from place to place because of the variation in factors such as temperature, moisture, slope and thickness of soil.

16. Why is Mediterranean climate suitable for growing a number of fruits especially citrus?

Answer:  Mediterranean climate is suitable for growing a number of fruits especially citrus because these regions are marked for hot dry summers and mild rainy winters.

17. How does altitude affect vegetation?

Answer: There is a close relationship between height of land and the character of vegetation. With the change in height, the climate changes and that changes natural vegetation.

Long Extra Questions and Answers

1. What are the different names of grasslands?

Answer: Grasslands are called by different names in different parts of the world: – Savanna in East Africa, Campos in Brazil, Llanos in Venezuela, Pampas in Argentina, Prairie in N. America, Veld in S. Africa, Steppe in C. Asia and Down in Australia.

2. Mention the uses of coniferous forest.

Answer: Chir, pine, cedar are the important variety of trees in these forests. They are tall, softwood evergreen trees. The woods of these trees are very useful for making pulp, which is used for manufacturing paper and newsprint. Match boxes and packing boxes are also made from softwood.

3. What are the special features of tropical evergreen forests?

Answer: Special features of tropical evergreen forests are:

  • These regions are hot and receive heavy rainfall throughout the year.
  • As there is no particular dry season, the trees do not shed their leaves altogether. This is the reason they are called evergreen.
  • The thick canopies of the closely spaced trees do not allow the sunlight to penetrate inside the forest even in the day time.
  • Hardwood trees like rosewood, ebony and mahogany are common here.

4. What are the characteristics of tropical grasslands?

Answer: Characteristics of tropical grasslands are:

  • These occur on either side of the equator and extend till the tropics.
  • This vegetation grows in the areas of moderate to low amount of rainfall.  The grass can grow very tall, about 3 to 4 metres in height.
  • Savannah grasslands of Africa are of this type.
  • Elephants, zebras, giraffes, deer, leopards are common in tropical grasslands.

5. What type of vegetation and wildlife are found in the Polar Regions?

Answer: Polar regions are extremely cold. The growth of natural vegetation is very limited here. Only mosses, lichens and very small shrubs are found here. It grows during the very short summer. This is called Tundra type of vegetation. This vegetation is found in the polar areas of Europe, Asia and North America. The animals have thick fur and thick skin to protect themselves from the cold climatic conditions. Seal, walruses, musk-oxen, Arctic owl, Polar bear and snow foxes are some of the animals found here.

6. Describe the different types of grasslands.

Answer: Different types of grasslands are:

Tropical grasslands: These occur on either side of the equator and extend till the tropics. This vegetation grows in the areas of moderate to low amount of rainfall. The grass can grow very tall, about 3 to 4 metres in height. Savannah grasslands of Africa are of this type. Elephants, zebras, giraffes, deer, leopards are common in tropical grasslands.

Temperate grasslands: These are found in the mid latitudinal zones and in the interior part of the continents. Usually, grass here is short and nutritious. Wild buffaloes, bisons, antilopes are common in the temperate region.

Thorny bushes: These are found in the dry desert like regions. Tropical deserts are located on the western margins of the continents. The vegetation cover is scarce here because of scanty rain and scorching heat. Only mosses, lichens and very small shrubs are found here. It grows during the very short summer. This is called Tundra type of vegetation. This vegetation is found in the polar areas of Europe, Asia and North America. The animals have thick fur and thick skin to protect themselves from the cold climatic conditions. Seal, walruses, musk-oxen, Arctic owl, Polar bear and snow foxes are some of the animals found here.

7. Discuss the different types of forests.

Answer: Different types of forests found in India are:

(i) Tropical Evergreen Forest: These forests are also called tropical rainforests. These thick forests occur in the regions near the equator and close to the tropics. These regions are hot and receive heavy rainfall throughout the year.

(ii) Tropical Deciduous Forests: Tropical deciduous are the monsoon forests found in the large part of India, northern Australia and in Central America. These regions experience seasonal changes. Trees shed their leaves in the dry season to conserve water.

(iii) Temperate Evergreen Forests: The temperate evergreen forests are located in the mid latitudinal coastal region. They are commonly found along the eastern margin of the continents, e.g., In south east USA, South China and in South East Brazil. They comprise both hard and soft wood trees.

(iv) Temperate Deciduous Forests: These are found in the north eastern part of USA, China, New Zealand, Chile and also found in the coastal regions of Western Europe. They shed their leaves in the dry season.

(v) Mediterranean Vegetation: It is mostly found in the areas around the Mediterranean Sea in Europe, Africa and Asia. These regions are marked for hot dry summers and mild rainy winters. Citrus fruits such as oranges, figs, olives and grapes are commonly cultivated here.

(vi) Coniferous Forests: In the higher latitudes (50° – 70°) of Northern hemisphere the spectacular Coniferous forests are found. These are also called as Taiga. They are tall, softwood evergreen trees.

You cannot copy content of this page