Class 7 Geography Chapter 8 Human Environment Interactions The Tropical and the Subtropical Region Extra Questions

Class 7 Geography Chapter 8 Human Environment Interactions The Tropical and the Subtropical Region extra questions and answers available here. Solving class 7 extra questions help students to revise the Chapter most competently. We prepared these questions as per the latest NCERT book and CBSE syllabus. Practicing these extra questions before the exam will ensure excellent marks in the exam.

Human Environment Interactions The Tropical and the Subtropical Region Class 7 Geography Extra Questions and Answers

Very Short Extra Questions and Answers

1: Name the countries of Amazon basin through which equator pass?

Answer: Equador, Columbia and Brazil

2: Where is one –horned rhinoceros found?

Answer: In Brahmaputra plain.

3: Name the region in which the river Amazon flows through?

Answer: Equatorial

4: Name the tributaries of river Ganga?

Answer: The Ghagra the Son, the Chambal, the Gandak the Kosi

5. Name the continent in which the Amazon Basin is located.

Answer: The Amazon Basin is in South America.

6. Name the river on which Taj Mahal is located?

Answer: It is located on the banks of the River Yamuna.

7. Where is the one-horned rhinoceros found?

Answer: The one-horned rhinoceros is found in the Brahmaputra plain.

8. What does population density mean?

Answer: It means the number of persons that live in one sq. km. of area.

9. Where are Kaziranga and Manas wild life sanctuaries situated?

Answer: Kaziranga and Manas wild life sanctuaries are situated in Assam.

10. Which is the largest river basin in the world?

Answer: The Amazon basin is the largest river basin in the world.

11. What do the people of Amazon rainforest grow?

Answer: They mainly grow tapioca, pineapple and sweet potato.

12. What are the cash crops grown by people of Amazon Basin?

Answer: The cash crops grown by people of Amazon Basin are coffee, maize and cocoa.

13. What is called “Maloca”?

Answer: Large apartment-like houses called “Maloca” with a steeply slanting roof.

14. What is called the river’s mouth?

Answer: The place where a river flows into another body of water is called the river’s mouth.

15. Who was the first person to discover the Amazon River?

Answer: Francisco de Orellana was a Spanish explorer who discovered the Amazon River.

Short Extra Questions and Answers

1. Name the countries of the basin through which the equator passes.

Answer: The countries of the basin through which the equator passes are Brazil, Ecuador and Columbia.

2. Where Ganga and Brahmaputra basin lies?

Answer: The basin lies in the sub-tropical region that is situated between 10°N to 30°N latitudes.

3. What is the Ganga Brahmaputra basin?

Answer: The tributaries of rivers Ganga and Brahmaputra together form the Ganga-Brahmaputra basin in the Indian subcontinent.

4. Why and how terraces are built?

Answer: Terraces are built on steep slopes to create flat surfaces on which crops are grown. The slope is removed so that water does not run off rapidly.

5. What are the other names of Brahmaputra?

Answer: Tibet – Yarlung Tsangpo, Arunachal Pradesh – Dihang, Assam – Brahmaputra, Bangladesh – Jamuna.

6. What is the population density of Uttarakhand, West Bengal and Bihar?

Answer:  The population density of Uttarakhand is 189 while the density of West Bengal is 1029 and that of Bihar is 1102.

7. Name the tributaries of river Ganga.

Answer: The tributaries of the River Ganga are the Ghaghra, the Son, the Chambal, the Gandak, the Kosi.

8. What are bromeliads?

Answer: Bromeliads are special plants that store water in their leaves. Animals like frogs use these pockets of water for laying their eggs.

9. Why sunlight does not reach the ground in rainforest?

Answer: The forests are so thick that the dense “roof” created by leaves and branches does not allow the sunlight to reach the ground.

10. What are the crops grown by the people of the Amazon Basin?

Answer:  They mainly grow tapioca, pineapple and sweet potato. Cash crops like coffee, maize and cocoa are also grown.

11. Name the birds that you are likely to find in the rainforests of the Amazon.

Answer: In the rainforests of the Amazon we are likely to find birds such as toucans, humming birds and bird of paradise.

12. What are the major cities located on the River Ganga?

Answer: The cities of Allahabad, Kanpur, Varanasi, Lucknow, Patna and Kolkata are located along the River Ganga.

13. What animals can be found in the Amazon rainforest?

Answer: Animals like monkeys, sloth, ant-eating tapirs, crocodiles, snakes, pythons, anaconda, boa and flesh eating piranha fish are found here.

14. What are the main features of Ganga Brahmaputra basin?

Answer: The plains of the Ganga and the Brahmaputra, the mountains and the foothills of the Himalayas and the Sundarbans delta are the main features of this basin.

15. What are the crops grown in Ganga Brahmaputra basin?

Answer: The main crop is paddy. Wheat, maize, sorghum, gram and millets are the other crops that are grown. Cash crops like sugarcane and jute are also grown.

16. Why paddy is grown in the Ganga-Brahmaputra plains?

Answer: Since cultivation of paddy requires sufficient water, it is grown in the areas where the amount of rainfall is high. Ganga-Brahmaputra basin is good for cultivation of paddy as it receives good amount of rainfall.

Long Extra Questions and Answers

1. What is Susu? What does its presence indicate?

Answer: In the fresh waters of River Ganga and River Brahmaputra, a variety of dolphin locally called Susu (also called blind dolphin) is found. The presence of Susu is an indication of the health of the river. The untreated industrial and urban wastes with high amount of chemicals are killing this species.

2. Why rainforests are depleting?

Answer: The developmental activities are leading to the gradual destruction of the biologically diverse rainforests. It is estimated that a large area of the rainforest has been disappearing annually in the Amazon basin. As a result of this destruction, the topsoil is washed away as the rains fall and the lush forest turns into a barren landscape.

3. What kind of natural vegetation is found in the Amazon basin?

Answer: As it rains heavily in this region, thick forests grow. The forests are in fact so thick that the dense “roof” created by leaves and branches does not allow the sunlight to reach the ground. The ground remains dark and damp. Only shade tolerant vegetation may grow here. Orchids, bromeliads grow as plant parasites.

4. What do people of the Amazon rainforest do?

Answer: People grow most of their food in small areas after clearing some trees in the forest. While men hunt and fish along the rivers, women take care of the crops. They mainly grow tapioca, pineapple and sweet potato. As hunting and fishing are uncertain it is the women who keep their families alive by feeding them the vegetables they grow. They practice “slash and burn agriculture”.

5. What is the type of climate of the Amazon basin?

Answer: The Amazon Basin stretches directly on the equator and is characterized by hot and wet climate throughout the year. Both day and nights are almost equally hot and humid. The skin feels sticky. It rains almost every day, that too without much warning. The day temperatures are high with very high humidity. At night the temperature goes down but the humidity remains high.

6. How does varied topography of Ganga Brahmaputra basin affect the distribution of population there?

Answer: The basin area has varied topography. The environment plays a dominant role in the distribution of the population. The mountain areas with steep slopes have inhospitable terrain. Therefore less number of people live in the mountain area of the Ganga- Brahmaputra basin. The plain area provides the most suitable land for human habitation. Therefore, the density of population of the plains is very high.

7. Describe the wildlife found in the Ganga Brahmaputra Basin.

Answer: There is a variety of wildlife in the basin. Elephants, tigers, deer and monkeys are common. The one-horned rhinoceros is found in the Brahmaputra plain. In the delta area, Bengal tiger, crocodiles and alligator are found. Aquatic life abounds in the fresh river waters, the lakes and the Bay of Bengal Sea. The most popular varieties of the fish are the rohu, catla and hilsa.

8. Describe the vegetation found in the Ganga Brahmaputra Basin.

Answer: The vegetation cover of the area varies according to the type of landforms. In the Ganga and Brahmaputra plain tropical deciduous trees grow, along with teak, sal and peepal. Thick bamboo groves are common in the Brahmaputra plain. The delta area is covered with the mangrove forests. In parts of Uttarakhand, Sikkim and Arunachal Pradesh, coniferous trees like pine, deodar and fir can be seen because the climate is cool and the slopes are steep.

9. Write a short note on the agricultural activities of the people in the Ganga Brahmaputra Basin?

Answer: Agriculture is the main occupation of the people. The main crop cultivated is paddy. Wheat, maize, sorghum, gram and millets are the other crops that are grown. Cash crops like sugarcane and jute are also grown. Banana plantations are seen in some areas of the plain. In West Bengal and Assam tea is grown in plantations. Silk is produced through the cultivation of silk worms in parts of Bihar and Assam. In the mountains and hills, where the slopes are gentle, crops are grown on terraces.

10. How is tourism an important activity in the Ganga-Brahmaputra basin?

Answer: Tourism is another important activity of the basin. Taj Mahal on the banks of River Yamuna in Agra, Allahabad on the confluence of the Rivers Ganga and Yamuna, Buddhists stupas in Uttar Pradesh and Bihar, Lucknow with its Imambara, Assam with Kaziranga and Manas with wild life sanctuaries and Arunachal Pradesh with a distinct tribal culture are some of the places worth a visit.

11. What is slash and burn practice?

Answer: Slash and Burn is a way of cultivating land where farmers clear a piece of land by slashing or cutting down trees and bushes. These are then burnt, which releases the nutrients into the soil. Now crops are grown in this cleared field for a few years. After repeatedly using the patch of land, the soil looses its nutrients. So it is abandoned. Then they clear another plot of land to plant. In the meantime young trees grow in the old field. In this way soil fertility is restored. People can then return to it and start cultivating it again.

12. Amazon Basin is extraordinarily rich in the variety of life found here. Discuss.

Answer: The rainforest is rich in fauna. Birds such as toucans, humming birds, bird of paradise with their brilliantly coloured plumage, oversized bills for eating make them different from birds we commonly see in India. These birds also make loud sounds in the forests. Animals like monkeys, sloth and ant-eating tapirs are found here. Various species of reptiles and snakes also thrive in these jungles. Crocodiles, snakes, pythons abound. Anaconda and boa constrictor are some of the species. Besides, the basin is home to thousands of species of insects. Several species of fishes including the flesh eating Piranha fish is also found in the river. This basin is thus extraordinarily rich in the variety of life found there.

You cannot copy content of this page