Class 7 Geography Chapter 7 Human Environment Settlement, Transport, and Communication Extra Questions

Class 7 Geography Chapter 7 Human Environment Settlement, Transport, and Communication extra questions and answers available here. Solving class 7 extra questions help students to revise the Chapter most competently. We prepared these questions as per the latest NCERT book and CBSE syllabus. Practicing these extra questions before the exam will ensure excellent marks in the exam.

Human Environment Settlement, Transport, and Communication Class 7 Geography Extra Questions and Answers

Very Short Extra Questions and Answers

1: Name the two different forms of settlement.

Answer: Urban and Rural

2: Name some different mode of transport.

Answer: Road ways, railways, water ways, and airways.

3: Name the two types of waterways used for transportation.

Answer: Inland waterways and sea routes

4: Satellite has made communication faster in present world. (T/F)

Answer: True

5. Which Asian country has the largest railway network?

Answer: India

6. Which type of road is constructed under the ground?

Answer: Subways

7. Which mode of transport is most suitable to reach an island?

Answer: Ship

8. What do you understand by the term ‘settlement’?

Answer: Settlements are places where people build their homes.

9. What do you understand by communication?

Answer: Communication is the process of conveying messages to others.

10. Why air travel is so expensive?

Answer: Air travel is so expensive due to high cost of fuels.

11. What is site?

Answer: The place where a building or a settlement develops is called its site.

12. Which cities are linked by the Golden Quadrilateral?

Answer: The Golden Quadrilateral connects Delhi, Mumbai, Chennai and Kolkata.

13. What do people practice in temporary settlements?

Answer: They practice hunting, gathering, shifting cultivation and transhumance.

14. What are the materials used in building houses in rural areas?

Answer: Local materials like stones, mud, clay, straw etc. are used to construct houses.

15. Name some animals used for carrying goods in India.

Answer: Animals used for carrying goods in India are donkeys, mules, bullocks and camels.

16. Why did the early settlements grow near river valley?

Answer: The settlements grew near the river valleys as water was available and land was fertile.

17. What are called temporary settlements?

Answer: Settlements which are occupied for a short time are called temporary settlements.

18. What are the four means of transport?

Answer: The four major means of transport are roadways, railways, waterways and airways.

19. What is compact settlement?

Answer: A compact settlement is a closely built area of dwellings, wherever flat land is available.

20. Which is the highest roadway in the world?

Answer: Manali-Leh highway in the Himalayan Mountains is one of the highest roadways in the world.

Short Extra Questions and Answers

1. Which are the activities practiced by the rural people?

Answer: Activities practiced by the rural people agriculture, fishing, forestry, crafts work and trading etc.

2. How human settlements became larger?

Answer: With the development of trade, commerce and manufacturing, human settlements became larger.

3. What types of house are common in areas of hot climate?

Answer: Thick mud walled houses with thatched roofs are very common in areas of hot climate.

4. Which type of transport is used for short distance?

Answer: The most commonly used means of transport especially for short distances are roads.

5. Which is the longest railway system?

Answer: The Trans-Siberian Railway is the longest railway system connecting St. Petersburg in Western Russia to Vladivostok on the Pacific coast.

6. Name some the important inland water ways.

Answer: Some of the important inland waterways are the Ganga-Brahmaputra river system, the Great Lakes in North America and the river Nile in Africa.

7. What is mass media?

Answer:  The communication by which a large group, or groups, of people can be reached at the same time is called mass media.

8. How did people travel in the past?

Answer: In the early days it took a great deal of time, to travel long distances. People had to walk and used animals to carry their goods.

9. Why it became necessary to have a permanent home?

Answer: Early human beings lived on trees and in caves. When they started to grow crops it became necessary to have a permanent home.

10. What is Transhumance?

Answer: Transhumance is a seasonal movement of people. People who rear animals move in search of new pastures according to changes in seasons.

11. How sea and oceanic route are important?

Answer: Sea routes and oceanic routes are mostly used for transporting merchandise and goods from one country to another.

12. Write some names of some newspapers.

Answer: The Hindu – English, Hindustan Times – English, The Indian Express – English, Nava Bharat – Hindi, Navbharat Times    – Hindi etc.

13. When are helicopters useful?

Answer: Helicopters are extremely useful in most inaccessible areas and in time of calamities for rescuing people and distributing food, water, clothes and medicines.

14. Where do you find dwellings made of ice? Who makes them and what are they called?

Answer: Dwellings made of the ice are found in the polar region. These dwelling are known as “igloo”. It is believed that igloos are made by the Eskimo people.

15. What do you know about scattered settlement?

Answer: In a scattered settlement dwellings are spaced over an extensive area. This type of settlement is mostly found in hilly tracts, thick forests, and regions of extreme climate.

16. What is Golden Quadrilateral?

Answer: Golden Quadrilateral is a network of highways connecting India’s four top metropolitan cities, namely Delhi, Mumbai, Chennai and Kolkata, thereby, forming a quadrilateral.

17. Mention any two merits of railways.

Answer: Two merits of railways are:

  • It carries heavy goods and people over long distances quickly and cheaply.
  • It carries heavy goods in bulk.

Long Extra Questions and Answers

1. Write some important ports of the world.

Answer: Some of the important ports of the world are Singapore and Mumbai in Asia, New York, Los Angeles in North America, Rio de Janerio in South America, Durban and Cape Town in Africa, Sydney in Australia, London and Rotterdam in Europe.

2. How has the internet made our lives more comfortable?

Answer: Internet not only provides us with worldwide information and interaction but has also made our lives more comfortable. Now we can reserve tickets for railways, airways and even cinemas and hotels sitting at home.

3. What changes made transport easier?

Answer: Invention of the wheel made transport easier. With the passage of time different means of transport developed but even today people use animals for transport. Aeroplanes have made travel faster. Modern means of transport thus saves time and energy.

4. How airways important to us?

Answer: It is the only mode of transport to reach the most remote and distant areas especially where there are no roads and railways. Helicopters are extremely useful in most inaccessible areas and in time of calamities for rescuing people and distributing food, water, clothes and medicines.

5. Mention the natural conditions for selection of an ideal site?

Answer: The natural conditions for selection of an ideal site are-

  • favourable climate
  • availability of water
  • suitable land
  • fertile soil

6. Write a short note on roadways.

Answer: The most commonly used means of transport especially for short distances are roads. They can be metalled (pucca) and unmetalled (kutcha). The plains have a dense network of roads. Roads have also been built in terrains like deserts, forests and even high mountains. Manali-Leh highway in the Himalayan Mountains is one of the highest roadways in the world. Roads built underground are called subways/under paths. Flyovers are built over raised structures.

7. Today’s world is shrinking. Give reason.

Answer:  Modern means of transport have made travel faster. Thus saves time and energy. The advancement in the field of communication has brought about an information revolution in the world. Through newspapers, radio and television we can communicate with a large number of people. The satellites have made communication even faster. Internet provides us with worldwide information and interaction. With this kind of inter connectivity of people, services and institutions across the world; we are a large global society. So, it is right to say that today’s world is shrinking.

8. What are the characteristics of houses built in rural areas?

Answer: Characteristics of houses built in rural areas are:

  • In rural areas, people build houses to suit their environment.
  • In regions of heavy rainfall, they have slanting roofs.
  • Places where water accumulates in the rainy season the houses are constructed on a raised platform or stilts.
  • Thick mud walled houses with thatched roofs are very common in areas of hot climate.
  • Local materials like stones, mud, clay, straw etc are used to construct houses.

9. Write short notes on airways?

Answer: This is the fastest way of transport developed in the early twentieth century. It is also the most expensive due to high cost of fuels. Air traffic is adversely affected by bad weather like fog and storms. It is the only mode of transport to reach the most remote and distant areas especially where there are no roads and railways. Helicopters are extremely useful in most inaccessible areas and in time of calamities for rescuing people and distributing food, water, clothes and medicines. Some of the important airports are Delhi, Mumbai, New York, London, Paris, Frankfurt and Cairo.

10. Write a short note on railways.

Answer: The railways carry heavy goods and people over long distances quickly and cheaply. The invention of the steam engine and the Industrial Revolution helped in speedy development of rail transport. Diesel and electric engines have largely replaced the steam engines. In places superfast trains have been introduced to make the journey faster. The railway network is well developed over the plain areas. Advanced technological skills have enabled laying of railway lines in difficult mountain terrains also. But these are much fewer in number. Indian railway network is well developed. It is the largest in Asia.

11. Discuss the two types of waterways.

Answer: Waterways are the cheapest for carrying heavy and bulky goods over long distances. They are mainly of two types – inland waterways and sea routes.

Inland waterways – Navigable rivers and lakes are used as inland waterways. Some of the important inland waterways are the Ganga-Brahmaputra river system, the Great Lakes in North America and the river Nile in Africa.

Sea routes – Sea routes and oceanic routes are mostly used for transporting merchandise and goods from one country to another. These routes are connected with the ports. Some of the important ports of the world are Singapore and Mumbai in Asia, New York, Los Angeles in North America etc.

You cannot copy content of this page